Fløtebraisert oksestek

Braisering er en tilberedningsmetode som passer perfekt i disse tider der mange har har god tid, men fortsatt relativt god råd før permitteringspengene går ned til bare 66% og vi må stramme inn livreima. Den tid den sorg, i dag braiserer vi oksestek!

 

Braisere betyr at man varmebehandler et stykke kjøtt, gjerne kjøtt som ikke er så mørt, i saus eller kraft i en gryte med tett lokk i ovnen. Jeg gidder ikke det med den ovnen, for resultatet blir akkurat like bra i en gryte på komfyren. Kok opp sausen og legg kjøttet i. Husk å brun kjøttet i en stekepanne før du putter det i sausen. La det syde like under kokepunktet i et par timer. Snu steken hver halve time hvis sausen ikke dekker helt.

 

Sausen

100 gram smør

100 gram hvetemel

Brunes til brun jevning

 

1 liter vann

5 dl kremfløte

Tilsettes jevningen og kok opp

 

4 buljonterninger

2 ss soyasaus

2 ss balsamicoeddik

1 ts grovmalt svart pepper

1 ts timian

1 ts løkpulver

1 ts salt

Piskes inn etter oppkoket

 

Sausen virker nå ganske tykk, men den blir tynnere etter hvert som saften fra steken trekker ut av kjøttet. Ønskes en brunere saus kan sukkerkulør tilsettes før servering.

 

Mens steiken putrer i gryten gjør du klar grønnsaksformen. Kutt opp de grønnsakene du liker best sammen med noen poteter. Ikke vær like idiot som meg å bruk brokkoli, for den svir seg bare i ovnen. Tilsett krydder, gjerne litt hvitløk, rikelig med olivenolje, salt pepper og noen sitronskiver. Bakes i ovnen på 200 grader varmluft i ca 30 minutter. Ikke glem den brokkolien da.

 

Er også veldig godt med potetmos til. Brun gjerne smøret som du bruker i potetmosen. Gir en unik smak til og med hvis du lager potetmos fra pose. Skal så lite til for å heve smaken.

 

Det som er så fint med braisering er at absolutt all saften som kommer ut av kjøttet havner rett i sausen din og gir en fantastisk smak. Husk å brun kjøttet godt før du putter det i gryta. Det gir en ekstra god smak. Vi mennesker er programmert til å like grillet/brunet kjøtt. Blir ikke det samme hvis du putter steken rett i gryta uten å brune den først.

 

Ja, det tror jeg var det hele. Hvis du ikke er permittert og går og samler tomflasker for å få endene til å møtes kan du vippse en slant for oppskriften hvis du har lyst til 91380129. På forhånd takk 🙂

 

Vi smattes!

12 kommentarer
    1. Det putrer ikke rett under kokepunktet 😜
      Men, så godt ut. Lager ofte langtidsovnsbakt kjøtt i – mange timer med olivenolje, vin, grønnsaker. Godt hver gang! Ikke alltid vi gidder å brune kjøttet først, da.

    2. Kan en gjøre det med elgstek? Og uten fløte?? Tåle ikke melkefett 🙁
      Ka kan æ bruke i stedet for fløte?
      Og når æ ikke har ei stor nok jerngryta – kan æ da bruke en kasserolle – etter å ha bruna steika i panna?
      Takk.

    3. Det så innmari godt ut,skulle gjerne ha laget den,men med en vegetarianer i hus så må æ visst lage mat etter dæm sin matsmak😊 kansje æ må lage bare til meg selv,så får andre ordne sin mat😊😊må lages til helga😊

    4. Har kjøpt 5 stk oksesteik a 2 kg til konfirmasjon. Hvor lenge skal ei steik på 2 kg syde 😉 Blir kjøttet skikkelig mørt på dette viset? Krise om jeg ødelegger komf middagen….

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg