“Bali” kyllinggryte (Kyllinggryte med kokos, karri og ananas)

Jeg er en kikker, men i stedet for å luske rundt midtvinters i nabolaget og stirre inn gjennom soveromsvinduer, så smugtitter jeg heller ned i handlekurvene til folk når jeg er på butikken. Der ligger det veldig ofte gryteretter og posesupper av ulikt slag. Jeg vil anta at det er fordi folk tror at det går så mye raskere å lage, for jeg kan i alle fall ikke tenke meg at det er pga. smaken.

 

Denne gryteretten, inkludert riskoking og salatkutting, tar nøyaktig 20 minutter fra start til servering, og det er vel det det tar med en pose også. Du rekker til og med å dekke på bordet mens den står og putrer. God er den jammen også!

 

“BALI KYLLINGGRYTE (KYLLINGGRYTE MED KARRI, KOKOS OG ANANAS)

(Hvis du ikke ønsker kokos-smak så erstatter du bare kokosmelken ut med melk eller fløte)

4-6 personer

 

4-600 gram ternet kyllingkjøtt, bryst eller lår

Ca 150 gram ananas, fersk eller hermetisk

120 gram bambusskudd, avrent

150 gram løk, skivet

10g hvitløk, finhakket (pass på fingrene!)

10 gram ingefær, bitte små terninger

150 gram rød paprika, skivet

150 gram gulrot, skivet

(1 rød chili i skiver hvis du vil bli litt svett på nesen. Ta ut frøene hvis du bare vil bli bittelitt svett på panna, det er nemlig frøene som er sterke)

1,5 ts gul karri

1 ts gurkemeie

½ lime, saften

3 kokosmelk/kokosfløte

(Vanlig kremfløte går også fint)

6 dl kyllingkraft/ev. vann med 2 kyllingbuljongterninger

(Bruker du hermetisk ananas så beregn jusen i vannet)

1,5 ts salt

0,5 dl olivenolje

 

+ 1 dl kaldt vann med 45 gram maisenna

 

1 bunt vårløk (skal ikke kokes, men snittes og drysses over gryteretten like før servering)

 

Fres kylling, løk og karri i olivenolje på medium varme i ca 5 minutter eller til gyldenbrun. Tilsett så hvitløk og resten av grønnsakene, og fres i 5 minutter til.

 

Tilsett så vann/kraft og kokosmelk og kok opp.

 

Rør ut 45 gram maisenna i 1 dl kaldt vann og rør inn etter at den har kokt opp. La den småputre i fem minutter.

 

Smak til med salt, pepper og limesaft. Serveres med ris og salat.

 

Kokkejæveltips!

Dryss gjerne litt kokosmasse for ekstra kokossmak over gryteretten like før servering.

 

IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR EN GRYTERETT!

Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift, ev. 100 kr for et helt år. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Edder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.

 

Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.

 

Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀

 

Vi smattes!

 

15 kommentarer
    1. Jeg var så heldig å få bo i Indonesia på 70 tallet. Fikk oppleve fantastisk ny mat og nye smaker. Har etter hvert funnet min egen variant:
      Oppskrift Torunns indonesisk mat
      Svinestek/svineribbe med sprø svor eller grillspyd (kylling, biff eller svinekjøtt) marinert i samme ingredienser som soyasausen. Kjøttet kan marineres i forkant eller stekes og marineres i etterkant. Hvis svineribbe, trengs ikke marinering. Jeg steker ofte svoren for seg.
      Soyasaus:
      Hvitløk 1 fedd finhakket, 2 sjalottløk eller ½ rødløk i tynne skiver, finhakkes. 1 cm ingefær revet, 1 rød eller grønn chili finhakket, 2-3 dl ketjap manis, ¼ -½ dl ketjap asin, 2-3 ss sitronsaft, korianderblader.
      Ketjap manis og ketjap asin av merket ABC.
      Peanøttsaus:
      1 glass Kokita peanøttsaus, 2-3 ss ketjap manis, ca ½ dl kokende vann
      Mangosalat:
      1 stor mango, 2 cm revet ingefær, saft fra 1 lime, korianderblader
      Eggeomelett:
      4-5 egg, margarin, salt, pepper. Smelt smør i varm panne, ha i egg og stek til lett brun på undersiden, knus plommene og salte pepre. Fold over omeletten før den har stivnet og ta av varmen. Deles i strimler/biter.
      Ris
      Grønnsaker: Lettkokt kål, eller rosenkål, sukkererter, asparges, aspargesbønner, gulrot (grønnsakene skal være litt sprø)
      Rødløk i tynne skiver, agurk.
      Sprøstekt sjalottløk eller ferdigkjøpt sprø løk
      Rekechips eller baconchips hvis man ikke har sprø svor
      Fersk koriander og limebåter
      Sambal oelek eller annen hotsaus.
      Kokkejævel…. De to kronene jeg vipset til deg i går kan du vipse tilbake til meg hvis du liker oppskriften 🙂

    2. Synes Bali gryten man kjøper e god, og det går fort. Flott i en hektisk hverdag.
      Din e sikkert bedre, men man har bare ikke tid.

    3. E det enten kyllingkraft eller vann med buljong? Eller begge deler?
      Hilsen ikke-kokk som ikke e glad i å lag mat😅

      1. Hvis du skal ha instant smak, f. eks. hvis du skal lage en kjapp rømmedressing med hvitløk, så er det greit med hvitløkspresse, men i en gryterett går det fint å finhakke. Husk bare å ta ut den grønne spiren. Den gir både dårlig ånde og smak

    4. Vel, din (og andres hjemmelagde) smaker sannsynligvis mye bedre – men det kan ikke stikkes under en stol at det er mye enklere i et evt travelt program med en pose. Mindre gris og oppvask og ting som skal gjøres, og en del billigere er det nok også, vil jeg tro, uten å ha regnet på det.
      Bruker sjelden poser selv, forsåvidt.

        1. Hvis det er enklere er det jo raskere 😉 – med mindre du forutsetter at man bare setter seg ned og glor på kjelen med pose-gryten i…
          Det man gjør i den tiden man slipper å hakke opp og måle opp (og handle inn) ingrediensene, slipper man jo å gjøre etterpå. Hvis man har det travelt utgjør det en forskjell.
          Men, jeg er jo enig i at det er bedre med laget fra grunnen. Og de gangene jeg bruker poser har jeg som regel en del ekstra ting oppi uansett. Bali-toropose får som regel ekstra løk, sjampinjong, ananas f eks.

    5. Fikk plutselig lyst til å dele en oppskrift med deg. Det er hele familien og venners favoritt og heter noe så fint som” ødelagt høne”. Egentlig er den fra Libanon og ble laget med kokt, plukket hønekjøtt. Nå for tiden brukes kyllingfilet. Her kommer grunnoppskriften, gang den opp opp til flere prs. : 1 teskje karry, 2 teskjeer paprika, 3 spiseskjeer tomatketchup og 2 dl fløte. Stek krydder i litt smør, bland inn ketchup og stek litt til, hell i fløte og smak til med salt og pepper og bittelitt sukker. Ha oppi kyllingkjøtt, server med ris og litt salat. Du vil bli overrasket over hvor godt det er.

    6. Jeg bruker alltid kokuskrem i stedet for – melk. Det gir en enda fyldigere smak 😍
      Elsker thaiinspirert mat 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg