Braisering er en tilberedningsmetode som passer perfekt i disse tider der mange har har god tid, men fortsatt relativt god råd før permitteringspengene går ned til bare 66% og vi må stramme inn livreima. Den tid den sorg, i dag braiserer vi oksestek!
Braisere betyr at man varmebehandler et stykke kjøtt, gjerne kjøtt som ikke er så mørt, i saus eller kraft i en gryte med tett lokk i ovnen. Jeg gidder ikke det med den ovnen, for resultatet blir akkurat like bra i en gryte på komfyren. Kok opp sausen og legg kjøttet i. Husk å brun kjøttet i en stekepanne før du putter det i sausen. La det syde like under kokepunktet i et par timer. Snu steken hver halve time hvis sausen ikke dekker helt.
Sausen
100 gram smør
100 gram hvetemel
Brunes til brun jevning
1 liter vann
5 dl kremfløte
Tilsettes jevningen og kok opp
4 buljonterninger
2 ss soyasaus
2 ss balsamicoeddik
1 ts grovmalt svart pepper
1 ts timian
1 ts løkpulver
1 ts salt
Piskes inn etter oppkoket
Sausen virker nå ganske tykk, men den blir tynnere etter hvert som saften fra steken trekker ut av kjøttet. Ønskes en brunere saus kan sukkerkulør tilsettes før servering.
Mens steiken putrer i gryten gjør du klar grønnsaksformen. Kutt opp de grønnsakene du liker best sammen med noen poteter. Ikke vær like idiot som meg å bruk brokkoli, for den svir seg bare i ovnen. Tilsett krydder, gjerne litt hvitløk, rikelig med olivenolje, salt pepper og noen sitronskiver. Bakes i ovnen på 200 grader varmluft i ca 30 minutter. Ikke glem den brokkolien da.
Er også veldig godt med potetmos til. Brun gjerne smøret som du bruker i potetmosen. Gir en unik smak til og med hvis du lager potetmos fra pose. Skal så lite til for å heve smaken.
Det som er så fint med braisering er at absolutt all saften som kommer ut av kjøttet havner rett i sausen din og gir en fantastisk smak. Husk å brun kjøttet godt før du putter det i gryta. Det gir en ekstra god smak. Vi mennesker er programmert til å like grillet/brunet kjøtt. Blir ikke det samme hvis du putter steken rett i gryta uten å brune den først.
IKKE GJØR DEG TIL KJELTRING FOR EN OKSESTEK, HVA!
Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2 kroner pr oppskrift, ev. 100 kr for et helt år. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Edder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.
Har du problemer med 2 kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.
Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀
Vi smattes!
Jeg har bestandig brukt denne metoden på oksestek, også på elgstek. Blir bedtandig perfekt.
Har kjøpt 5 stk oksesteik a 2 kg til konfirmasjon. Hvor lenge skal ei steik på 2 kg syde 😉 Blir kjøttet skikkelig mørt på dette viset? Krise om jeg ødelegger komf middagen….
Nå hadde du flaks at jeg så en kommentar på et innlegg fra i mars 😉 men, som det står i bloggen, et par timer tror jeg blir bra 🙂 Lykke til!
Prøvde dette i dag, det ble nydelig. Sausen var helt fabelaktig
Dette såg godt ut!! Om eg vil bruke steikomnen. Kor mange grader, og kor lenge?
Det så innmari godt ut,skulle gjerne ha laget den,men med en vegetarianer i hus så må æ visst lage mat etter dæm sin matsmak😊 kansje æ må lage bare til meg selv,så får andre ordne sin mat😊😊må lages til helga😊
Det neste viruset kan være et virus fra oksen.
Kan en gjøre det med elgstek? Og uten fløte?? Tåle ikke melkefett 🙁
Ka kan æ bruke i stedet for fløte?
Og når æ ikke har ei stor nok jerngryta – kan æ da bruke en kasserolle – etter å ha bruna steika i panna?
Takk.
Lager portersteik på omtrent samme måte. Noen ganger uten porterøl også, godt uansett.
Det putrer ikke rett under kokepunktet 😜
Men, så godt ut. Lager ofte langtidsovnsbakt kjøtt i – mange timer med olivenolje, vin, grønnsaker. Godt hver gang! Ikke alltid vi gidder å brune kjøttet først, da.
Du har selvfølgelig rett! Har byttet ut ordet med “syde”
Fnis – du byttet bare den ene putre’n 😂
Den oppskriften vil jeg prøve når det blir tid for middagsgjester igjen.