Livet som deprimert og introvert er egentlig mitt drømmeliv. Del 1

Jeg var fryktelig mye alene på barneskolen. Bortsett fra den sosiale skammen, som var kanskje var langt vanskeligere å akseptere enn selve ensomheten, så gjorde det meg vel egentlig ikke så mye. Trivdes trivdes godt i eget selskap jeg. Vet ikke om det var fordi jeg måtte gjøre det beste ut av situasjonen for å komme meg gjennom barndommen på en relativt ok måte, eller fordi jeg rett og slett hadde et naturtalent i ensomhet.

 

Det er lenge siden barndommen. Bortsett fra et relativt sosialt “ungdomsopprør”, der jeg aktivt søkte både venner, verv og arrangementer, og tidvis også hadde stor glede av dem, så er jeg nå tilbake der jeg startet. Nesten helt alene.

 

Eller, alene blir vel egentlig et veldig feil ord, for jeg har selvsagt min lille familie. Tenk at en som meg, (ja jeg har tidvis lave tanker om meg selv), skulle bli velsignet med ikke mindre enn 8 barn, hvorav 6 av dem fortsatt puster. De to siste lykketrollene har endatil  kommet til verden etter at jeg fylte 43 år. Til tross for alt, eller nettopp derfor, føler jeg meg uendelig heldig.

 

Som introvert, eller kanskje spesielt som kronisk deprimert, så er jeg helt håpløs på nettverksbygging. Selv om jeg de siste åra har blitt invitert på disse mange av disse hagefestene til forlagene i Oslo, så vurderer jeg det ikke en gang. Klarer ikke. Takker nei til tv-produksjoner, premierer, samarbeid, frokostmøter, etc., etc. Har mer enn nok. Med mitt lille liv.

 

Jeg streber altså ikke mot en himmel jeg ikke har vinger til å holde meg oppe i uten å falle. Livet lærte meg tidlig å ikke bare godta det, men også å sette pris på det. Livet mitt er kanskje bitte lite, men jeg setter uendelig stor pris på det likevel. Bare det å våkne til pludringen til jentungen ved siden av meg gir meg grunn god nok til å glede meg til å åpne øynene hver eneste dag. Det blir ikke akkurat verre av at jeg blir ønsket velkommen som en himmelsk konge hver dag når jeg kommer kommer hjem fra jobb. (En jobb jeg for øvrig også elsker). Smilene deres, konas, 8og mitt eget når jeg ser dem), betyr i grunn alt for meg

 

Jeg er fornøyd med livet mitt. Ikke alt er perfekt altså. (Det skal fader meg gudene vite…) Utfordringene står der i kø, hver eneste dag, men min enorme kjærlighet til mine barn, min kone, og, ikke minst, at de faktisk (som regel) gjengjelder denne uforbeholdne kjærligheten, gir meg alt jeg trenger for å finne både glede og mening i livet.

 

 

 

 

 

(Påske)pizza- og pastakrydder UTEN sukker og salt!

Reklame | Kokkejævel.no

Eksepsjonelt god på pizza, og helt nydelig til nær sagt alle pastaretter, både de med og de uten fløtesaus.

Husk at pizzakrydder alltid skal drysses over pizzaen ETTER at den er stekt. Dette fordi tørkede urter fort mister smaken etter varmebehandling OG at tørkede urter fort blir svidd. Så, nå vet du det. ????

Innhold:
Oregano, basilikum, persille, sort pepper, timian, fennikel og løk.

Nettovekt: 30 gram

 

Bestilles HER

 

Gi et (rein)hjerte til din kvinne!

Reklame | Kokkejævel.no

Så var den endelig her, dagen der alle verdens kvinner legger seg litt ekstra i selen for å tilfredsstille sin mann på alle tenkelig måter. Definitivt en av mine favorittdager! (Selv om det skal sies at den for min del egentlig ikke skiller seg så voldsomt fra årets øvrige dager.)

 

Så, hva kan man gi tilbake for all denne omsorgen? Sjokolade selvsagt, men det har den bivirkningen at hun på sikt kan bli enorm. (Fastslått som ikke-støtende ord av britiske sensitivitetslesere). Vin kan også vurderes, men den har kanskje en enda leiere bivirkning, nemlig at hun blir småfull og skravlete. Ikke ørens fred å få i timevis.

 

Nei, gi henne heller et tørka reinhjerte! Kiloprisen er høy, så du viser velstand og gavmildhet, men pakningene er så pass små at du likevel ikke trenger å blakke deg. 200 kr 1 gang i året burde hun være verdt.

 

Tørket reinhjerte kjøper du HER

 

Nyt dagen, min herrer!

 

 

(Påske)kyllingkrydder UTEN sukker og salt!

Reklame | Kokkejævel.no

Til steiking, baking og sous vide. Kylling, kalkun eller høns. Utrolig god i wok og wraps!
Smaker også veldig godt til svin og annet lyst kjøtt

Innhold: Fennikel malt, stjerneanis, appelsinskall, hvitløk, rosmarin, timian, kanel, nellik og chili.

Nettovekt: 50 gram

Bestilles HER

(Påske)lammekrydder UTEN sukker og salt!

Reklame | Kokkejævel.no

Et krydder spesiallaget for lammekjøtt, men er egentlig en skikkelig god allrounder. Fantastisk god til kylling og kalkun også!

Til stek og lammelår bruker du 1 ss lammekrydder pr kg kjøtt. Gni godt inn i kjøttet minst en dag før steiking.

Tips! Prøv å lag rømmedressing med dette krydderet!

Tips 2! Lag marinade av 1 dl Supreme, (flytende rapsolje med smørsmak), 1 ts salt og 1-2 ss lammekrydder

Innhold: Timian, rosmarin, hvitløk, persille, sort pepper, gressløk, chili og karry madras

Nettovekt: 30 gram

 

Kjøpes HER

Heftig (påske)ribbekrydder UTEN sukker og salt!

Reklame | Kokkejævel.no

Et krydder som rett og slett lager et kulinarisk mirakel av så vel jule- som påkeribba. Bruk en 1-2 ts ribbekrydder pr kg ribbe og gni godt inn i kjøttet. Helst ikke krydre svoren, da krydder ofte blir svidd når svoren poppes. Salt som normalt, 1-2 s pr kg kjøtt. La helst ribba stå et døgn eller to før du steiker den. Anbefales på det aller sterkeste!

Ribbekrydderet er også helt strålende til annen svinemat, som steik, filet og grillskiver. Og pulled pork selvfølgelig.  Og du, prøv ribbekrydderet på kyllingen!

Innhold: Fennikel, stejernanis, appelsinskall, hvitløk, rosmarin, timian, kanel, nellik og chili.

Nettovekt: 40 gram

Bestill vidunderet HER

Det beste fra to verdener!

Reklame | Kokkejævel.no

Du kan si så mye godt du vil om olivenolje, men for oss som setter den gode smaken av meierismør nesten høyere enn våre egne unger, vi har alltid hatet den delen av kostholdsrådene som sier at vi burde erstatte så mye som som mulig mettet fett, deriblant meierismør, ut med enumettet og flerutmettet fett, slik som i oliven- og rapsolje.

 

Problemet har vært at det er jo ikke like godt!!!

 

Hvordan få den daglige dosen med den deilige, fyldig, magiske smaken av meierismør uten å dø av hjerteinfarkt før du fyller førtifem? Supreme gir deg faktisk det, og mere til! Supreme er sunn rapsolje som er smaksatt med smøraroma. Dette gjør at Supreme faktisk smaker MER smør enn meierismør. Noe som igjen gjør at du  kan bruke MINDRE fett, og likevel få den samme deilig smørsmaken i maten.

 

Supreme er også selvsagt både salt- og melkefri, så den kan nytes av alle, også de med høyt blodtrykk, melkeallergi og laktoseintoleranse.

 

Jeg har brukt Supreme i min matlaging i hele min aktive karriere som både kokk og kjøkkensjef, og jeg er overbevist om at Supreme er en vesentlig årsak til at jeg har fått et såpass godt renomme som kokk som jeg har fått her i Alta. Supreme har nemlig aldri vært tilgjengelig i dagligvare, og derfor har jeg alltid hatt min egen lille “hemmelighet” i maten jeg har servert.

Jeg nevnte at Supreme er uten salt, men det fører ikke til at du må tilsette ekstra i maten, for smaken er akkurat såpass framhevet at man ikke trenger å overkompensere med salt for å få den fram. Personlig har vi kuttet ut all saltbruk både når vi baker både potet og grønnsaker i ovnen. Dette er selvsagt en individuell smaksak.

 

Supreme er rett og slett det beste fra to verdener. Du får rapsoljens helsebringende fettsyrer, samtidig som du får meierismørets episke smak i ett og samme produkt.

 

Bruksområder

 • Pannesteking
 • Ovnsbaking
 • I kaker der du ellers ville brukt olje
 • Vafler, pannekaker, sveler ol.
 • Gjærbakst
 • Popcorn
 • Bearnaise
 • Overalt der du vil tilsette en deilig smørsmak

 

FORDELER VED BRUK:

 1. Fyldig og aromatisk smørsmak- og aroma
 2. Sunne fettsyrer som jobber på lag med hjertet
 3. Salt-, melk- og laktosefri
 4. Drøy i bruk
 5. Maten, kakene, sausen og popcornet blir MYE bedre!

 

Bestill Supreme HER

 

Næringsinnhold

Rapsolje 98 %, emulgator (rapslecitin, mono-og diglyserider av fettsyrer), fargestoff (betakaroten), smøraroma.

Næringsinnhold pr. 100g/ml
Energi 818 kcal / 3361 kJ
Fett 91 g
hvorav enummettede fettsyrer 58 g
hvorav flerumettede fettsyrer 26 g
hvorav mettede fettsyrer 7 g
Karbohydrater 0 g
hvorav sukkerarter 0 g
Kostfibre 0 g
Protein 0 g
Salt 0 g
Ingen vitaminer eller mineraler er oppgitt for varen

 

Bestill Supreme HER

Pappa igjen for siste gang

Datter ble født for 14 år siden. Et helt perfekt lite stykke menneske som med sin latter, sine krøller, sine klemmer og sitt vinnende lille vesen klarte å fylle tomrommet etter den ufattelige tragedien som skjedde året før. “Jobben” min var gjort. Hun skulle være den aller, aller, aller siste i en flott søskenflokk på fire. Tre “store” gutter og en attpåklatt.

 

Livet skjer. Plutselig sitter jeg her med med to “NYE” små blidfiser. En kjekkas på to og et halvt og ei lita nydelig tulle på litt over året. De fyller hvert eneste grå tomrom i meg med farger, latter og glede. Datter elsker dem over alt på jord. De betyr mye for mange.

 

Jeg var fast på stemt at hun ufattelig nydelige, glade, snille, artige lille tulla skulle bli min aller, aller, aller siste på en søskenflokk på seks. Jeg er ingen unghingst lenger. Det er trolig kortere til slutten min enn til starten.

 

Derfor er det med stor undring at jeg nå tenker tanken på å forlenge dette småbarnslivet med enda en liten tass. Det er en stor risiko å ta. Økonomisk selvsagt, men det er ubetydelig i den store sammenheng. Det jeg tenker mest på hvis vi, (for det er et Vi her. Det er jo tross alt ikke JEG som eventuelt skal bære fram og føde denne nykommeren), skulle peise på en aller siste gang.

 

To av mine unger har tross alt tidligere dødd, rått og brutalt, før de fylte året. Vil jeg tåle å gå gjennom en slik ufattelig bunnløs sorg en gang til? Det er mitt største motargument. Har det skjedd to gange, så kan det skje en gang til.

 

Alderen min har jeg sluttet å tenke på. Jeg mista faren min da jeg var 12-13 år. Han drukna. Stor sorg selvsagt, men jeg har fortsatt mitt eget liv. Slik tenker jeg. Ja, en nykommer vil ikke oppleve å ha meg i livet like lenge som mine første unger, men uten meg ville nykommeren aldri blitt født. Tipper han eller hun eller hen vil være takknemlig for at de tross alt ble født. Selv om jeg dør fra “nykommerne” nokså tidlig i livet.

 

Slik er det. Dette er mine tanker akkurat nå. Vi får se hva som skjer. Det er uansett ikke jeg som bestemmer. Jeg er bare glad for å kunne våkne hver dag med en stor mening med livet mitt; nemlig å ta meg av familien min. Gi dem trygghet, støtte, alvor, humør, latter. Det er derfor jeg finnes på jorden, og gir meg enormt mye glede. Størst av alt er kjærligheten til mine barn og min kone.

 

Dette var mine umiddelbare tanker en fredag i mars. Hva tenker dere?

 

 

Pizza- og pastakrydder UTEN sukker og salt!

Reklame | Kokkejævel.no

Eksepsjonelt god på pizza, og helt nydelig til nær sagt alle pastaretter, både de med og de uten fløtesaus.

Husk at pizzakrydder alltid skal drysses over pizzaen ETTER at den er stekt. Dette fordi tørkede urter fort mister smaken etter varmebehandling OG at tørkede urter fort blir svidd. Så, nå vet du det. 🙂

Innhold:
Oregano, basilikum, persille, sort pepper, timian, fennikel og løk.

Nettovekt: 30 gram

Bestilles HER