Til Kjærest

Akkurat nå sitter jeg oppe i stua og du sitter nede på “kontoret” ditt og jobber med skolearbeid. Du og studievenninnene samarbeider digitalt om et skoleprosjekt og jeg sitter bare her og hører på stemmen din når du diskuterer med dem. Du har en så fin stemme. Jeg liker å høre på deg. Jeg liker at skolen er stengt å du er mye hjemme. Jeg liker å være i nærheten av deg. Hele tiden. Jeg liker. Deg.

 

Tror ikke jeg hadde klart meg alene. Uten deg. Det hadde blitt for mye. Du hadde klart deg. Etter hvert. Jeg hadde gått til grunne. Garantert. Du betyr mer enn jeg klarer å uttrykke til daglig. Dagene går. Jeg gjør så godt jeg kan for at du skal ha det bra og føle deg elsket, for det er du, men plutselig er dagen over. Igjen. Sier det i morgen. Står opp og historien gjentar seg. Sier det i morgen.

 

Jeg vet du leser bloggen min selv om du mange ganger later som om du ikke har gjort det. Jeg vet at du leser dette. Jeg håper du blir glad. Alt jeg vil er at du skal være glad. Kanskje lykkelig. Og at jeg er årsaken. Jeg. Med alle mine feil og mangler.

 

Du trenger meg. Det vet jeg. Utgjør en forskjell. En stor en. Det gjør meg lykkelig. Å vite at jeg er god nok. At den jeg er er det du har lengtet etter. Kanskje ikke alt ved meg, men nok til at du elsker meg. For det vet jeg du gjør. Av en eller annen merkelig grunn.

 

Vi skulle gifte oss. Det skal vi fortsatt, men vi utsatte bryllupet. Det tar vi med oss resten av våre liv. Sammen. Alltid sammen. Vi skal gifte oss en dag. Det lover jeg deg. Ikke fordi du har drømt om det, men fordi jeg vil. Ha deg. Hos meg. For alltid.

 

Elsker deg.

Fløtebraisert oksestek

Braisering er en tilberedningsmetode som passer perfekt i disse tider der mange har har god tid, men fortsatt relativt god råd før permitteringspengene går ned til bare 66% og vi må stramme inn livreima. Den tid den sorg, i dag braiserer vi oksestek!

 

Braisere betyr at man varmebehandler et stykke kjøtt, gjerne kjøtt som ikke er så mørt, i saus eller kraft i en gryte med tett lokk i ovnen. Jeg gidder ikke det med den ovnen, for resultatet blir akkurat like bra i en gryte på komfyren. Kok opp sausen og legg kjøttet i. Husk å brun kjøttet i en stekepanne før du putter det i sausen. La det syde like under kokepunktet i et par timer. Snu steken hver halve time hvis sausen ikke dekker helt.

 

Sausen

100 gram smør

100 gram hvetemel

Brunes til brun jevning

 

1 liter vann

5 dl kremfløte

Tilsettes jevningen og kok opp

 

4 buljonterninger

2 ss soyasaus

2 ss balsamicoeddik

1 ts grovmalt svart pepper

1 ts timian

1 ts løkpulver

1 ts salt

Piskes inn etter oppkoket

 

Sausen virker nå ganske tykk, men den blir tynnere etter hvert som saften fra steken trekker ut av kjøttet. Ønskes en brunere saus kan sukkerkulør tilsettes før servering.

 

Mens steiken putrer i gryten gjør du klar grønnsaksformen. Kutt opp de grønnsakene du liker best sammen med noen poteter. Ikke vær like idiot som meg å bruk brokkoli, for den svir seg bare i ovnen. Tilsett krydder, gjerne litt hvitløk, rikelig med olivenolje, salt pepper og noen sitronskiver. Bakes i ovnen på 200 grader varmluft i ca 30 minutter. Ikke glem den brokkolien da.

 

Er også veldig godt med potetmos til. Brun gjerne smøret som du bruker i potetmosen. Gir en unik smak til og med hvis du lager potetmos fra pose. Skal så lite til for å heve smaken.

 

Det som er så fint med braisering er at absolutt all saften som kommer ut av kjøttet havner rett i sausen din og gir en fantastisk smak. Husk å brun kjøttet godt før du putter det i gryta. Det gir en ekstra god smak. Vi mennesker er programmert til å like grillet/brunet kjøtt. Blir ikke det samme hvis du putter steken rett i gryta uten å brune den først.

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR EN OKSESTEK, HVA!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift, ev. 100 kr for et helt år. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Edder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀

 

Vi smattes!

I all verden!

I herrens navn, hva er det som skjer? Her går man og legger seg igjen ved siden av Kjærest, etter å ha stått opp og nytt utsikten av veggen en stund på morgenkvisten, og plutselig er klokka nesten 12 og Kjærest er borte! Så lenge tror jeg ikke jeg har sovet siden 18. mai 1996 da russetiden var over og Kjærest bare var 9 år.

 

Så satt vi her da, katta og jeg, og spiser lunsj til frokost mens Kjærest er ute i verden og fyller dagen med innhold. Kjenner det er helt greit og har nesten lyst til å legge meg igjen. Kanskje jeg er gravid? Begynner i alle fall å se slik ut. Kanskje SARS-CoV-2 egentlig er et mutasjonsvirus som er designet for å kunne gjøre menn gravid? Vi får se om ni måneder hva som skjer.

 

Nei, tar meg en skive til. Spiser jo tross alt for to nå.

 

Lag en vakker dag og husk prevensjon! Munnbind altså 😉

 

 

 

Livet bak muren

Hvordan jeg har det? Jo, takk som spør. Har det etter forholdene bra etter at denne mastodonten av en levegg ble satt opp på fredag. Ser man positivt på det, og det skal man jo gjøre, så slipper jeg i alle fall å bruke masse tid på å stirre ut gjennom vinduet. Det er jo egentlig en gammelmannsyssel uansett. Nå får jeg frigitt flere minutter daglig som jeg kan bruke på viktigere ting. Må bare finne på noe viktig å fylle tiden med først, men det kommer nok, he he.

 

Neida, ser ut som om det ordner seg med den veggen. I følge tegningene skulle det ikke være en vegg der i det hele tatt, så jeg får nok snart utsikten min tilbake. Det gleder jeg meg til, for jeg liker å stå og stirre ut på fjorden, gammelmannsyssel eller ikke. Vurderer nesten å kjøpe meg en gyngestol også, ha ha. Og en pipe. Kanskje jeg må begynne å røyke igjen? Nei, det kan vente til jeg blir 75 år. Det er jo tross alt ikke så alt for lenge til.

 

Slutta å røyke for fem eller seks år siden. Er ikke helt sikker. Da hadde jeg røkt siden jeg var fjorten år. Begynte å røyke da jeg tok hurtigruta alene og satt på bakre dekk og så på solnedgangen, røkte sigaretter jeg hadde stjålet fra mamma og hørte på Chris de Burgh på walkmanen min. Ikke le, han har mange fine sanger! Hadde drømt om å røyke siden jeg var ganske liten. Vet ikke hvorfor, men jeg ville være en røyker. Teit, men slik var det. Hadde det ikke vært så dyrt og så helsefarlig hadde jeg røkt fremdeles. Har fortsatt lyst, men har ikke sprukket en eneste gang siden jeg slutta. Snuser mye da, men det tjærebrer i alle fall ikke lungene.

 

Har fyrt i ovnen. Kjærest syns det er så deilig å stå opp når det er lunt og varmt og det knitrer i ovnen. Jeg liker å glede henne med slike små ting. En riktig drømmemann om jeg må si det selv og det må jeg jo. Sitter jo alene. Godt å se det skriftlig selv om jeg har skrevet det selv. Jeg er en drømmemann. Nå har jeg skrevet det to ganger. Sjelden man skriver ting to ganger hvis det ikke er en viss sannhet bak ordene. Ingen røyk uten ild så og si.

 

Der ble klokka sju. Har fortsatt sandpapir i øynene. Skal jo ikke på jobb, har jo ingen he he, så egentlig tror jeg faktisk at jeg bare går og legger meg igjen. Tror jeg kunne vent meg til dette NAV-livet. Litt kjedelig i lengden kanskje, men man kan i alle fall sove så lenge man vil. Hvis man ikke våkner tidlig uansett da, men det kan jeg jobbe med. Ikke som et yrke altså, men som et slags prosjekt. Viktig å fylle dagene.

Nei, lag en vakker dag folkens!

Kjæreste Gud, du som er i himmelen!

Kjæreste Gud, du som er i Himmelen! Du er kjent for å være en relativt fin fyr. Fornuftig, klok og med absolutt all makt over både himmel og jord. Jeg skjønner jo at det er litt artig å plage oss i uke etter uke etter uke med snøfall som aldri tar slutt. Hadde trolig gjort det samme hvis jeg var deg, men jeg har jo ikke din visdom. Det var morsomt kanskje de første månedene, men nå har du døtte meg holdt det gående i snart et halvt år! Jada, jeg vet at et halvt år er lite i en evighet, men hei, har du ikke noe corona du heller burde fokusere på enn å holde på med all denne snøen? Spør ikke for å være frekk altså, men lurer jo litt, innrømmer det.

Kjæreste Gud, du som er i Himmelen! Se på Kjærest, se inn i øynene hennes og si meg hva du ser. Det er galskap. Det er desperasjon. Hun klarer ikke mer. Hun angriper. Jeg er forsvarsløs og redd. Hjelp meg Gud, hjelp meg!

 

Dette er et skudd i blinde, bokstavelig talt siden man ikke ser en meter en gang foran seg i snøkavet. Jeg vet ikke om du leser blogg en gang. Trolig ikke min i alle fall, men kanskje du har folk som følger med på sosiale medier for deg. Håper det, for nå orker vi ikke mer. Det er nok nå! Hører du, det er nok!

 

Ydmykt hilsen din Kokkejævel. Din venn som du en gang sendte ned til menneskene for å spre kulinarisk nytelse og glede. Eli Eli Lama Sabachthani?

Norges mest håpløse reklame!

Reklame | Magasinet.no

 

 

Nå har du endelig muligheten til å sikre deg Kokkejævelgenseren, (eller Islender som det også kalles) til en billig penge!

 

Kokkejævelgenseren der altså. Klikk og kjøp!

(Jada, jeg vet dette skulle være en reklamefri blogg, men i nøden spiser selv Kokkejævel fluer 😉 )

 

 

Eskimo Islender ullgenser, Natur / Sort – Str. S

Eskimo Islender ullgenser, Natur / Sort – Str. S

Eskimo Islender ullgenser, Natur / Sort – Str. S

Eskimo Islender ullgenser, Natur / Sort – Str. S//Reinsdyrskinn, garvet til utebruk

Jeg har mistet utsikten min!

Bak denne mastodonten av en levegg har jeg i to år nå hatt verdens fineste utsikt. (I min prisklasse i alle fall) Fra dette stuevinduet har jeg stått og sett ut mot havet, homen og fjellene i all slags vær. Sett båter som tøffer forbi, solen som speiler seg i vannet eller bølgene som slår inn mot land. Etter over 20 år i Alta uten utsikt var det som en drøm for meg å flytte hit til Tollevika og se havet fra stuevinduet. For to dager siden dukket dette opp. En diger brun vegg. Hva i alle verden er greia?

 

Bildene er tatt fra det samme stuevinduet. Her har jeg stått, i sorg og gleder, og sett utover. Det er jo egentlig en skandale. Snekkerne skulle etterisolere veggene, ikke ødelegge utsikten min! Skal ta kontakt med borettslaget i dag og høre om vi ikke kan få dette omgjort. Det var en levegg der før også, men den var mye mindre og jeg har ingen naboer mot høyre. Dette må de rett og slett ordne opp i!

 

Hva mener du? Har jeg blitt en gretten gammel gubbe eller hadde du godtatt dette?

Vil du drepe oss med kaldt blod, Mæland?

For 35. gang i vinter har veien til sykehuset vært stengt. Nesten 60 ganger har den vært kolonnekjørt. Til sammen nesten en uke vi vært uten sykehuset vårt og ofte har været vært så dårlig vær at det heller ikke har vært mulig å komme seg til Tromsø hvis det verst tenkelige skulle skje og tiden var det vi hadde minst av.

 

Veien til sykehuset er på ca 14 mil. Halvannen time i godt vær med reinfrie veier. Som regel tar det et par timer. Når veien er åpen. Nå er den stengt. Igjen.

 

Mange Nord-Norske ordførere, rådmenn og kommuneleger har tatt “loven i egne hender” og innført såkalt “søringkarantene”. Man kan mene hva man vil om akkurat det, men saken er at vi nesten ikke har smitte her oppe i nord, mens det i Oslo er sjansen langt større fare for å bli smittet. De fleste dødsfallene er også i helse sørøst. Hvis de sliter på de store sykehusene sørpå tør jeg ikke tenke på hva som kommer til å skje hvis viruset rammer mange av de små kommunene her nordpå. Ikke for det, ikke en gang vi i Alta, Finnmarks største kommune med 21 000 innbyggere, kommer oss på sykehus hvis det skulle stå om liv. Veien er jo stengt, så vi belaster jo ikke akkurat sykehuset hvis vi plutselig skulle trenge en respirator. Eller hvis vi får hjerneslag for den saks skyld. Det skjer jo her oppe også fra tid til annen. Føder gjør vi også. Håper ungen ligger riktig vei og fødselen skjer uten komplikasjoner.

 

Nei, stå på krava, alle nordnorske ordførere som prøver å forhindre coronasmitte i sin utsatte lille kommune og Monica, hvis du først skal sette makt bak krava og oppheve “søringkarantenen” så kan du i alle fall vente til våren og veiene åpner så vi i det hele tatt kommer oss til et sykehus hvis vi blir syke.

 

Såpass burde vi være verdt!

 

 

 

 

 

 

Endelig sommertid!

Et bilde sier mer enn tusen nord! Deilig å stå opp til nok en vårdag og vite at sommeren er like om hjørnet. Kanskje drømme seg tilbake til sommeren i fjor. Hadde frihelg akkurat da og det var to fantastisk fine dager…

 

Hva klokka angår fatter jeg ikke hva avisene skriver om i dagevis i forkant. “Har du husket å stille klokka?”, “Skal klokka stilles fram eller tilbake?”. Herregud, vi er i 2020 og omtrent alle klokkene vi har stiller seg selv! På mobilen, pcen, tven. Hvis det er noen som svirrer rundt i vanvare en time feil vei så får de bare ha det så godt. Trolig burde bli blir fratatt retten til å bære klokke i det hele tatt.

 

Jeg liker ikke sommertid. Altså, jeg liker sommeren, men jeg liker ikke at klokka stilles fram. Jeg står tidlig nok opp fra før om jeg ikke må stå opp enda en time tidligere. Akkurat nå spiller det jo naturligvis ingen rolle da jeg ingen jobb har, men vi skal jo åpne igjen og da må jeg leve med å stå en time tidligere opp helt fram til høsten og normaltiden slår inn igjen. Håpløst system! Håper ikke denne, unnskyld uttrykket, helvetes coronaen har stoppet EUs planer om å stanse denne klokkestillingen en gang for alle. Den som lever får se og det er det jo slett ikke sikkert vi gjør. Kan i alle fall håpe.

 

Det har blåst kraftig i hele natt. Faktisk så kraftig at jeg har våknet flere ganger. Ikke fordi jeg er redd for vind, men fordi det har vært mye lyd. Sist gang jeg våknet var vel rundt halv fire, eller halv fem eller hva fanken klokka var etter stillingen. Sovna igjen altså, men sto opp klokka sju eller åtte og sitter nå i sofaen og skriver til dere. Katta nekter å gå ut og det skjønner jeg godt, for da jeg åpnet ytterdøren og skulle slippe henne ut ble hun kastet bakover av en kraftig vindrosse og fikk så vidt klort seg fast i takbjelken for å berge livet. Det gikk heldigvis bra og hun gikk og la seg igjen som om ingenting hadde hendt. Det skal jeg også gjøre.

 

Ha en vakker sommerdag!

Grove baconsnurrer med pesto og hasselnøtter

Pizzasnurrer er godt, bevares, men kanskje litt kjedelig? Ikke er det spesielt sunt heller. Da er det bedre med noen skikkelig saftige baconsnurrer av mellomgrov deig med nøtter i. Supergodt helt ferske, men også fantastisk å pakke inn i folie og varme opp på bålet i påsken. Jada, blir deilig å dekke disse med masse saftig ost, men hei, vi skulle prøve å være litt sunne her, skulle vi ikke?

 

Kjevle ut deigen slik at den er like dyp som en skåret baconskive. Ca 1/2 cm tjukk. Joda, dette klarer du! Jeg pleier å dele deigen i to før jeg kjevler. Ikke fordi det er viktig, men litt lettere å jobbe med.

 

Smør på pesto. Jeg kjøpte et ferdig glass på butikken og kjørte det sammen med en pakke bladpersille på stavmikser for å få en finere og grønnere farge, men ikke nødvendig for smaken.

 

Dekk leiven med skåret bacon, tett i tett. Dryss gjerne over litt timian og grovmalt svart pepper. Osten skulle vi holde oss unna, skulle vi ikke?

 

Skjær langs baconet med en pizzakniv og rull hver strimle ganske tett sammen.

 

Surr en baconskive lett slapt rundt hver baconsnurr og stikk en tannpirker i tre, uten peppermytesmak, inn i skøyten. Heves i en halv time.

 

Etter 15 minutter på 225 grader varmluft ser den slik ut. Unnskyld språkbruken, men fy faen de ser deilige ut!

 

Grov snurrdeig

5 dl lunkent vann

1 pk pizzagjær

(Bruker alltid pizzagjær når jeg lager snurrer, kanelsnurrer også. Er så sykt mye lettere å kjevle)

1 ss sukker

1-2 ts salt

(Best med to, men går helt fint med bare en også)

3 ss olivenolje

2,5 dl hasselnøtter/valnøtter

(Kan sløyfes hvis du er allergisk. Riktignok gir de mye god smak, men er slett ikke verdt å dø for)

5 dl grovmalt sammalt hvetemel

(Bruker alltid grovmalt når jeg baker. Den finmalte varianten gir en kleimen, litt bitter smak i munnen som jeg ikke liker)

5-6 dl hvetemel

 

  1. Bland sammen lunkent vann, gjær, sukker og sammalt hvetemel og la det ligge og trekke til seg væske i 30 minutter. (Utrolig viktig med grovbakst at du tilsetter det grove melet først og lar det trekke til seg så mye væske som mulig før du tilsetter hvetemelet. Blir et så utrolig mye saftigere resultat av det.
  2. Tilsett finhakkede nøtter, salt, olivenolje og 5 dl hvetemel og kna sammen en fast og fin deig. Tilsett mer hvetemel om nødvendig. Prosessen tar ca fem minutter.

 

Hviles til dobbel størrelse og du kan starte på prosessen som bildene viser.

 

Til denne oppskriften får du 16-18 baconsnurrer

 

Glad i bacon og bakverk? Se oppskrift på baconbakt loff HER

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR ET PAR KRONER!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 5 kroner pr oppskrift eller 100 kr for et helt år.

 

Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Eder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 5 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀

 

Vi smattes!

 

 

Vi smattes!