Nå har du sjansen!

Foto: Frikant

Siden Kjærest plutselig bestemte seg for å ta Lillebror med seg å flytte i fra meg, så tenkte jeg at jeg kunne benytte litt av den ledige tiden jeg fikk til å besvare kulinariske spørsmål fra dere lesere. Jeg vet det er mange som lurer på alt fra hvorfor man skal fjerne spiren i hvitløken til hvorfor jeg ikke pisker kryddersmøret som “normale” folk. Nå har dere sjansen, så fyr løs!

 

Intet spørsmål er for enkelt, eller vanskelig, og i alle fall ikke for dumt. Både spørsmål på FB og her på bloggen vil besvares her inne i morgen.

 

Ja, det med Kjærest var en spøk. De er hos Svigermor(d) for ferdigstille den dåpskjolen som Kjærest strikker og Svigermord har sydd innerkjole til.

 

Ja, jeg er dust, ha ha ha ha en strålende aften!

 

(PS! Jeg gjør oppmerksom på at du vil bli belastet for 500 kr pr spørsmål og ytterligere 1500 hvis du får et godt svar. Dårlige svar koster imidlertid bare 1000 kroner, så her kan virkelig være mange penger å spare hvis du stiller masse spørsmål og bare får dårlige svar!)

 

 

(For ordens skyld: Ja, det var også en spøk.)

Hvitløksmør à la Kokkejævel

Reklame | Kokkejævel

Til og med folk som okker og bærer seg over hvitløk i mat, de elsker hvitløksmør! Det skjer et eller annet når fersk hvitløk blandes med persille og smør som menneskerasen rett og slett ikke klarer å motstå, spesielt hvis det får smelte ned på et stykke kjøtt eller en bakt potet, eller, herregud! på en knasende sprøtt stykke hvitløksbrød!

Vent litt, må bare hente litt tørkepapir, for jeg hadde et aldri så lite lite uhell her…

 

 

 

HVITLØKSMØR À LA KOKKEJÆVEL

500 gram meierismør (eller god margarin), romtemperert

50 gram (kinesisk hvitløk), uten spire!

1 pk bladpersille (slik du kjøper (Ikke stjel!!!) på butikken. Kan også være kruspersille)

2 ts reinsdyrsalt (fordampet svette som er skrapt fra ryggtavla på reinsdyrkalver eller drektige simler)

(Ja, det var en spøk. Bruk vanlig salt. Ha ha, jeg er så artig!)

1 ts grovmalt svart pepper

 

Kjør alt bortsett fra smør til helt glatt puré i en foodprocessor og bland det godt inn i smøret.

For å oppnå et resultat de fleste ikke klarer er det to ting du  huske:

  1. Spirene i midten av hvitløken må fjernes. Det gir en mildere, renere og mindre svovelaktig smak. Bedre ånde gir det også…
  2. Persillen må kjøres til helt glatt puré. Er det store biter persille så smaker det ikke halvparten så godt, uansett hvor lenge smøret står. Vær nøye!

 

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR ET PAR KRONER!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Eder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀

 

Vi smattes!

 

Er du også hekta på kryddersmør? HER finner du enda flere oppskrifter!

 

 

 

Rødvinsmør à la Kokkejævel

Jeg kan verken fatte eller begripe hvorfor jeg skulle rote meg bort i det ene kryddersmøret etter det andre, når jeg egentlig burde vært ute på ski og svidd av noen kilo rumpeballer og sideflesk så jeg slapp å gifte meg i et føkkings telt! (Tilgi meg for min synd Fader, men jeg valgte smøret.)

 

RØDVINSMØR

1 kg meierismør eller god margarin, romtemperert

100 gram sjalottløk, bitte små terninger

2 ss olivenolje

4 ss rødvinseddik

4 ts sukker

4 dl rødvin

2 ts grovmalt pepper

4 ts salt

2 ss paprikapulver

 

Fres sjalottløk i olivenolje på medium varme et par minutter. Tilsett sukker og rødvinseddik og kok all væske bort, men ikke svi! Tilsett rødvinen og kok ned til sirup. Avkjøl og bland godt inn i smøret. Bruk en stor kremtyll og sprøyt passe store smørroser. Avkjøles i kjøleskap og fryses ned.

 

Bruksområde:

  • Overalt der det hadde vært deilig med en rødvinsaus, som til stekt kjøtt og hvit fisk
  • Som stekemør i gryteretter
  • Godt til hval!

 

Holdbarhet:

  • Kjøleskap: 1-2 måneder
  • Fryseboks: 1-2 år

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR ET PAR KRONER!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Eder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀

 

Vi smattes!

 

Er du også hekta på kryddersmør? HER finner du enda flere oppskrifter!

 

 

Min tid som toppblogger er over!

Det er en tid for alt, og min tid føles nå over. Det som for halvannet år siden fylte meg med masse positiv energi  har bare oftere og oftere de siste månedene tappet meg for krefter. Fra første bloggpost i september 2019, les den HER,  gikk jeg rett til topps og ble der, men det er ikke like “stas” lenger å ligge på 1. plass. Det veier ikke lenger opp for all negativiteten, de stygge løgnene og de falske insinuasjonene fra kjerringer, (i flertall, det kryr av dem), som hver eneste dag gjør hva de kan for å trampe på alt du er, alt du bryr deg om og alt du står for.

 

Derfor vil jeg en stund  framover, og har vel gjort det et par uker allerede, fokusere mer på maten, faget mitt, det jeg er virkelig god på. Måltidene i stedet for livet mellom måltidene. Jeg går altså bevisst  bort fra toppen, rett og slett for å skåne meg selv fra, tja, jeg vet ikke hva som driver dem, men det er i alle fall ikke bra for meg. Ikke for noen tror jeg.

 

Nå skal jeg lage middag! Oppskrift kommer nok, men om den kommer i kveld eller i morgen vet jeg ikke. Jeg  ta vare på meg selv nå. Ikke for min egen del, (kunne ikke brydd meg mindre) men for Lillebror og Kjærest.

 

Lag en fantastisk mandagskveld! (Det skal i alle fall  jeg 🙂 )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vinterferie?

Siden jeg for tiden lever i min egen bitte lille boble, er jeg er litt usikker, men jeg tror det er denne uken det er vinterferie over det ganske land. Vi har jo verken skole- eller barnehageunger hos oss, og Lillebror tar heldigvis aldri ferie, så dette blir nok en helt vanlig uke hos oss. Pakking av ordre i nettbutikken på mandager, varedag på Hoftepluss på tirsdager og bokskriving på kontoret resten av uka. Komme hjem, lage et eller annet kryddersmør og kanskje litt middag (i dag blir det hjemmelaget biff stroganoff), før kvelden heldigvis kommer nokså tidlig og man kan legge seg.

 

Hvor negativ er det egentlig mulig å bli, hæ? Her skulle jeg egentlig skrive noe i duren “ny uke, nye muligheter”, men havner faen meg ned i depresjonssuppa med en gang pølsefingrene nærmer seg et tastatur. Jeg er fader meg kronisk! Det var faktisk ikke meningen og egentlig har jeg det ganske bra her jeg sitter, med fyr i ovnen bak meg, og ser på isgufset ute på fjorden. Klokka er halv ni og Lillebror og Kjærest sover fortsatt. Det er uvanlig. Han har våknet ganske tidlig i det siste. Før kunne de ligge til både ti og elleve, men de siste par ukene har han nektet plent. Han skulle, ville, måtte opp og oppleve verden. Ikke mye depresjon å spore i den karen der i alle fall, ha ha!

 

Det har vært iskaldt i natt og både hvitløksmøret og rødvinsmøret jeg lot stå på kjøkkenbenken i natt har blitt steinhardt. Kanskje jeg heller skal begynne å bruke bremykt i oppskriftene? Da får man smørsmaken uten at det blir så hardt. Kan tenke meg at det også smelter bedre over maten når man bruker det. Det var faktisk en veldig god idé. Skal bruke Bremykt når jeg lager pestosmør i kveld.

 

(For å følge med på alle kryddersmøroppskriftene jeg legger ut, så trykker du HER. Da ser du hva jeg fortløpende legger ut 🙂 )

 

Ellers har jeg, (i min verden), en veldig spennende uke foran meg. Kartleggingsmøte, (vil jeg tro), på VPP på tirsdag og møte med senterledelsen ang. framtiden til Hoftepluss på onsdag. Hver for seg to svært viktige møter som på hver sin måte setter standarden for framtiden min.

 

I tillegg gikk regjeringen, over natten, fra 10 til 100 gjester i en kirke (fortsatt ansett størrelse), (utrolig flott altså, men det bekrefter bare mitt inntrykk at de sitter der og bare slenger et antall ut i luften og vedtar uten at det har noen som helst sammenheng med smittevern), og da må vi jo plutselig kaste oss rundt å gifte oss på ordentlig, hjelp! Møte med presten denne uken. Fortsatt usikkert hvor mange som kan samles etterpå, for smitten blir plutselig større igjen hvis det er et privat arrangement i et selskapslokale, (og IGJEN uansett størrelse på lokalet…). Kommer ikke til å glemme dette bryllupet i alle fall, he he!

 

Middagen hos Svigerfar i går, reinkjøtt og buljong, servert klassisk med løksaus og potet. Herre Gud så godt det var! Normalt så servers buljongen i en kopp ved siden av, og kjøtt, potet og løksaus på en tallerken, men jeg liker å spise det som en suppe. Dette var, uten tvil, årets aller beste måltid. Takk for maten!

 

Ellers har jeg endelig mannet meg opp til å avlive katta. Det var sannelig på tide, men selv om jeg er kokk så er jeg overraskende dårlig på slakting og blod, men etter å ha kost meg med hundrevis av metoder på Youtube, så tok jeg bare med meg litt kattegodteri og en stor hammer og tok henne med meg ut på verandaen. Bortsett fra det første slaget, der jeg bomma stygt, så var det hele over på et øyeblikk.

 

Nei da, Maria lever i aller beste velgående hos Svigermord, der hun har blitt eneveldig hersker over de to kattene som bodde der fra før, samt en hund ved navn Wilma. Og, hold dere fast, hun har endelig fått innedo slik at hun slipper å dra ut og gjøre fra seg. Har forresten fått et helt annet syn på innedo til katter etter at Maria flyttet. Egentlig burde alle katter ha det, for det er jo en uting at 770 000 katter (kilde: SNL), hver eneste dag, skal tisse og bæsje i hagen til like mange naboer. Det er ekkelt!

 

Da gjenstår det bare for meg å si gratulerer med 40- års dagen, kjære søster! Jeg vet det er stritt, også for deg, men er det ikke noen tabletter du kan ta slik at du får sove litt? Kan jo ikke vøre sunt å gå rundt slik. Må jo dessuten være skikkelig flaut for ungene dine å gå på butikken med deg. Hvis du ikke har spist dem da. Ble plutselig litt usikker…

 

 

Lag dere en fin uke for deg og dine, (enten det er vinterferie eller ikke)!

 

 

 

 

 

 

 

 

Bearnaise-smør `a la Kokkejævel

I min stadig lengre kryddersmørserie har vi nå kommet til det kanskje ultimate helgesmøret, nemlig bearnaise-smør! Perfekt å ha i fryseboksen i en lufttett boks når man plutselig blir fysen på et eller annet godt, kjøtt eller fisk, men mangler både ingredienser og gidd til en god saus.

BEARNAISE-SMØR

1 kg meierismør, romtemperert

100 gram sjalottløk, bitte små terninger

2 ss olivenolje

6 ss estragoneddik

4 ss tørket estragon

4 ts sukker

1 ts gurkemeie

1 ts grovmalt pepper

3 ts salt

 

Fres sjalottløk med olivenolje på medium varme et par minutter. Tilsett estragoneddik og sukker og kok ned til sirup. Tilsett resten og avkjøl. Blandes inn i smøret når avkjølt. Fjern tunga fra smørbollen og press heller smøret gjennom en krempose slik at du får passe store smørroser. Disse avkjøler du i kjøleskap natta over. Da kan de fryses ned i en lufttett boks slik at du alltid har litt bearnaise-smør for hånden når du trenger det.

 

Holdbarhet i kjøleskap: 4-8 uker

Holdbarhet i fryser: 1-2 år

 

Bruksområder:

  • Kyddersmør på stekt kjøtt som biff, løvstek, koteletter, karbonader etc.
  • Kryddersmør på både hvit og rød fisk. Passer like godt til kveita som til laksen
  • Stekesmør til både kjøtt og fisk. Prøv f.eks. å steik kjøttdeigen i dette smøret!

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR ET PAR KRONER!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Eder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene.

🙂

 

Vi smattes!

 

Flere oppskrifter på kryddersmør?

Trykk HER

“Bali” kyllinggryte (Kyllinggryte med kokos, karri og ananas)

Jeg er en kikker, men i stedet for å luske rundt midtvinters i nabolaget og stirre inn gjennom soveromsvinduer, så smugtitter jeg heller ned i handlekurvene til folk når jeg er på butikken. Der ligger det veldig ofte gryteretter og posesupper av ulikt slag. Jeg vil anta at det er fordi folk tror at det går så mye raskere å lage, for jeg kan i alle fall ikke tenke meg at det er pga. smaken.

 

Denne gryteretten, inkludert riskoking og salatkutting, tar nøyaktig 20 minutter fra start til servering, og det er vel det det tar med en pose også. Du rekker til og med å dekke på bordet mens den står og putrer. God er den jammen også!

 

“BALI KYLLINGGRYTE (KYLLINGGRYTE MED KARRI, KOKOS OG ANANAS)

(Hvis du ikke ønsker kokos-smak så erstatter du bare kokosmelken ut med melk eller fløte)

4-6 personer

 

4-600 gram ternet kyllingkjøtt, bryst eller lår

150 gram fersk ananas (Ja, hermetisk går også)

120 gram bambusskudd, avrent

150 gram løk, skivet

10g hvitløk, finhakket (pass på fingrene!)

10 gram ingefær, bitte små terninger

150 gram rød paprika, skivet

150 gram gulrot, skivet

(1 rød chili i skiver hvis du vil bli litt svett på nesen. Ta ut frøene hvis du bare vil bli bittelitt svett på panna, det er nemlig frøene som er sterke)

1,5 ts gul karri

½ ts grovmalt pepper

1 ts gurkemeie

½ lime, saften

2,5 dl kokosmelk

6,5 dl kyllingkraft/vann med 2 buljongterning

1,5 ts salt

0,5 dl olivenolje

 

1 bunt vårløk (skal ikke kokes, men snittes og drysses over gryteretten like før servering)

 

Fres kylling, løk og karri i olivenolje på medium varme i ca 5 minutter eller til gyldenbrun. Tilsett så hvitløk og resten av grønnsakene, og fres i 5 minutter til.

 

Tilsett så vann/kraft og kokosmelk og kok opp.

 

Rør ut 55 gram maisenna i 1 dl kaldt vann og rør inn etter at den har kokt opp. La den småputre i fem minutter.

 

Smak til med salt, pepper og limesaft. Serveres med ris og salat.

 

Kokkejæveltips!

Dryss gjerne litt kokosmasse for ekstra kokossmak over gryteretten like før servering.

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR ET PAR KRONER!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Eder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene.

🙂

 

 

Dagens spinnville planer!

Selv om det egentlig ikke er noen som helst forskjell på dagene slik jeg lever nå, så er det likevel litt spesielt med søndager. Vi tar det litt ekstra med ro på morgenen, fyrer i ovnen og ser gjerne litt på TV faktisk. Akkurat nå driver vi å ser på dokumentaren om Viggo Kristiansen på Discovery +. Anbefales forresten på det sterkeste!

Jeg skal ikke mene noe om saken, men jeg tror vi skal være glad for at vi bor i et land med en gjenopptagelseskommisjon som fungerer slik den skal. Jeg får vondt i magen når jeg tenker på at det kanskje har sittet en mann, som hele tiden har hevdet sin uskyld, innelåst halvparten av sitt liv etter en rettsak som kanskje ble i overkant styr av følelser etter denne nesten uten sidestykke grufulle forbrytelsen mot to små jenter. At samfunnet trenger syndebukker må ikke bety at vi mister hodet i rettsalene.

 

I Norge skal vi være uskyldig inntil det motsatte er bevist, og tvilen skal komme tiltalte til gode. Det skal ikke spille noen rolle hva man verken mener eller tror, forbrytelsen skal bevises over all rimelig tvil! Det begynner å bli litt for mange justismord nå.

 

Surt ute, 14 blå, men iskaldt drag i lufta. Da er det godt å fyre i ovnen. Strømmen har blitt så dyr at jeg er glad vi har ved. All veden vi brenner kommer for øvrig fra trærne og buskene jeg har kappet fra hagen de siste par årene. Jeg liker å stulle i hagen. Grave, plante, skape. Se landskapet du sakte endrer fra år til år. Jeg gleder meg til våren!

 

Klokka er, akkurat nuh, 09:08 og Lillebror har allerede lagt seg for dagens første lur. Eller, han har faktisk sovet en time allerede og nå hører jeg det begynne å komme bablelyder fra soverommet igjen. Kjærest går ned, dette skrives i sanntid altså, og henter han. Han er i så godt humør. Når han får den søvnen han trenger er han så glad. Flirer og skratter. En helt fantastisk unge. Er så glad for at akkurat han kom!

 

Lillebror er 4 måneder i dag og siden han er like snobbete som faren sin, så har han selvfølgelig pyntet for anledningen! Han har blitt så stor og flink. Kryper ikke riktig ennå, men kan kommer seg akkurat dit han vil på gulvet. Han trekker seg fram med armene, godt hjulpet av knærne. Hadde jeg tatt bilde av meg i dette øyeblikk hadde dere sett at jeg har grodd en diger hanekam av stolthet.

 

Skal dra noen timer på kontoret nå. Er inne i en god kreativ periode og får gjort ganske mye på kokeboka hver dag nå. Viktig å ta godt vare på de kreative periodene, for det er ikke tvil om at tekst blir best, også kokeboktekst, når man er motivert og teksten ikke kjempes fram på tvang. Har en ny deadline til forlaget på onsdag, og da er planen at hele rammeverket for boka skal være ferdig. Det er egentlig på overtid, men har jo hatt litt å stri med i vinter kan du si.

 

Mange lurer på om alle de oppskriftene jeg legger ut, og som folk betaler flere kroner på Vipps for å få bruke med god samvittighet, kommer med i boka, og det kan jeg svare helt ærlig på: Ja, noen, men langt fra alle, og det vil også være mange oppskrifter som jeg ikke rekker å legge ut på bloggen. Jeg lager som sagt enormt med mat for tiden. Herre Gud, vær du vekten min nådig!

 

Etter jobb, i tre-tiden, skal vi til Svigerfar og spise reinkjøtt og buljong. NAM! Svigerfar er flink både å lage mat og invitere på middag. Blir bra for meg å komme meg ut litt og se andre folk, selv om det bare er familie. Jeg har vært veldig mye alene i år, bevisst og helt nødvendig, men man kan fort bli litt tullerusk av det også. Da er det lurt, riktig og viktig å av og til dra på besøk et par timer fra tid til annen.

 

Ellers, når Keiino ikke vant, så er jeg meget fornøyd med at Tix stakk av med seieren. Velfortjent! Et fantastisk flott forbilde for alle oss som hele livet har stått litt på utsiden av den allmenne oppfattelsen av “normal” oppførsel og livsførsel. Det gir i alle fall meg motivasjon til å fortsette med det jeg tror på uten å bry meg så voldsomt om alle som vil bryte meg ned av en eneste grunn, nemlig at jeg er, vel, bare meg selv.

 

Takk Tix!

 

 

 

 

Har jeg tatt meg vann over hodet?

Reklame | Kokkejævel

Ny lørdag på kontoret. Selv om vi har skalert ned dette bokprosjektet, så virker det blir det som det bare vokser seg større og større, men vil anta jeg er ferdig med ca 1/3 av manuskriptet. Bilder, mange, kommer i tillegg, men selve fotograferingen står heldigvis de profesjonelle fotografene i Frikant for. Mange ganger skulle jeg ønske jeg kunne overlatt også selve skrivingen til profesjonelle kokebokforfattere, så kunne bare jeg stikke innom med en og annen morsom anekdote, men det var lite gehør for en slik løsning i forlaget gitt, he he.

 

 

Hvordan jeg har det? Jo, takk som spør, jeg har det helt greit. Dagene går og det skal man jo være glad for. Jeg er ikke sykemeldt, men bruker av oppsparte midler slik at jeg kan sitte her fram til våren og gjøre ferdig boka. Det er et langdrygt og ensomt arbeid, men jeg trenger veldig å være alene nå. Klarer ikke mye folk. Ikke lite heller for den saks skyld.

Ellers har jeg det bra. Er privilegert og prøver så godt jeg kan å ikke la dette som har slått rot i meg gå ut over Kjærest og Lillebror. Tror jeg klarer akkurat det ganske bra, men det er klart det nok er litt utfordrende, i alle fall litt annerledes, å bo sammen med en som meg, men det er vel noe bak fasaden i de fleste familier, så andre har nok sitt å stri med de også tenker jeg. Jeg er i alle fall snill. Det skal jeg ha. Dessuten lager jeg djevelsk mye mat for tiden, og det må da telle som et pluss, he he.

 

 

Har blitt helt hekta på kryddersmør av ulike typer. Fra før har jeg lagt ut vaniljesmør, (oppskrift HER), tørkakjøttsmør, (oppskrift HER) og karrismør, (oppskrift HER), og i morgen tenkte jeg å lage både hvitløksmør, rødvinsmør og bearnaisesmør. Legger selvfølgelig ut oppskrift når jeg er ferdig. Utrolig høvelig å ha i fryseren, så har man alltid en “saus” for hånden uansett hva man lager 🙂

Hvordan det går med nettbutikken? Etter en absurd hektisk oppstart, så har det (heldigvis) vært veldig rolig nå på nyåret. Det dekker husleia, men ikke mer enn det. Dette er en type butikk som baserer 80% av omsetningen sin i julehandelen, men det tar seg nok litt opp mot vår og påske. Da vil folk ha tørkakjøtt igjen. Jeg har drevet nisjebutikk her oppe i snart ti år og tok det selvfølgelig med i beregningen da jeg startet opp i fjor høst. Så lenge jeg har til husleia og internett så er det greit at det er litt rolig nå som jeg er såpass sjuk som jeg faktisk er.

 

Vekta da? Jeg vet faktisk ikke. Har ikke veid meg på tre uker, men tror ikke jeg har lagt på meg i alle fall. Er fortsatt flink å ikke spise tilsatt sukker, selv om vi koste oss med litt (en hel) eplekake på valetines, og det var deilig! Hadde faktisk ikke dårlig samvittighet når jeg spise heller. I alle fall ikke de 3-4 første stykkene. Etter hvert prøvde Kjærest å slå meg vekk fra kaka med en planke med en diger rusten spiker i enden. Hun mislyktes…

 

Takk for at dere finnes! Det er deilig å kunne skrive til dere. Håper de aller fleste av dere setter pris på mine daglige ord om smått og stort. Jeg har i alle fall stor glede av det, selv om jeg ser enkelte mener jeg burde beskyttes mot meg selv. Mulig de har rett, men inn til jeg er like privilegert som  Britney Spears og får oppnevnt egen verge, så må dere nok leve med at jeg ødelegger mitt eget omdømme en god stund framover 🙂

 

Riktig god helg!

 

PS!

(Gratis) tips til søndagsdessert finner du HER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BuljoBurger

Reklame | Kokkejævel.no

Foto: Frikant

BuljoBurger

400 gram kjøttdeig (med salt og vann)

400 gram reinskav

Kjør reinskavet dypfrosset i foodprocessor. Tin litt før du blander inn i kjøttdeigen.

 

Er du så heldig at du har kvernet rein- eller elgkjøttdeig trenger du naturligvis ikke “jukse” på denne måten. Velger likevel denne varianten siden folk flest ikke har tilgang på slikt.

 

1/2 vaniljestang, frøene

1 ts tørket rosmarin

1 ts grovmalt svart pepper

5 gram salt

10 gram fersk hvitløk, finhakket

10 gram løkpulver

12 gram potetmel

1 ss tomatpuré

0,25 dl flytene margarin med smørsmak

2 ss dl flytende viltfond

1 ts  liquid smoke

(finner du ikke det i butikk kan du bruke finhakket bacon av GOD kvalitet. Ikke kjøp noe rask!)

Kjøres på foodprocessor

 

1,5 dl kaldt vann

 

Kna krydret godt inn i kjøttet før du tilsetter vannet 1/2 dl i slengen og knar det det godt inn. Kna ca 3 minutter. Deigen skal være fat, fin og smidig.

 

Foto: Frikant

Vei fire 200 grams burgere og brun dem på begge sider i stekepannen. Etterstekes i ovn på 225 grader ca 5 minutter. En ekte BuljoBurger har fetaostkrem og stekt bacon på toppen. Serveres gjerne med urtepotet og tyttebærkrem.

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR ET PAR KRONER!

Dette er en originaloppskrift fra selveste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt. Eder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann,

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL(ikke telefonnummer) og send over det du skylder meg. Nuh!