Kokkejævel svarer Vol. 2 (guokte)

Hver uke svarer jeg, etter beste evne, på små og store kulinariske spørsmål. Jeg kan ikke alt, men jeg er god å late som, he he. Her er ukens spørsmål og svar. Spør i kommentarfeltet hvis du vil jeg skal svare på ditt spørsmål.

 

Hei og takk for oppskrifter. Hva ville du erstattet koriander med? Synes det smaker parfyme.

Koriander har en så særegen smak at hvis man ikke liker det burde man rett og slett la være å bruke den, i alle fall redusere mengden kraftig. Koriander trenger også fett for at den skal bli skikkelig god. Har du prøvd å lage hjemmelaget tomatsalsa med koriander? Ikke spesielt godt egentlig, men tilsetter du litt olivenolje i salsaen blir det en helt annen skål. Da smaker det fantastisk!

 

 

Hvordan lager du korianderdressing?

Det skal jeg fortelle deg i et senere blogginnlegg. Følg med, følg med 🙂

 

 

Tusen takk for fine oppskrifter. Du burde gi ut kokebok !!
Skal snart ha rypefest. Hvordan tilbereder du rypemiddag, og hva vil du anbefale som tilbehør?

Jeg er ingen rypefan, så tilbereder sjelden rype, men jeg kan naturligvis hvis jeg vil 😉 Rypebryst blir utrolig fort tørt så du MÅ bruke steiketermometer. Det skal stoppe på 58 grader. Brun brystene kjapt i godt smør i varm panne. Snurr dem gjerne inn i bacon. Etterstek dem i ovn på 200 grader til 56 grader kjernetemperatur. De to siste gradene kommer etter at du tar brystene ut av ovnen.

 

Det er det viktigste å huske på, kjernetemperaturen. Ellers liker jeg jo en klassisk rypemiddag med viltsaus lagd med kraften fra skroget og masse fløte jeg også.

 

 

i sommer fikk jeg diagnosen IBS og legen min ba meg gå over på lavfodmap diett,det har jeg gjort nå siden juni,jeg liker å lage mat og jeg liker å lage den fra bunnen av,men jeg savner alikavel oppskifter for oss med min diagnose,om du kan eller vil hadde det vært hyggelig om du kunne gi noen gode og smakfulle tips :=)

Hei! Irritabel tarm er en ekstrem variert diagnose og det finnes vel egentlig ingen annen fasit enn din egen mage hva den tåler eller ikke. Og ikke minst hvor mye den tåler av hver enkelt råvare, og i hvilken tilstand, rå, stekt, osv. Jeg skal derfor være veldig forsiktig med å gi tips til medisinske tilstander, men gi meg gjerne en liste over hva di ikke tåler, så skal du ikke se bort fra at det kommer en liten inspirasjon eller to fra meg 🙂

 

 

For oss som ikke har en rein i hagen vi kan skave av, men må i frysedisken på Rema. Noe merke du anbefaler? Har prøvd flere og det er mye som smaker tørr bark, er seigt og ungene liker ikke gummi så da….tar jeg gjerne et tips.

Vil ikke anbefale noen merker, men det jeg kan si er at du burde holde deg unna skavet som er sprøytet med vann. Ja, det er billigere, men med en gang du varmebehandler det vil alt vannet som de har sprøytet inn for å lure deg renne rett ut og du sitter tilbake med et tørt og seigt produkt.

 

Hva reinskav angår, fra de fleste produsenter, så er det litt variert hva de putter i posene. Enkelte ganger kan det være mørt rett etter at du har brunet det i panna. Andre ganger må det kokes noe lenger. Ellers anbefaler jeg alltid å tine kjøttet før det steikes i en varm panne med godt smør. Det tullet med at reinskav skal steikes fra frossen tilstand har jeg aldri forstått noe av. Kjøtt og fisk skal ALDRI steikes fra frossen tilstand! Da stresses kjøttet, slipper mer væske enn nødvendig og du sitter tilbake med “tørr bark” som du kaller det.

 

 

De nye læreplanene i mat og helse legger mer vekt på samisk mat og matkultur enn de eksisterende, i tillegg til at bærekraft er et gjennomgående emne. Har du noen gode tips til retter en kan lage for et beløp som ikke koster skjorta og en arm, og som samtidig en som er uerfaren på kjøkkenet blir ferdig med å lage på en times tid?

Jeg syns ikke jeg gjør annet enn å legge ut oppskrifter som verken koster skjorta eller armer og som i aller høyeste grad er tilpasset slik at en som er uerfaren på kjøkkenet kan bli ferdig på under en time 🙂 Følg videre med på bloggen. Kommer til å komme masse oppskrifter, både samiskinspirerte og andre 🙂

 

 

Hei, hvordan lager og serverer du ribba til jul?

Det skal jeg fortelle deg, men du må vente til litt nærmere jul 🙂

 

 

Hei. Så bra at du svarer på kulinariske spørsmål😄 Har et til deg; skal lage 3 retters til 10 pers. hvor hovedretten er røkt reinkjøtt med tilbehør, det store spørsmålet er hva skal jeg finne på til forrett? Tenker å lage forretten i god tid på forhånd, omså dagen før.

Jeg vet ikke hvor flink du er på kjøkkenet, men hva med innbakt ørretfilet? Snurr røkt laks pent rundt et fint stykke ørret eller laks og bak det i ovnen på 150 grader til en kjernetemperatur på 55. (Ca 10 min). Smør på en hasselnøttolje og dypp fisken i masse finsnittet gressløk etter bakingen. Serveres med f.eks. hjemmelaget hvitløksdressing og en fin salat med, tja, litt couscous og linser?

 

Det var ukens spørsmål. Håper dere ble i alle fall litt klokere. Skriv i kommentarfeltet hva du lurer på, så svarer jeg deg i neste uke.

 

Vi smattes!

 

12 kommentarer
  1. God morgen. Takk for svar på spørsmål om forrett. Denne får jeg til og gleder meg til å «prøvelage/-teste» den i helga.
   Lag en fin dag😊

  2. Kan du ikke begynne å bruke laktosefri melk, smør, fløte? Ihvertfall i de baguettene dere lager? Ja, disse produktene er dyrere, ser den. Det er mange som er avhengig av det. Tipper dere selger mer om dere gjør det 🙂

  3. God morgen. Du har mye godt å lage m kjøtt, hva med fiskeretter…..Har du noen gode oppskrifter og tips å dele med oss? Ha en fin dag i Altabyen 🌞

  4. Buorre iđit.god morgen. Har spist kremet suppe med røkt reinsdyrkjøtt flere ganger på noen random restauranter par ganger.
   Har du prøvd å lage noe sånt noen gang?
   Isåfall… Tips til å lage sånn hjemme ønskes av deg😅

  5. Hei og takk for en fantastisk blogg så langt 👏👏
   Da jeg bodde i Alta var kyllingsalaten med blant annet avocado og eple (?) på Alfa min favoritt! Kyllingen var enten marinert, eller stekt på en spesiell måte/ i en spesiell saus….. Deler du oppskrift på denne?
   Ellers mye bra inspirasjon å finne hos deg. Gleder meg masse til å følge bloggen din videre.

  6. Hei og takk for en fantastisk blogg så langt 👏👏
   Da jeg bodde i Alta var kyllingsalaten med blant annet avocado og eple (?) på Alfa min favoritt! Kyllingen var enten marinert, eller stekt på en spesiell måte/ i en spesiell saus….. Deler du oppskrift på denne?
   Ellers mye bra inspirasjon å finne hos deg. Gleder meg masse til å følge bloggen din videre.

  7. Hei på takk for mye gode oppskrifter og ikke minst gode innlegg.
   E mann å les blogg nå😂

   Lage alltid rype på gammel måte.
   Fyll rypa med svisker og flesk eller bacon smak og behag det. Samt at du pakker rypa inn med bacon på knyter igjen med hyssing, Brun så rypa lett å legg dem i en stor hjerngryte. Brun også hjerte på gråsen. Fyller på med vann opp til mitt på rypa å lar det småkoke i et par timer så den blir mør på go. På slutten tar jeg 1 til 2 bokser viking melk på lar det koke godt inn samt at man har litt jevner i for å få en tykk saus. Smak så til med salt på pepper. Fikk vann i munn av å bare skrive det ned det😄
   Dette e en fin måte få spist mye av rypa opp. Men husk mye små bein i fota på lår… 😁
   Hilsen hammerfesting 👍😊

  8. Æ trudde æ allerede lagde verdens beste potetmos. Men tipset ditt om å bruke bruna smør,tok den til himmelske høyder. Så no lage æ universets beste potetmos. Intet mindre. Med muskat,selvfølgelig. Visste du forresten at man kan bli psykotisk av for mye muskatnøtt😲? Takk for tipset!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg