Ikke stem hvis du ikke har peiling!

I dag er det (heldigvis) den siste valgdagen. Jeg er langt over middels interessert i politikk, men det er flere uker siden jeg fikk hver eneste politiker i dette landet langt opp i halsen. Det blir rett og slett for mye, for lenge, for ofte. Valg hvert 4. år holder i massevis! Så kan heller politikerene få jobbe sammenhengende i 3,5 år i stedet for at de annen hvert år skal reise land og strand rundt for  å lyge, love og prate mainnskit.

 

At mange politikere prater mainnskit er egentlig ikke det største problemet. Det er langt verre at at det faktisk er så mange som faktisk tror på dem.  La oss innrømme det først som sist, de aller fleste av oss er endimensjonale tomskaller som vagger rundt i livene våre som velfødde, men fortsatt sultne gjess. (Gjess er flertall for gås). Du ser det så tydelig, (vel, kanskje ikke akkurat du da), foran nesten hvert enste valg. Det partiet som lover oss det største fatet med junkfood flokker vi oss til i hopetall. Etter valget blir vi alltid skuffet over at tallerkenen er mye mindre enn det vi ble forespeilet. Likevel gjentar akkurat det samme seg ved neste valg. Det slår aldri feil!

 

Så kan man jo spørre seg om vi egentlig burde få lov til å stemme selv om vi lar oss lure hver neste gang. Jeg har lyst til å svare ja, men det ville kanskje vært litt vel drastisk. Selv om vi har latt oss lure, så har vi i alle fall tatt et mer eller mindre veloverveid valg. Vi har har en viss oversikt hvor vi hører hjemme i det politiske landskapet.

De som derimot IKKE burde fått stemme er de som bare tomser rundt og overhodet ikke har gjort det minste forsøk på å sette seg inn i politiske problemstillinger og hvilket parti/blokk man siger mot. Lyset er på, men det er lenge siden det har vært noen hjemme.

 

Alle disse menneskene blir altså ustanselig oppfordret til å stemme! Til å “støtte opp om demokratiet” og gjøre sin “borgerplikt”. Eller, som jeg har sett seile fram som hovedargument de siste årene: “Stemmer du ikke, så kan du heller ikke klage!” Som om det skulle være noe argument. Er det noe vi ikke trenger mer av i Norge, så er det enda flere som klager, og i alle fall ikke bruke klaging som en konstitusjonelt belønning.

 

Nei, har du ikke peiling, så hold deg langt borte fra stemmelokalene i dag!