Grunnoppskrift på mørk kjøttkraft

Reklame | Kokkejævel.no

Å koke sin egen kraft er kanskje den enkleste måten å heve kvaliteten på husstandens middager uten at det går ut over verken tidsklemma eller økonomien. Det er ikke vanskelig i det hele tatt, men det kreves litt innsikt, bitte litt arbeid og en vekt faktisk.
Det mange som gjør feil, de fleste kokker også, er at de har alt for mye grønnsaker i krafta. De tar mengden på slump, noe som fører til veldig varierende resultat fra gang til gang. Pluss at det ofte blir grønnsakkraft med litt kjøttsmak i, ikke motsatt.
Bruker du derimot en vekt, og følger min oppskrift, så får du perfekt kraft hver eneste gang.
Ferdig redusert kraft fryser du ned i ønsket mengde. Mine sausoppskrifter tar som regel utgangspunkt i en kraftmengde på 7 dl, så jeg fryser krafta ned i beholdere på 7 dl. Gjør det som passer for deg og din matlaging.
Bruk 1 ts salt per liter vann. Det er tilstrekkelig for å trekke ut smaken fra råvarene, men samtidig lite nok til at du skal kunne koke krafta skikkelig inn uten at det blir saltlake.
Bruk aldri mer enn 10% grønnsaker i forhold til kjøtt eller fisk. For mye grønnsaker gir en grønnsakkraft med kjøttsmak, ikke motsatt.
Bruk en smal kjele til selve kraftkokingen. Dette fordi du ønsker å koke ut mest mulig smak fra beina før vannet fordamper. Bein som ikke er dekket av vann vil heller ikke avgi smak.
Denne oppskriften kan ganges opp eller ned, alt etter ditt behov.
1 kg bein og avskjær, gjerne kraftbein av reinsdyr
1 liter vann
1 ts salt
1 ts hel svart pepper
25g gulrot, grove terninger
25g løk, grove terninger
25g purreløk, grove terninger
25g rotselleri, grove terninger
1/2 ts tørket timian
1/2 ts tørketrosmarin
1/2 fersk hvitløk delt i to
(1/2-1 ss tomatpure)
2 ss supreme eller annen olje
1. Brun beina, (og gjerne også løken),  i 225 grader varmluft i 30-45 minutter. De skal bli skikkelig brune. (Dette griser ut ovnen, så legg gjerne et flak folie på toppen som kan forhindre spruting. Ikke på toppen av ovnen altså, men av beina.
2. Gi bein, vann og salt et skikkelig fossoppkok slik at mest mulig grums kommer opp til overflaten.
3. Skru ned varmen og skum godt av. (Det betyr å fjerne grumset/skummet med en øse)
4. Fres grønnsaker, tomatpure og krydder et par minutter i en stekpanne
5. Tilsettes så i krafta og rør det litt inn i beina. Fisk opp steikepanna. Den skal ikke kokes med.
6. La krafta stå og trekke, (syde like under kokepunktet), i 4-5 timer. Skum av ca 4 ganger i timen. Etterfyll med vann slik at beina er dekket med vann hele tiden.
7. Sil av krafta. Den kan nå brukes med en gang, men kan med fordel reduseres, (koke ned), ca 25%. Da blir den kraftigere på smak. Skum av også under reduseringen.
Hvis du har tid:
Avkjøl krafta før du reduserer den i kjøleskap/kjølerom over natta. Da stivner fettet til toppen, og du bare plukker det det bort dagen etterpå.
Tips!
Kjøp fårikålkjøtt, oksesmåteik med bein eller lignende når det er på tilbud, og kok kraft på det. Ikke bare gir det vanvittig god kraft, men kjøttet blir så mørt og deilig at det bokstavelig talt smelter på tungen.
Oppskriften er hentet fra kokeboka “Hva skal vi ha til middag?“. Et oppslagsverk for alle som vil gi seg selv og familien sin gleden av enkel, god, hjemmelaget og billig middag.
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg