Hvis det ikke blir bedre, så går det over…

Foto: Frank Rune Isaksen

Til tross for mitt yrke som kulinarisk kjøpmann, så er jeg likevel en (forholdsvis) ærlig mann. Jeg ville derfor løyet hvis jeg hadde sagt at jeg ikke er bekymret i det hele tatt for året som lusker rett foran oss. For det er jeg. Helt oppriktig. Livredd faktisk.

 

Heldigvis er ikke bekymringer for framtiden noe som plutselig kom kastende over meg etter et av dette årets nesten umenneskelige mengder med renteøkninger. Det har heller nærmest blitt en slags vane jeg har tilegnet meg  gjennom livets grusvei. Jeg er alltid bekymret. Det er derfor jeg drikker.

 

Spøk til side, for det har faktisk skjedd noe det siste året. Vi har alle fått mindre penger mellom hendene. Det går ikke ut over dem som selger melk og brød i særlig grad, men butikker som min, med kulinariske godsaker og fiffig utstyr, (hvor gode jeg enn måtte mene de er), ingen egentlig har bruk for. I alle fall ikke hvis det står om liv. Så pass ærlig må jeg være.

 

Akkurat nå driver jeg en butikk som for tre år siden ble unnfanget i en deilig orgie av de gode tiders overflod, framtidstro, arbeidslyst og optimisme. En butikk med masse godt for folk som har litt til overs og vil unne seg selv, og alle dem de er glad i, det lille ekstra.

 

Nisjebutikker som min er de første som ryker i dårlige tider. Med mindre de har en koko driver uten evne til å gi seg, og som ser på seg selv som et vulkansk fjell der det stadig, (after all these years), bobler over av nye ideer som renner nedover fjellsiden.

 

Kakepynt er en varegruppe jeg tjente mye på i 2022, men omsetningen på kakepynt har stupt med stadig økende hastighet gjennom hele 2023. Ok, så skalerer vi ned satsingen på kakepynt da, (hvor morsomt det enn var å ha størst utvalg i hele Norge), og finner på noe annet.

 

Ingen tårer fra min side. Svarer det seg ikke, så svarer det seg ikke. Har opplevd verre ting. Mye verre ting faktisk. Flere ganger gjennom livet har jeg nådeløst blitt plassert ned på de aller mørkeste, aller dypeste, aller kaldeste stedene på jorden. Naken og iskald har jeg hver eneste gang klart å klore meg oppover mot overflaten, gispe i meg luften og gradvis åpne øynene igjen.

Det tror jeg faktisk har gjort meg både litt fandenivoldsk og uredd. Skulle det butte i mot, og det gjør det jo med ujevne, men hyppige mellomrom, så krummer jeg bare nakken, knytter nevene og fortsetter framover. Alltid framover. Med en eller annen ny idé.

 

Hva er så min «overlevelsesstrategi» for 2024? Vel, de dårlige tidene har jo vært varslet en stund, så jeg har gjennom hele året gradvis redusert varelageret. Artikler som har solgt dårlig har jeg i år valgt å ikke erstatte bare fordi det er «artig» å ha inne når det to ganger i år kommer en kunde, (etter først å ha vært på alle de andre butikkene), å spør etter det.

Slike varer vil det bli færre og færre av. Jeg har rett og slett ikke kundegrunnlag stort nok for å forsvare alt svinnet slike varer fører med seg. Slanking av vareutvalg og være litt mindre redd for å bli utsolgt er altså punkt 1 i overlevelsesstrategien for 2024.

 

Punkt 2 er å børste støvet av kokkekniven og begynne å lage litt mat igjen, etter snart 3 års kokepause. Ja, vi har egenprodusert tørka reinhjerter her hele denne tiden, men tenkte å begynne litt med catering igjen. Ikke koldtbord og slikt, men i første omgang snitter til begavelser, møtermat ol. Selvsagt av førsteklasses lokale råvarer med de klassiske Kokkejævel-smakene som jeg har blitt så kjent for.

 

Punkt 3 er en ny produktserie jeg har stor tro på. Jeg er ikke helt i mål med planleggingen ennå, så jeg må vente litt med å offentliggjøre hva det er. Det er ikke sensasjonelt, men det kommer til å bli fantastisk godt. Og populært håper jeg.

 

Punk 4 bannet jeg på at jeg ALDRI igjen skulle gjennomføre, etter tre sammenhengende år med like mange bokutgivelser. Likevel slo det meg for et par-tre dager siden at jo, det kommer en ny bok til høsten og den kommer til å bli skrevet mens jeg er på en oppadgående kreativitetsbølge. Jeg kan ikke røpe ennå hva den skal handel om, men den kommer til å bli bra. Skikkelig bra!

 

Vel, det var noen av mine tanker for året som kommer. Ble vel egentlig bedt om å skrive om året som har vært også, men det er allerede historie. Jeg ser meg sjeldent tilbake, men hvis jeg skal ta en ting med meg fra 2023 og inn i det nye året, så er det nisselandsbyen vi skapte på utsiden av butikken gradvis fra 1. november og utover i desember. Den skal definitivt videreføres og videreutvikles, for jeg er rimelig sikker på at uten den voldsomme julepyntingen på utsiden, så hadde det ikke vært noe økonomisk buffer å tære på i året som kommer.

 

Ja, det kostet meg nok i overkant av 100 000 kr, (alt kjøpt lokalt), men samtidig trakk det veldig mange nye kunder som aldri før hadde besøkt butikken. Det nytter nemlig ikke å ha den «besteste» butikken i hele verden hvis alle bare kjører rett forbi. Du er nødt til å være relevant/spennende/viktig for tilstrekkelig mange for å overleve.

Etter en lang og ganske krevende høst føler jeg på mange måter at nissene «reddet» meg i havn og gir meg såpass med arbeidsro at jeg kan områ meg nå i de rolige månedene som kommer, slik at (eventyr)butikken blir enda bedre enn den var i fjor.

 

Det må også nevnes at mens vi i begynnelsen pyntet for våre egne kunder, og i ønske om å bli sett fra veien, så ble etter hvert galskapen så stor at vi ikke lenger gjorde det for vår egen del, meg for hele byen og byens gjester. Det ble liksom vårt lille bidrag til å skape julestemning og lys i mørketiden.

 

Kunder skal man aldri ta for gitt. I alle fall ikke når man helt frivillig har valgt vekk kjøpesenterets magnetfelt til fordel for et slitent lokale i utkanten av sentrum. Da må man ha noe annet å tilby enn å bare «være lokaleid og kjedeuavhengig». Man må være i stadig utvikling samtidig som man holder verdensklasse, hver eneste dag.

 

Folkens, tusen takk for alle hyggelige besøk i 2023! Måtte både dere og jeg komme oss helskinnet gjennom året som kommer. Det kommer nok til å bli tøft for mange, men det finnes mange steder på jorda, de aller fleste faktisk, som kommer til å slite mye mer i 2024 enn noen av oss her i Alta klarer å forestille oss. Det kan være et greit perspektiv å ha i baklomma.

 

 

Og, skulle alt annet feile, kan vi jo alltids sette oss ned med tiggerkoppen…

 

God nytt år!

Denne teksten ble første gang publisert i Kronstadposten

Siste dag med ju(hu)lemusikk!

Foto: Kris Kringle

Det har vært litt av en sledetur, men i dag kl. 18:00 er det altså slutt for i år. Vi startet nokså forsiktig 1.november med å sette opp og pynte de to juletrærne ved inngangspartiet, samt girlander rundt døra. Julemusikken starta vi med samtidig. Fire radioer til sammen. 2 ute og 2 inne, slik at julepynten ikke vare skulle være visuell, men vi har bevisst brukt musikken også som “pynt”.

 

Den første radioen er gjemt bak et juletre på hjørnet før du kommer til fasaden av butikken.

 

Den andre radioen er “gjemt” bak snømannen på inngansparti-trappa.

 

Den tredje er inne, midt i lokalet.

 

Den fjerde radioen står i vinduskarmen på den andre kortsiden av lokalet.

 

Alle disse fire radioene, som har stått på 24 timer i døgnet, har gitt en veldig lun og fin julestemning i og rundt butikken. De første ukene spilte vi en radiokanal som het 24/7 JUL. Veldig masse fin julemusikk, men ble gal av all reklamen. Det ødela stemningen totalt. Stor var derfor lykken da jeg i begynnelsen av desember oppdaget at NRK Super spilte julemusikk døgnet rundt UTEN REKLAME. Litt mer “barnslig” julemusikk, men 10 000 ganger bedre enn reklame.

 

Jeg vet ikke hvor mange timer med julemusikk jeg har hørt på totalt i år, men i november og desember har det vært jobb 7 dager i uka fram til lille julaften, og i desember har ingen av disse dagene vært under 12 timer. I november kanskje 10. Slå av for en kjenning, og vi kan si 5-600 timer med julemusikk fra 1. november og fram til i dag.

 

Det er nok nå. For i år.

Kokkejævelsk waldorfsalat

Den originale waldorfsalaten, som hovmester Oscar Tschirky på Waldorf Hotel i New York kom opp med i 1893, besto faktisk bare av tre ingredienser; nemlig epler, majones og stangselleri.

Den lettvinte oppskriften er gjengitt i Tschirkys kokebok fra 1896. Salaten ble umiddelbart en stor suksess på hotellet til tross for sin enkelhet. Kanskje er det nettopp enkelheten som gjør den så god der den kombinerer en fyldig og mild majones sammen med biter av søtsyrlige epler og kraftig aromatisk stangselleri.

 

I dag finnes waldorfsalaten i mange ulike varianter. Valnøtter og druer var de første tilskuddene, og da hotellet stengte for oppussing i 2017 bestod den av Fuji og Granny Smith-epler, miniruccula, røde og grønne druer, kandiserte valnøtter, honning, molasses- og lønnesirup samt en trøffelvinaigrette.

 

I Himmelen, der jeg kommer fra, bruker vi imidlertid en litt annen variant. Nemlig denne:

 

Kokkejævelsk waldorfsalat

(6 porsjoner)

1 sitron, finrevet skall og saft

100 gram rosiner

100 gram røde druer, delt i to

100 gram gram klementin, båter delt i to

100 gram stangselleri, fine terninger

100 gram ananas, delt i biter

1oo gram fruktcocktail, uten saft

1 ss kokosmasse

200 gram røde epler, delt i biter

200 gram hodekål, fine strimler

Bland sammen

 

100 gram lettrømme

100 gram ekte majones

 

Bland sammen og vend inn i salaten. La den stå kaldt et par timer, gjerne over natten.

 

1,5 dl kremfløte

Piskes til krem og vendes inn i salaten like før servering

 

100 gram valnøtter (eller andre nøtter du har for hånden)

Grovhakkes og serveres i en skål ved siden av. (Nøtter blir ganske fort bløte og ekle, så unngå å vende den inn i selve waldorfen. Det er også best med tanke på allergikere)

 

Pynt med noen rosiner, druer, valnøtter og klementinfileter.

 

Passer til

 • Kalkun
 • Koldtbord, jule- og nyttårsfrokost etc.
 • Seibiff og laks
 • Svinekoteletter
 • Pita med kylling
 • Sterk mat
 • Osv., osv.

 

Godt nytt år!

 

Les også:

Perfekt helstekt kalkun

 

PS! De historiske fakta innledningsvis i denne bloggposten er direkte sitat fra Mills.no

Da ble det jammen lønn på meg i år også!

 

Foto: Frank Rune Isaksen

Jadda, vi kom oss i mål til slutt! Nissene, min sønn og jeg klarte i desember å demme opp for det voldsomme fallet i omsetning vi plutselig opplevde i høst. Vi har jobbet knallhardt og målrettet. Hver eneste dag. Forberedt oss maksimalt slik at alt skulle gå så på skinner som overhodet mulig i disse viktige ukene i desember.

 

Vi klarte det! Til tross for et nokså dramatisk fall i nettomsetningen før jul, så har den lokale omsetningen økt tilsvarende. Samlet sett kommer vi godt tygd, men helskinnet og i live ut i den andre enden. Nå venter enda et par romjulsdager der vi bare skal “samle oss” og  komme til hektene igjen før vi kaster oss over 2024 med glupsk appetitt.

 

Jeg gleder meg!

PS! Jeg har bare lønnsutbetaling én gang i året. Den siste virkedagen i romjula har jeg full oversikt over alle årets inntekter minus utgifter, samt en viss formening om hvilken vei vinden blåser det påfølgende året. Deretter gir jeg meg selv den lønna jeg mener bedriften har rygg til å bære uten at det går ut over verken nysatsinger eller likviditet gjennom alle månedene med minus vi må gjennom før sommeren kommer som en reddende engel med friske midler.

 

Perfekt og supersaftig helstekt kalkun, trinn for trinn

Ja, du leste riktig, det er faktisk mulig å få mager, helstekt kalkun like saftig som den feite, deilige juleribba. Det er ikke en gang vanskelig. Det eneste du trenger å gjøre er å følge den bombesikre framgangsmåten min, så er du sikret et perfekt og supersaftig resultat, gang etter gang etter gang.

 

Mange er redd for å mislykkes med disse viktige måltidene i jula. Det hadde de riktignok sluppet hvis de hadde fulgt mine oppskrifter, men de siste årene har livet lært meg at det egentlig ikke spiller noen rolle hva du setter _på_ bordet, det viktigste er de som sitter _rundt_ det.  Det betyr selvfølgelig ikke at de rundt bordet ikke skal få skikkelig tilberedt mat, men det er tross alt ikke det viktigste. Det viktigste er at de faktisk kommer og setter seg.

 

PERFEKT STEKT KALKUN

TRINN FOR TRINN

 • Kjøp fersk kalkun hvis du har mulighet! (Kjøper du frossen tiner du den i saltlaken i 3-4 dager)
 • Ikke kjøp større dyr enn nødvendig. Jo mindre dyret er, jo lettere er det å oppnå perfekt resultat. Beregn 4-500 gram pr person (En familie på 5 trenger altså bare et dyr på 2,5 kg)
 • Legg kalkunen i 5% saltlake minst 24 timer før steiking. Ha gjerne krydder i saltlaken. Det har ingenting å si på saftigheten, men har mye å si for smaken. Hvis du har frossen kalkun, så tin dyret i saltlaken.
 • Jeg liker timian, rosmarin, chili, sitron, hvitløk og karri.
 • Tørk kalkunen før steiking og la den gjerne ligge et par timer på benken for romtemperering før varmebehandling.
 • Kalkunen trenger ca 20 minutter i ovnen pr kg dyr, men bruk steketermometer! Det er kjernetemperaturen som bestemmer nå dyret er ferdig, ikke antall timer i ovnen!
 • Bruk alltid stekepose .
 • La dyret hvile minst en time, gjerne både to og tre, utildekket/ i stekeposen på kjøkkenbenken etter steiking.
 • Det tar mange timer før kalkunen er kald, men det kan være godt å gi kalkunen litt overflateoppvarming 10 minutter på 200 grader 10 minutter før servering.

 

Nå har du to valg og du velge et av dem hvis du vil at lår og bryst skal bli ferdig samtidig:

 1. Skjær et par-tre snitt i lårene helt inn til beinet, eller:
 2. Kutt av lårene og steik de ved siden av dyret

Fordi: Kjernetemperatur på perfekt stekt kalkunbryst er  65 grader, mens lårene må opp i hele 75 grader for å bli ferdige. Blir de ikke snittet eller skjært av er det umulig at bryst og lår blir perfekt samtidig. Resultatet blir da tørt bryst eller røde, uferdige lår.

 

 • Putt dyret inn en stekepose. Da forsvinner ikke dampen fra dyret ut i ovnen, men blir til god kraft i posen
 • Sett ovnen på 160 grader og steik til kjernetemperatur 62 midt i brystet. Dyret er så stort at den stiger til 65 mens den hviler

og viktigst:

 • la dyret hvile minst en time, gjerne både to og tre, før du skjærer i det. Det er for lite med 20 minutter!
 • Renner det ut saft nå du skjærer er dyret hvilt for lite. Ja, det er fortsatt varmt etter en time på benken. Dessuten, kalkun nytes egentlig best lun som alt annet kjøtt.
 • Etter minst en times hviling setter du dyret inn i ovnen igjen på 225 grader i 5-6 minutter slik at skinnet og overflaten blir rykende varm igjen. Pensle den gjerne med smør, olje eller kalkunfett blandet med paprikapulver for glinsende overflate og mørkere farge.

 

Bilde av saltlake med masse godt i. Avkjøles og stapp dyret nedi så det dekker helt. Beregn ca 1 liter lake pr kg dyr.

 

Oppskrift 5 liter lake:

5 liter vann

250 gram salt

1 hvitløk delt i to

2 ss timian

1 ss rosmarin

1 ss grovmalt svart pepper

1 sitron i skiver

1 chili i biter

1 ss karri

 

 

(Hvis du tilfeldigvis har en boks med Kokkejævels lammekrydder i skapet, så kan du droppe alt annet krydder og bruke 1 boks pr 5 liter saltlake. Det blir helt fantastisk!)

Kok opp, avkjøl til kaldt og putt dyret oppi. (Bruk en 10-litersbøtte hvis du ikke har noe annet egnet)

 

Still gjerne spørsmål så skal jeg svare etter beste evne. For å gjøre det litt enkelt, så svarer jeg på det jeg TROR dere kommer til å spørre om her:

 

Dette der e jo bare noe farbanna tull! Æ har stekt kalkun i 30 år og det e ennu ingen som har klaga!!!

Mulig det. Det er ikke høflig å klage på maten som blir servert, men det betyr jo ikke at ikke kokken har forbedringspotensiale likevel. Dessuten vil jeg tro du har blitt en racer på fløtesaus etter hvert…

 

Hva er greia med saltlake?

“Greia” er art du får et langt saftigere resultat. Saltlaken bidrar til å binde væsken i kjøttet. Dessuten vil du med en god saltlake få krydret alle kriker og kroker av dyret, og det er mange, noe du ikke hans sjans til når du bare gnir litt salt og pepper hist og her.

 

Hvorfor mener du det er så viktig at kalkunen ikke har vært frosset?

Som sagt, det viktigste er at du har noen du er glad i som faktisk spiser kalkunen du serverer, men kalkun er et ekstremt magert kjøtt, langt mer magert enn kylling,  og trenger hver dråpe av fuktighet som den kan få. Nå den fryses så forsvinner ca 10% av vekten når den tiner. Cellene er dessuten blitt frostsprengte, noe som gjør at den også slipper langt mer væske under selve stekeprosessen enn fersk kjøtt. Selv om forskjellen også er stor på et lammelår, så merkes det ikke like godt fordi kjøttet er feitere og mer saftig.

 

Hva med langtidsteikng da, blir ikke kalkunen bra da?

Det spør hva du definerer som bra. Uansett hvor lav temperatur du steiker dyret på, så blir ikke temperaturforskjellen mellom lår og bryst borte. Den er fortsatt 10 grader og det er ekstremt mye. Fordelen med langtidsteikng (av fra før mørt kjøtt) er at det på mange måter blir hvilt samtidig som det steikes, men den fordelen viskes ut når du hviler kjøttet tilstrekkelig, så jeg ser ingen grunn til å langtidsteike verken kalkun eller ribbe.

 

Kan man ikke dekke til brystene da?

Joda, det er jo mulig, men det holder ikke med noen skiver bacon, spekk under skinnet og litt aluminiumsfolie den siste halve timen. Du må ha to temperaturmålere, en i brystet og en i låret, og styre og orge med våte kluter og jeg vet ikke hva.

 

Skal stuffingen være i kalkunen mens den steiker?

Nei, ikke hvis du vil ha en perfekt stekt kalkun. Stapp/stuff inn stuffingen (stappingen?) like før servering.

 

 

 

Stuffing

1 kokepose jasminris kokt etter anvisningen på pakken

250 gram bacon i fine terninger

1 ts tørket timian

1 purreløk

1 neve rosiner

salt og pepper

kalkunkraft

 

Fres bacon og timian i panne. Tilsett purreløk. Kutt den gjerne opp slik at det ikke bare blir en lang bit. Rør inn en neve rosiner og  den kokte risen. Rør inn litt kalkunkraft. Smak til med salt og pepper.

 

Druesalat

300 gram blå druer, delt i to

300 gram fruktcocktail, avrent

1 boks lettrømme

300 gram majones

10 gram presset sitronsaft

1/2 medium purreløk eller 1 liten, fine terninger

 

Bland sammen. Blir best hvis den får stå noen timer eller over natten før servering.

 

 

Waldorfsalat

Oppskrift finner du HER

 

 

Magisk fløtesaus til kalkunen

Hell kalkunkraften i et litermål og la stå rolig et par minutter. Da legger det seg et fettlokk på toppen og det er veldig viktig at du øser dette fettet bort. Det er ikke godt i sausen, men ta vare på det og bruk det i stedet for olje neste gang du baker potetbåter i ovnen. Kanskje du til og med kan servere potetbåtene til kalkunen. Nydelig!

 

Fra det kulinariske oppslagsverket “Hva skal vi ha til middag?

 

 

Hva rosenkål angår, så kan det være verdt å huske på at det faktisk er ingen i hele verden som liker det, så mitt råd er å droppe det og heller servere grønnsaker som er gode og som blir spist. Hos oss er det gulrot, søtpotet og brokkoli, hos deg kanskje noe helt annet, men ingen, ingen vil ha rosenkål!

 

Fortsatt god jul!

 

Kulinarisk hilsen

Kokkejævel

 

 

Les også:

Ups, jeg har visst trampet skikkelig i (rosen)kålen!

Pinnekjøttrull

Reklame | Kokkejævel

Dette er kanskje den beste, i alle fall den aller enkleste, måten å lage lamerull på. Litt rart at det ikke er mer vanlig. Har faktisk aldri hørt om det før i går morges da jeg sa til meg selv: “Hvorfor i alle verden har du aldri laget kjøttrull av pinnekjøtt???”

 

Legg 3 kg pinnekjøtt i kaldt vann i fire timer. Vannet skal ikke byttes.

 

Kok kjøttet i utvanningsvannet. Skum av grumset som kommer opp. Slå ned varmen og la kjøttet stå og syde i 2,5 timer. Ta så kjøttet opp av kokevannet og la det stå og avkjøle på benken i 15 minutter.

 

En krydderblanding som er EKSTREMT god til spekemat som pinnekjøtt, fenalår og spekepølser. Dryss litt krydder rett på pinnekjøttet like før servering, ha det i kokelaken eller rett og slett i stedet for pepper i rotmosen. Det kommer garantert til å bli stille rundt bordet… Innhold: Rosmarin, persille, grovmalt pepper, mjødurt og vaniljestang

Rensk kjøttet med fingrene og tilsett krydder. Jeg bruker 1 ss pinnekjøttkrydder pr kg råvekt. Altså 3 ss pinnekjøttkrydder. Vend krydderet inn i det fortsatt ganske varme kjøttet. Pass på at kjøttet ikke smuldres opp mer enn nødvending. Pass også på at det ikke er beinrester i massen.

 

PS! Det er viktig at kjøttet ikke avkjøles mer enn nødvending under prosessen, for rullen skal ikke kokes etterpå, så for at rullen skal stivne slik at du kan skjære pene skiver, må rullen pressen mens den fortsatt er “varm”. Da er det ikke nødvending med gelatinpulver, for det er nok bindevev i kjøttet, samt at fettet gjør sitt, til at man kan skjære fine skiver som ikke ryr etter pressing og avkjøling.

 

Lag en pølse av kjøttet på bakepapir eller clingfilm. Jeg vil nok velge clingfim neste gang.

 

Kjør pølsa gjennom en kjøttkanon, kjøpt eller hjemmelaget av f. eks. 1 brusflaske, slik at stekenettet omslutter rullen.

 

Legg i en syltepresse eller kjøttrullpresse over natta.

 

Skjær opp og server til både julefrokost- og lunsj!

Dere trenger ikke takke meg for oppskriften. Det er jo tross alt for oppskrifter som dette jeg i sin tid ble sendt ned til menneskene i utgangspunktet. Fortsatt god jul!

 

 

 

 

3500 fakler tent i november og desember

 

Alle foto: Kris Kringle

 

Foto: Reiulf Grønnevik, Altaposten

 

Det har vært en helt vanvittig julereise, helt fra Ruben satte opp to juletrær foran inngangsdøra 1. november, til den julegalskapen det etter hvert har utviklet seg til å bli. Fra 20-30 fakler om dagen, til intet mindre enn 75-80. To ganger om dagen tenner vi 35-40 fakler. Jeg bar brukt spinnville 35 000 kroner på fakler gjennom disse to månedene! I tillegg har jeg brukt minst 75 000 kroner, (tør ikke finregne, mulig det er nærmere 100 000…) på nisser og annen julepynt. Alt kjøpt lokalt selvsagt. Vi lever av hverandre <3

 

Ja, selvsagt har dette tatt voldsomt mye tid. Fra tidlig morgen til “seine” kvelden, men det er tid som vi bruker med den største glede. Vi får altså så mange positive tilbakemeldinger på denne galskapen, at det er mange uker siden vi gjør dette for at butikken skal vises fra veien for potensielle kunder. Nå gjør vi det rett og slett bare for å spre julestemning til byen, dets innbyggere og alle som kommer på besøk til Alta.

 

Turistene er helt “ville og gale” over det de ser. “We came here to se the northern light, but this was worth the hole trip all the way from Australia alone. Absolutely amazing!”. Masse varianter av denne setningen hører vi hele tiden. Hvor stas er ikke det!!!

 

I morgen er det lille julaften og siste fakkeltenning på en stund. Kjenner at det egentlig ikke gjør noe. Skal bli deilig med noen rolige dager med familien nå. Tenne to, maks fire fakler og sette på trappa på julaften. Skalere ned. Finne ro. Lade litt, før 2024 skal gjennomføres.

 

God jul, kulinaster!

 

Årets siste oppdatering! 8 uker som Wegovysk tjukkoman

Når jeg skriver dette er klokka litt over åtte, torsdags morgen tre dager før jul. Jeg har allerede styrt halvannen time med nisser og fakkeltening på utsiden av Julebutikken. Er bra svett og god på ryggen når jeg er ferdig. Noen trener når de skal gå ned i vekt, jeg nisser.

 

133,2 kg endte vekta på i morges. En nedgang på 1,4 kg siden forrige torsdag, da vekta viste 134,6 kg. I mine øyne en helt PERFEKT vektreduksjon. Jeg raser ikke ned lenger, jeg  _siger_. Ikke på noe sted på denne kokkekroppen er det slapp hud. Selv om jeg veide hele 147, 8 kg for bare 8 uker siden, (14,6 kg tyngre enn i dag), så har huden holdt følge med vektnedgangen hele veien. Det er nesten som om jeg er skapt for slanking, he he.

 

Jeg får mange tilbakemeldinger fra dere der ute som er på samme “reise” som meg. Veldig mange har god nytte av Wegovy ol., men slett ikke alle. Det er viktig å huske på før man starter at dette jo ikke er noen magiske stoffer i “sprøyta” som gjør at du raser ned i vekt. Det er kun et hjelpemiddel som gjør det mye enklere. Selve jobben, (altså spise og drikke mindre kalorier enn du forbruker), den må du gjøre sjøl.

 

Om tre dager er det julaften. I dag skal jeg salte og pepre juleribba. Gleder meg veldig til jul. Ikke bare fordi jeg kjenner at julehandelen, med sine mange uker i strekk nå med lange og heftige dager, begynner å lute meg litt, men også fordi jeg har gitt meg selv en uke der jeg kan kose meg med alt som Christine har bakt. Lage og spise masse god mat og bare labbe rundt å og gjøre ingenting. Så får vi se da på nyåret, om det er noe “magisk” i den sprøyta likevel, som gjør at jeg ikke fyker så alt for mye opp i vekt i løpet av juleuka.

 

Nå må jeg hive meg rundt å jobbe. I dag kommer det til å ble mye folk, og jeg har maaaaange tilbud jeg må få lagt inn i kassa. Heldigvis kommer min sønn Ruben kl. 12 og blir til 20. Uten han hadde ikke denne julehandelen, kombinert med den julegalskapen vi holder på med på utsiden, vært mulig å gjennomføre i det hele tatt. I tillegg gjør det godt for et (stadig bløtere) pappahjerte å få æren av å jobbe sammen med sin egen sønn og observere hvor vanvittig flink, eller dyktig er vel et riktigere ord, han har blitt i løpet av dette året sammen med meg. Stolt pappa!

 

Les de ukentlige oppdateringene her:

Dag 0

Uke 1

Uke 2

Uke 3

Uke  4

Uke 5

Uke 6

Uke 7

 

Følg meg gjerne også her:

Kokkejævel.no

Facebook 

Instagram   

 

Og du, husk at pinnekjøttet skal KOKES, ikke dampes!

 

 

HelvetesSild

HelvetesSild

 • 1 bøtte (1350g) Toro Signatur Kryddersildfilet 
  (Kan ikke sammenlignes med noe som helst annet på markedet, men bruk vanlig kryddersildfilet hvis du ikke får tak i)
 • 50 g skrelt hvitløk, raspet og hakket
 • 3 stk rødløk, skivet
 • 1 medium purreløk, ternet fint
 • 500 g lettrømme
 • 500 g vanlig majones
 • 1,5 sitron, saften
 • 1 ss sukker
 • 2 ts grovmalt pepper/peppermix
 • 1 ss Kokkejævels viltkrydder (Vanlig kan også brukes)
 • 2 ts tørket timian
 • 1 potte fersk gressløk (kan sløyfes)

 

 1. Skyll silda godt i kaldt vann og la den renne av seg på papir
 2. Bland sausen sammen med løk
 3. Kutt opp silda i ca 1/2 cm strimler
 4. Vend inn i sausblandingen
 5. La Helvetessilda stå i kjøleskap i alle fall til dagen etterpå. Aller best er den etter 4-5 dager.

Holdbarhet: Minst 2-3 uker i kjøleskap

 

 

 

 

 

Resultat etter 7 uker på Wegovy

Kjære landsmenn! Om jeg har dårlig tid til vanlig, så har jeg enda mindre tid i dag. Blir alene stort sett hele dagen her, så rekker bare stikke innom bloggen for å gi dere en kjapp oppdatering. 1,8 kg ned denne uka, over 13 totalt. Uten å gå rundt å tenke på mat døgnet rundt. Det er nesten for godt til å være sant, men det _er_ sant!

 

Fortsatt ingen bivirkninger. Har bytta ut majonesen på mine 8 daglige havreknekkebrød (frokost og lusnj) med ekstra agurk. Det går helt fint. Saftig og frisk når man blir vant til det. (Har aldri spist smør). Ellers ingen ekstra tiltak. Middag mellom åtte og ni på kvelden, alt etter når jeg klarer å komme meg hjem fra jobb. Par epler til dessert. Fortsatt alkoholisert. Nå også med ølkalender.

 

Har ingen mål for den kommende uka. Bare fortette i samme tralten. Mange spør forresten om jeg trener/trimmer noe i tillegg, men det gjør jeg ikke. Har jobbet mye de siste ukene da. 12-14 timer om dagen, 7 dager i uka. Det er jo ganske god trim det også. Bare det å sette alle disse nissene ut om morgenen og tenne faklene får svetten til å renne. For en syk, syk jobb jeg har, hehe.

 

 

Folkens, lykke til med _deres_ prosjekter!

 

Les de ukentlige oppdateringene her:

Dag 0

Uke 1

Uke 2

Uke 3

Uke  4

Uke 5

Uke 6

 

Følg meg gjerne også her:

Kokkejævel.no

Facebook 

Instagram