Enkelt og ekslusivt

Før prøvde jeg alltid å imponere hvis det var noe. Vise alt jeg kunne. Gjerne i en og samme rett, og i alle fall i løpet av en middag. Nå er alt blitt annerledes. Jeg er mye tryggere på meg selv. Vet inderlig godt hva jeg kan og hva som skal til. Av og til skal det nesten ingenting til. Hvis bare råvarene er gode nok. Det var de i går kveld.

 

MENY

Pannestekt dåhjort

Servert med mandelpotetmos med brunet smør, kokt brokkoli, enkel peppersaus med fem pepper og tyttebærrømme.

Helt enkelt, fanatstisk godt!

Da jeg kom hjem fra jobb på fredag hang det en pose på døra. Naboen hadde vært på dåhjortjakt i Sverige og tenkte vi kanskje ville ha et par ytrefileter til middag. Hva gir dere meg? Tusen takk!

 

Merkene under posen er Katta sitt prosjekt. Hun har funnet ut at hun skal ødelegge lakken fullstendig med å sitte og skrape med skarpe klør i stedet for å mjaue som normale katter når hun vil inn, slik at jeg må kjøpe ny dør til fem tusen kroner den dagen jeg selger. Elsker den katta!

 

Dåhjort, eller dådyr som vi kalte dyret før i tiden, finnes ikke naturlig i Norge, men finnes viltlevende flere steder i Sverige. Det antas at den ble innført rundt 1570 av kong Johan III. Siden ble det status for rikfolket å ha det rundt om i skogene sine for jaktbruk. Ja, Bambi var en dåhjort. I alle fall i boken. Kjør debatt!

 

Middagen.

Pannestekt dåhjort

Jeg skjærer av sener og kutter fileten i ca 1 cm tykke skiver. Steiker de i varm panne med godt smør på begge sider. Krydrer med salt og pepper. Steike de videre i ovnen ca to minutter. Hvile litt. Det var det. Supermørt, supergodt, men i likhet med reinkjøtt så smaker det lever hvis du steiker det for mye. Vær litt obs på det.

 

Mandelpotetmos med brunet smør

Lag potetmosen slik du pleier, men brun smøret nøttebrunt først. Det gir en helt vanvittig god smak til potetmosen. Jeg bruker 15-20% smør når jeg lager mos.

 

Enkel peppersaus

Kok inn steikepannen med 1 pakke kremfløte. Kok bort ca 25% av fløten. Smak til med kvernet fempepper eller bare vanlig pepper hvis det er det du har. Pisk inn en klatt smør like før servering. Da må det ikke koke. Smak til med salt hvis nødvendig. Enkelt og genialt!

Enkel tyttebærrømme

1 del seterrømme(Ja, det MÅ være seterrømme)

1 del tyttebærsyltetøy (helst rørte)

Bland sammen. Thats it!

 

Kokt/dampet brokkoli

Ikke kok for lenge vær så snill!

 

Vi hadde en utrolig trivelig kveld! Kjærest, Datter, Sønn og meg selv. Etter middag så vi Skal vi danse. Har aldri sett det før. Var faktisk litt artig. Nei, dette er ikke et hint!

 

Sånn, nok prat, nå skal jeg fortsette med boken før de dovendyrene av en familie jeg er velsignet med står opp. Håper dere får en fin søndag, alle sammen!

21 kommentarer
    1. Hei Asbjørn 😊 Leter fortvilt etter din oppskrift på gratinert potetmos. Husker purre, ost, sjarlottløk 😊 Har du en link?

    2. Åssen får du til å bruke så mye smør i mosen?? Jeg bruker en klatt, jeg – omtrent så mye som til to brødskiver. Og jeg har alltid sellerirot i mosen. Helst løk også.
      Kan du være så snill å fortelle folk at en potet er ikke bare en potet? Noen er melne, noen er faste, noen er svinedyre og noen er rimelige. Og at det er vanskelig å få tak i Kerrs Pink til mos. Og så videre … Please?

    3. Nei, Bambi var opprinnelig rådyr i Østerrike i original versjon.
      Men i Disneys versjoner ble nok likheten med den amerikanske hvithalehjorten større enn noe annet.

    4. Hørtes veldig godt ut😊 Her blir det langtidsstekte Reinskanker med div rotgrønnsaker 😋 i dag. Ha en fin dag alle dere 🌞

    5. Høres helt amazing ut! Og koselig når alle samles. En linje i ditt forrige innlegg traff meg skikkelig og jeg tenkte at det er jo akkurat slik det er: «Sønners veier er uransakelige, men alltid hyggelig når våre veier krysses»
      Kjente meg så igjen!
      Ønsker deg og dine en fin søndag.

    6. Har aldri smakt dåhjort, bare rådyr og hjort. Utrolig godt kjøtt på de. 😀 Høres ut som dere hadde en koselig lørdag, godt å ta med seg til ny arbeidsuke. 😊

    7. Hei. Passer ikke her, passer sikkert ikke noe sted. Han fikk reinhjertet, og jeg fikk et takk. Et mye etterlengtet livstegn. En liten samtale, på melsing, om hvordan det går. Så ville bare takke, trengte det så inderlig, og var så lite som skulle til.
      Så takk for hjertet, det varmet både han (som liker sånt så godt), og meg (som fikk melde med han litt igjen).. Legger med hjerter til dere her… Tenker på dere å, ikke bare han….❤❤❤❤

    8. Takk for tipsene!
      Enig angående brokkolien. Selv koker jeg opp vann, mens det varmer kutter jeg brokkolien i biter. Stengelen skjærer jeg opp i skiver og steker i panna, nam nam. Når vannet koker har jeg brokkolien i. Ikke lenge etter koker vannet igjen, tar da kasserollen av plata og siler av vannet. Crunchy og knallgod brokkoli. Har dette flere ganger i uka 👍🏻

    9. Høres helt fortreffelig ut med rådyr. Har spist det 2 ganger. Godt dere er omringet av gode venner som vil dere vel. 👍😘 Ha en strålende søndag. 👌😁

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg