Bidos á la Kokkejævel

Reklame | Kokkejævel

Bidos er vel det nærmeste vi kommer en samisk nasjonalrett. Det som er litt vanskelig med bidos er at alle samiske husmødre lager den aller beste bidosen. Bare spør dem. De svarer det samme alle sammen, den ene mer høyrøstet en den andre: “JEG GJØR!”

 

Derfor er det umulig å lure til seg en oppskrift fra en av dem og stolt hevde at man lager den beste bidosen, for ingen kommer til å være enig likevel. 😉

 

 

Derfor gjør jeg dette også på min måte, slik jeg alltid har gjort. Det pleier å bli bra. Fra meg til dere:

 

Bidos er en slags mellomting mellom suppe og lapskaus. Jeg syns det er best når den heller mer mot suppe enn lapskaus, men igjen, meningene er delte og mange. Er heller ikke glad i ferskkjøtt i bidosen, selv om det er det som er det vanlige. Liker best når kjøttet er litt saltet, eller aller helst røkt. Det de aller fleste, (men selvfølgelig ikke alle), imidlertid er enig om, er at det skal være skikkelig bruning i bidosen. Gir en rik og fyldig smak og setter fin smak på suppa, unnskyld, bidosen.

 

Som dere ser av oppskriften tør selv ikke jeg, og det sier litt, tilsette annet krydder enn pepper. Dette er virkelig et vepsebol!

 

Norges BESTE bidos!

Bruning:
40 g meierismør

50 g hvetemel

Bruk en tykkbunnet kjele og brun smøret på medium temperatur til det får en nøttebrun farge og den deilige duften slår opp i nesen på deg. Da tilsetter du hvetemelet og fortsetter bruningen til den ser ut som kontrastveggen til tante Grethe på 70-tallet. Rør hele tiden.

 

 • 1 liter viltkraft, ev. vann med flytende viltbuljong. (Vanlig kjøttbuljong kan også brukes, men, for guds skyld, ikke si det til noen!)
 • 250 gram potet i bøllebiter
 • 200 gram gulrot i røffe biter
 • 100 gram kålrot i tøffe biter
 • 100 gram sellerirot i lubne biter
 • 50 gram purreløk i sexy skiver
 • 100 gram vanlig løk, valgfritt kuttet
 • 400 gram røkt reinkjøtt i terninger (Vanlig steik eller, i nøden spiser selv fanden fluer, reinskav kan brukes hvis du ikke har tilgang.)
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts grovmalt svart pepper
 • 1 ts liquid smoke(flytende røyksmak) Blir sinnsykt godt, men kan sløyfes, (og det er INGEN som bruker det på vidda!)

 

 • (1 ts med Kokkejævels viltkrydder. Du blir dyppet under isen hvis du forteller det til noen, men det er godt. Veldig godt.)

 

Tilsett kraften i bruningen og kok opp. Tilsett alt det andre og kok til det er mørt. Tar ikke så lang tid. Ferdig på en halvtime.

 

Serveres med godt, hjemmelaget flatbrød, men siden de færreste av oss står og svetter over bakstefjøla og takka på sene nattetimer, så går det helt fint å kjøpe et godt flatbrød i butikken. Jeg liker Skjenning.  Eller godt brød, for de som har lov til slik luksus.

 

Ja, dette var min bidos. Jeg mener, selvfølgelig er (også den) Norges beste! 😉

 

Som dere ser av bildene, så elsker jeg Skjenning til bidos. (Og for så vidt alt annet av saltmat, som lapskaus, pinnekjøtt, fenalår osv. Er også helt utrolig godt til grøt, særlig julegrøt eller midtsommersgrøt, når det skal være litt ekstra “fint”. Skjenning er et løvtynt trøndersk festflatbrød, som er penslet med melk og sukker på den enes siden. Nydelig!

 

 

Mange, mange flere deilige oppskrifter med det “lille ekstra” finner du i kokeboka mi, “Hva skal vi ha til middag?

 

 

Vi smattes!

 

30 kommentarer
  1. Aldri prøvd med røkt kjøtt, men det må prøves 👌🏻 Forresten det beste røkte reinkjøttet æ har smakt som du solgte før jul (Mydland) 😋😋😋

  2. Oppskriften så god ut og skal prøves 😊
   En helt annen ting: islendergenseren er topp moderne igjen, og “alle” stikker den.. Skal tro om det er du som er trendsetteren?

  3. Skrevet handleliste nå til bidosen din😊Skal lage det neste søndag på sætra og tar selvfølgelig med skjenning festflatbrødet fra Trøndelag. Har rota mæ hit ned fra Finnmark😅og vært her i 25 år🥰

   1. Det er forskjell på å brune og å brenne. Det er karamelliseringen av melkesukkeret som gir den gode smaken når du steker i smør. Klaret smør smaker omtrent ingenting, og smaksmessig kunne man like godt stekt i olje. 🙂

  4. Dette vet du sikkert, men kroppen holder på energien sin når du er stresset. En overlevelsesmekanisme. Når du får det bedre vil kiloene dine om ikke renne av så i alle fall dryppe av. Så ikke gi opp🙂

  5. Du har rætt, den e bæst, æ har brukt oppskrifta di 😋
   Artig at du like skjenning, det e bæst ja .
   Ha en kulinarisk aften 🌹

  6. Skikkelig gøy for en inderøyning å se skjenning fra Røra Bakeri sammen med bidosen din 😉👏 da MÅ det bare være godt 😍

  7. Man har i det man har i huset, blir aldri likeens . Røkt kjøtt og bruning hørtes litt for … tasty… Takk for at du deler

  8. Æ lure på, ka e liquid smoke? Og ka mer enn bidos bruke du det til? Og helt til slutt: tusen takk for oppskrifta 😁

  9. Som ikke- samisk i en samisk familie fikk æ beskjed om at det tillates kun løk, potet og gulrot i bidosen. Mitt forsøk på mer eksotiske grønnsaker ble pent, men bestemt, avvist…( gråtesmilefjes). MEN!! Timian er mitt hemmelige våpen, som ble vel mottatt, og er nå en ufravikelig tilsetning i favorittretten her i huset…. åsså bruker vi maisenna i stedet for hvetemel, så er den glutenfri.

  10. I ekte bidus har eg bare skavet reinkjøtt, poteter, gulrøtter og bruning. Krydder e bare salt og pepper!

   1. Ja, det e den vanlige biđusen. Og så har vi smurte skiver av sirupskake, loff eller brød til. Og rødsaft. Nydelig

  11. Måtte faktisk google liquid smoke….. spennende og denne skal jeg absolutt prøve…elsker røykt reinkjøtt 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg