Hjemmelaget fiskesuppe, helt fra (hahahav)bunnen på UNDER 1 time!

Jeg spurte på Instagram , (følg meg mer enn gjerne der også;), om det var særlig stemning for en helt enkel, men fantastisk god, hjemmelaget fiskesuppe som ikke krevde all verdens kunnskaper, og det var det sannelig! Jeg er en høflig mann og gjør som jeg får beskjed om; gir dere en oppskrift på en hjemmelaget fiskesuppe som er fantastisk god og som alle klarer å både lage og like. Vær så god!

 

 

God fiskekraft

1 kg fiskebein/avskjær

1 liter kaldt vann

1 Buljongterning.

(Jeg liker å bruke buljongterning i stedet for salt hvis jeg skal bruke krafta med en gang og ikke rekker å koke den inn til kraftig smak. Har du god tid kan du gjerne erstatte terningen med 1 ts salt pr liter vann.)

1 ts hel pepper

25 gram gulrot

25 gram sellerirot

25 gram purreløk

25 gram løk

2 laurbærblader

 

Dette er en basic oppskrift og har du større mengder ganger du bare opp i samme mengdeforhold.

 

  • Kok opp fiskeavskjær, vann og buljongterning/salt kraftig opp og la det fosskoke et minutt eller to. “Rot litt” ned i kasserollen med en sleiv slik det kommer opp masse grums. Skru ned varmen slik at boblene forsvinner og skum godt av.
  • Hakk grønnsakene i fine terninger og tilsett krafta sammen med pepper og laubærblad. La det stå og syde i 30-45 minutter.
  • Siles
  • Krafta kan nå brukes med en gang eller du kan, med fordel, koke den inn til 3/4 mengde. Da blir den kraftigere på smak. Skum av under innkoking.

 

Som dere ser bruker jeg 10% grønnsaker i forhold til fiskeavskjær. Den største feilen mange gjør når de koker kraft er nemlig å ha i for mye grønnsaker. Ofte blir det en grønnsakskraft med litt fiske/kjøttsmak i stedet for motsatt. Derfor kun 10%.

 

Saltmengden, 1 ts pr liter vann, er også tilpasset at man skal kunne koke inn (redusere) krafta etter koking. Noe salt må til for å trekke ut smaken, men blir det for mye blir det bare saltlake til slutt. Det er ikke spesielt godt.

 

Hjemmelaget fiskesuppe på (under) 1 time

(Til fire personer)

Nå har du styrt med krafta i tre kvarter, så nå har du bare et kvarter til suppa skal stå ferdig på bordet. “Herregud, det kommer aldri til å gå!”  Å joda, du rekker til og med å ta deg en røyk før servering. (Anbefales ikke av helsemessige årsaker, men du rekker det 😉 )

 

7 dl fiskekraft eller  (Vann smaksatt med høykonsentrert fiskekraft fra Toro Proffkjøkken)

3 dl kremfløte

150 gram gulrot, fine strimler/terniner

150 gram kålrot, fine strimler/terninger

150 gram sellerirot, fine strimler/terninger

150 gram purreløk, fine strimler/terninger

600 gram fiskefilet, gjerne av ulike sorter, i biter på et par cm hver vei.
(blir det for smått koker det bare bort)

40 gram smør

40 gram hvetemel

1/2 sitron, saften

2 ts sukker

Salt og pepper

 

  • (Jeg liker å salte fisken litt 30 minutter før den skal i suppa, for da smaker den bedre og, ikke minst, koker ikke så lett i stykker)

 

  • Smelt smør i en kjele og visp inn hvetemel
  • Visp inn fiskekraft og fløte og kok opp
  • Tilsett grønnsakene og småkok i 3-4 minutter
  • Tilsett fisken og la det syde i to minutter til
  • Tilsett saften fra en halv sitron
  • Smak til med salt og pepper

 

Jadda, rakk det akkurat! Fy faen du e go!

 

Glutenallergiker: Bruk maisennajevning i stedet for hvetemel

Pollenallergiker: Hold deg mest mulig inne

 

 

ENKLE TIPS FOR VARIASJON:

Variasjonsmulighetene for slike basisoppskrifter er det nesten bare fantasien som setter grenser for, men jeg skal gi det noen helt enkle triks.

  • Tilsett en ts karri i smøret når du lager jevning, for en god karrisuppe med fisk
  • Tilsett en ss tomatpuré og en ekstra ts sukker i suppa, og den deiligste tomatiserte fiskesuppa åpenbarer seg
  • Tilsett en til to ss bbq-saus, og du får en tomatiserte suppe med lett røyksmak
  • Server suppa med en klatt KRYDDERSMØR på toppen og den endrer karakter til det aktuelle smøret. Jeg kan anbefale vaniljesmør, rødvinsmør, estragonsmør og hvitløksmør

 

Høykonsentrert kraft/fond fra Toro Proffkjøkken kjøper du HER

Vi smattes!

 

 

 

 

16 kommentarer
    1. Fiskeavskjær … gjelder det skinnet også? Gleder meg til å lage denne! 😋Takk som deler 💞

    2. Fiskesuppe er såå godt, men er det mulig å erstatte sellerirot med noe annet eller kanskje sløyfe det helt. Klarer ikke å like sellerirot.

    3. Denne så god, har aldri laget fiskesuppe. Men nå skal jeg prøve å lage denne. Kommer noen av disse oppskriftene i boken , jeg har bestilt den 👍🤗.
      Ha en fin søndag sammen med kjæreste og datter..

    4. Tusen takk for at du deler 😃 Nå skal det bli skikkelig god fiskesuppe på gjengen her 🤗👌 God helg🌞🐟

    5. Nu har æ alltid kokt kraft av div.skalldyr i fryser’n,så d tar mæ 20-25 min.å lage supergod fiskesuppe(spør mannen min)….aioli på 1.min.og focaccia i fryser’n👍🏻…hehe»sjølskrytmensant»🤣Digger fiskesuppe🐟🦐

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg