Gjesteblogg: Kjærest farger garn med matfarger!

Helt siden jeg var liten har jeg funnet stor glede i å skape ting med hendene mine. Mamma brukte å ordne i stand til ulike hobbyaktiviteter under hele oppveksten og jeg var ikke så gammel, tror rundt 10år, da jeg kunne krysse av hardangersøm, strikking, brodering, søm, dekorasjon av tørkede blomster, silkemaling, trolldeig med mer av listen min. Pappa var ikke noe dårligere han heller. Han tok meg med på det han gjorde. Var 1,5 år da jeg rotet rundt på hustomten med hammer og spade mens de voksne bygget huset jeg senere skulle vokse opp i. Jeg fikk være med i garasjen, på verkstedet der han jobbet, turer i fjæra der vi leitet etter skatter jeg kunne lage ting av og da jeg ble eldre fikk jeg meg min første kniv som jeg spikket med.

 

De la alltid, å gjør det i grunn fortsatt, til rette for at vi barna skulle få utfolde oss kreativt og lære. Det at de gjorde det har resultert i at jeg har fått så stor glede og interesse av håndarbeid. Tusen takk, mamma og pappa! Er ganske fornøyd med tildelingen av foreldre!

 

Når det kommer til håndarbeid er det strikking jeg uten tvil holder mest på med. Det er så lett å ta med seg når man skal på besøk eller trekke frem når man sitter foran tv`en. Men veksler litt mellom scrapping, hekling, søm, slå nupereller og nå snart, filting og toving. Alt skal prøves tenker jeg. Og det var slik jeg kom innom det dette innlegget egentlig handler om, nemlig garnfarging.

 

Jeg har lenge hatt lyst til å prøve å farge garn med matfarger. Det ser så gøy ut, å det var det! Farget litt garn og la ut på instagrammen min, den kan du besøke HER ,  også fikk jeg spørsmål om jeg kunne lage en gjesteblogg om det. Selvfølgelig vil jeg dele gleden med garnfarging med dere, men jeg må advare. Garnfarging er utrolig avhengighetsskapende så det prøves på eget ansvar!

 

Slik farger jeg garn:

Det garnet jeg har farget med er garn fra Europris, Rema og Nille, og det har gått helt fint. Har ikke turt å prøve med noe dyrere garn ennå.

Først lager jeg hesper av garnet jeg skal farge. Om du ikke har et hespetre så kan du godt bruke to stoler å surre garnet rundt. Hespetreet har jeg fått i gave av kjæresten. Tror han syntes synd i meg da jeg satt å surret garn rundt to stoler i time etter time. Skal sies at jeg gjorde klart til veeeldig mange farginger så det tar ikke så alvorlig lang tid.

(å nei, jeg er ikke så komfortabel foran kameraet. hehe) ((Joda, du er så søt atte(Hilsen Kokkejævel))

Når hespet er ferdig knyter jeg 3-4 hyssingtråder rundt hespet slik at det holder seg slikt gjennom prosessen. Ikke knyt for stramt, da kommer ikke fargen ordentlig til under hyssingen. Jeg foretrekker hesper som er 100g eller 150g. Da får jeg samme fargebad på mer gram og det er enklere å få strikket et par sokker, votter eller andre plagg.

Så legger jeg garnet i en balje med vann og eddikessens. Jeg bruker 1.5-2dl eddik på 10-12l vann. Når jeg legger garnet i så klemmer jeg samtidig ut luften fra garnet. Eddikessensen gjør slik at fargen binder seg til garnet. Hvis du bruker 7% eddik så må du prøve deg frem for å se hva som blir riktig mengde for at fargen skal feste seg.

La garnet ligge der til det er gjennomvåt.

Når garnet er vått så gjør du klar kasseroller. En kasserolle pr. farge. Jeg bruker i tillegg en kasserolle til å legge ferdigfarget garn i til slutt for at fargen skal feste seg godt.

Fyll vann i kasserollene, ha i eddikessens 35% og varm det opp til like før kokepunktet. Vannet skal være ca. 95 grader gjennom hele prosessen. Bruk gjerne termometer.

Her har jeg ikke noen konkrete blandingsforhold på vann og eddik, er en “slumpkjærring”, men jeg antar at jeg har oppmot ca. 0.5dl eddikessens pr. kasserolle. Mengden av eddikessensen kommer litt an på størrelsen på kasserollen. Er man usikker underveis kan man bare ha i mer eddik.

Jeg bruker matfargene til cacas. Husk hansker for pigmentene er sterke. Men vil du der i mot rundt med fargekartet til cacas på hendene dine i noen dager så kan du godt sløyfe hansker.

Så til selve fargingsprosessen:

 

Ta opp garnet fra vannbadet og vri det litt opp så du slipper at det havnet vann over alt.

 

Legg garnet i fargevannet og la det ligge litt. Om man vil ha et ensfarget nøste så legger man hele hespet i kasserollen. Jeg har bare deler av garnet i siden jeg vil ha flere farger på nøstet mitt.

Hvis jeg vil ha litt sjattering på garnet så tar jeg opp garnet og dypper deler av det i fargebadet. Holder garnet en liten stund i fargebadet for at garnet skal ta til seg mer farge og skape en dypere nyanse.

Hvis jeg ønsker flere farger på garnet så dypper jeg den delen jeg ikke har farget (naturligvis) i en annen kasserolle med en annen farge. Det gjør ingenting om fargene kommer borti hverandre, det skaper en sekundær- eller en tertiær farge og gir et fantastisk fargespill i garnet.

(Hadde ikke bilde av det andre garnet som jeg la opp i kasserollen så må bruke av et annet hespe)

Når jeg er ferdig og fornøyd legger jeg garnet i en kasserolle med eddikvann (95 grader) og lar det ligge der i minimum 5 minutter. Det gjør jeg fordi at fargen skal binde seg helt. Man kan også la det ligge i en kasserolle med fargevann, men da vil garnet ta til seg mer farge.

Når det har ligget der i minimum 5 minutter tar jeg det opp å legger det på en posekledd langpanne for å avkjøle seg.

Når garnet er avkjølt så skal det vaskes i milovann. Jeg fyller en balje med vann og litt milo og vasker det helt forsiktig så det ikke skal tove seg eller tvinne seg. Vask det til det ikke er mer overskuddsfarge igjen. Når det er gjort så skyller jeg det forsiktig i vann og henger det til tørk.

Når det er tørket hesper jeg det opp igjen.

 

Håper du fikk lyst å prøve å farge garn. Det er utrolig morsomt å farge også får man helt unike nøster. Om du har noen spørsmål angående garnfarging så send meg gjerne en melding på Instagram, HER, så skal jeg svare etter beste evne. Du kan selvfølgelig spørre kjæresten å, men jeg kan ikke garantere for svarene som kommer. hehe.

Fargeklem fra Kjærest.

 

61 kommentarer
    1. Flott garn 😀 det der er vel heller en syrefarging jeg driver med plantefarging
      Har du nøste apparat så er det en smal sak å ha garnet på garnvinda du og nøste det opp igjen (Du har garnvinde ikke hespetre ) bare pass på at det er litt avstand mellom garnvinda og nøste apparatet så du ser og rekker å stoppe å sveive når det er noe kluss
      Vil du prøve plantefarging så prøv deg med rabarbra blader garnet trenger ikke beises først til opp 1 kg rabarbrablad i ei stor gryte ( ikke jern) som ikke brukes til mat fyll opp med vann kok opp og hold på 90 grader en time avkjøl litt sol av bladene og ha fargesuppa tilbake i gryta varm opp garnet ditt (250gram) til samme temperatur som fargesuppa klem lett utav garnet og ha i varm gryta opp til 90grader og la stå på det en time ta opp garnet og skyll ut overskuddsfarge vask med litt milo og skyll godt og litt eddik i siste skyllevann du kan også la garnet ligge i gryta mens det avkjøles og fargesuppa kan du bruke flere ganger til der ikke gir mer farge men de neste rundene blir lysere garn farge

      1. Takk for tipset med plantefarging og rettelse på garnvinden😃 skal absolutt prøve plantefarging😊

    2. Tusen takk for at du deler. Har lenge tenkt på at jeg skulle prøve å farge garn, å nå skal det gjøres. Masse mat farger har jeg, så nå er det bare fritt fram. By the way. bruker du ubleika?

      1. Jeg har brukt ren ull og merino ull (både superwash og ikke). Lengere har jeg ikke kommet i utprøvingen av garntyper. Har lest at noen garntyper egner seg bedre enn andre til å farges med syrefarger (slik jeg bruker). Eks. Bomull og akryl er ikke optimalt, har jeg lest.

    3. Så flotte farger du får på garnet. Tror du må legge garn ut for salg så vi som ikke tør prøve selv kan få kjøpe 🙂

    4. Utrolig flotte farger, og veldig enkelt forklart. Til og med æ som ikke strikke blir nok å hamstre i garnhylla hos Europris så æ kan prøve å farge det… 🙈😂

    5. JAAA – dette inspirerte til en ny dimensjon for en (enda en😊) strikkeglad barnehagelærer. Selvfarget garn til en egen – og en unik – genser🥰. Gleder meg.

    6. Ikke mange idag som er så heldig at de har en kjærest som kan slå nupereller! Vi er gull verd!

    7. WOW! Har prøvd, for “hundre år” siden og farge garn med materiale fra naturen. Lyng, bjørkeblad etc. Syntes det var så tidkrevende at det ble med forsøket. Er imponert av hva du får til! Så flott at dine foreldre har inspirert deg! Det jeg får mest “kjeft” av mine barn for et at jeg aldri lærte dem å strikke og hekle. I dag har de lært seg det via YouTube. Og jeg er lærer/førskolelærer med håndarbeider som nr 1 hobby 🙈
      Du er utrolig inspirerende å følge! Herlig!

      1. Så gøy at du har farget med naturmaterialer😄 det er et av målene mine i år.
        Skjønnet godt at du har fått kjeft av barna dine😅
        Takk skal du ha😊

    8. Så flink du er og helt utrolig at du kan så mange ulike arter av håndkunst når du fortsatt er så ung. Tror du kan komme langt om du har tid og tålmodighet til å farge eget garn, lage egne mønster. Forøvrig, er det ikke et spinneri i Nord-Troms/Kåfjord? Kanskje du kunne få noen hesper de ikke kan selge til full pris for fargetesting? Det beste garnet til farging er faktisk ubehandlet ullgarn.
      Jeg drev tidligere mye med garnfarging. Brukte både planter og diverse jeg fant i skapene. Visste du forresten av plantefarger kan gi ulikt resultat på vår/høst? Det er så spennende.

      Masse lykke til fra en annen strikkegal.

      1. Takk for det😊

        Takk selv for tipset! Har ennå ikke prøvd plantefarging,men det står høyt på listen 😄

    9. Det ser spennende ut, har lyst til å prøve. Jeg lurer imidlertid på om garnet fortsatt holder fargen etter bruk og gjentatt vask?

      1. Prøvde å vaske et par sokker sammen med en hvit klut. Det var ingen overskuddsfarge på kluten og sokkene var like klare i fargen😊

        Vil tro at hvis man gjør det riktig vil fargen holde som på annet garn.

        Lykke til hvis og når du setter i gang😄

    10. Du glemte markørene og design 😊
      Kjempeinteressant innlegg 👍 Har du laget noe med dette garnet enda?

      1. Takk😊

        Jeg har strikket et par sokker for å se om fargen holder seg. Resten har jeg gitt ellet skal gi i gave😊

    11. Så lekkert, og du et veldig flink til å forklare, supert med steg for steg.
      Du må bare fortsette å være gjeste blogger innimellom.
      Ha en super kveld.

    12. Så dyktig du er. Skulle ønske jeg kunne en brøkdel av det du kan. Men jeg tror det er tålmodigheten min som er litt ute å kjører når det gjelder håndarbeid. Har liksom ikke tid å vente eller gjøre noe ferdig før jeg ønsker å gjøre noe annet. Må bare finne meg en hobby hvor ting blir fort ferdig 😊

    13. Du verden så flink du e.Nydelige farger.
      Viktige ting du har lært dæ.
      Lykke til.
      Ha en fin søndagskveld.

    14. Så veldig spennende ut, og du er absolutt «god nok» foran kamera👍😘
      Flink som gjesteblogger er du også👏😊

    15. Så veldig spennende ut, og du er absolutt god nok foran kamera👍😘
      Og flink som gjesteblogger er du også👏😊

    16. Først må jeg si at jeg er særdeles fornøyd med tildeling av datter også, så det er gjensidig 😊 takk for fine ord. Nydelige farger du har brukt, du er utrolig kreativ. Og søt😃. Veldig glad i deg og stolt av alt du får til❤️

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg