Hvordan gikk det så med kalkunen, pinnekjøttet, ribba, karamellpuddingen og alt det andre gode??

Den siste uka har titusenvis av nordmenn laget jule- og nyttårsmiddagene enten etter mine oppskrifter eller inspirert av disse. Jeg vet ikke hvor mange hundre meldinger med kulinariske spørsmål jeg har besvart så fort som jeg bare har kunnet gjennom jula, men hadde jeg fakturert kunne jeg nok trukket meg stille og rolig tilbake og pensjonert meg helt fram til neste jul, he he.

 

Derfor spør jeg deg, kjære leser, hvordan har det egentlig har gått? Har middagene levd opp til forventingene eller sitter du i dette øyeblikk, skuffa og full av hat, og med med kullsvart sinne i øynene og pakker inn en hundebæsj som du skal sende anonymt oppover til Alta som en slags hevn for dårlige tips og råd?

 

Ordet er fritt!

 

(Men husk at jeg ikke tåler negative tilbakemeldinger. Da blir jeg usaklig, nedlatende og generelt vanskelig å ha med å gjøre…)

 

 

 

 

70 kommentarer
    1. Lagde ribbe etter din oppskrift og for første gang fikk jeg sprø svor over hele ribba! Jeg bomma på saltmengden, så det ble en litt salt ribbe, men den var nydelig mør og god!
      Tusen takk for flotte oppskrifter!!

    2. Prøvde oppskriften på perfekt helstekt kalkun (med noen modifiseringer grunnet kjøkkenskapets innhold). Og den ble perfekt! Tusen takk for utfyllende og godt forklart oppskrift/bruksanvisning. Takk for maten 🙂

    3. Pinnekjøtt julaften. Kokt, ikke dampa. Med morrpølse og skjenning. Og Kokkejævelkrydder. Utmerket. Ryper bakt i ovnen 1.dag. Utmerket. Kveita 2.dagen. Ble tørr og kjedelig. Ribba 3.dagen. Ala Kokkejævelen. Beste ribba vi har hatt i år. Kjøpt i Finland. Dessert er vi ikke så opptatt av. Blitt litt portvin med pepperkaker og steltonost. Godt det er hverdag i morra

    4. Kjøpte pinnekjøtt fra deg og pinnekjøtt krydder og lutefiskkrydder! Krydderet var nydelig/ mannen liker ikke så godt lutefisk – men nå år han. Pinnekjøttet ble jeg dessverre skuffet over. Det ble for mye fett og bittelitt kjøtt. Brukte din fremgangsmåte.. det har jeg gjort i flere år😇
      Ribbefremgangsmåten var perfekt! Saftig og nydelig spor🙌🏼Det eneste var at jeg dro en tur på gravlund mens ribba sto i ovnene.. det var ikke lurt.. det hadde kokt tørt , så det ble ikke kraft.. den sto og hvilte i flere timer og det var deilig å ha den unnagjort noen timer før gjestene kom.
      Uansett er det artig å lese kommentarene dine, og at du blir oppgitt noen ganger forstår jeg😅🤣

    5. Jeg lagde ei bittelita ribbe til dattra mi på julaften mens vi andre spiste pinnekjøtt. Pleier vanligvis å langtidssteke ribba, men valgte å prøve din fremgangsmåte, siden jeg skulle brase ribbe til oss alle heeele 1 juledag. Og resultatet ble veldig bra 😊 (selv om jeg personlig liker svoren jeg får når jeg langtidssteker ribbe best.)

      Men laken til kalkunen 🤩 og waldorfsalaten 🤩 og ikke minst fløtesausen 🤩🤩
      Vi har lite historie med å spise kalkun fordi det har pleid å være så tørt. Men gårdagens kalkunmiddag lever jeg lenge på!!! (Og det er faktisk første gang jeg står som kokk til kalkun og waldorfsalat, så dette var oppskrifter som var veldig enkle for «nybegynnere»).

      Ønsker deg, familien din og bedriften din alt godt i 2024 😊😊

    6. Må bare si tusen takk! Laga ribbe med sprø svor, uten stress 😊 og en aldeles nydelig kalkunmiddag igår. Og skryter selvsagt av oppskriftene dine til alle jeg snakker mat med. Gleder meg til restemiddag idag og har lagt inn julegaveønske for i år til familien: Trenger en god balje eller større/høyere bøtte! Måtte bruke skittentøyskurven av plast for å få dyret helt under saltlaken 🫣😆

    7. Jeg laget pinnekjøttet fra Horn til mannens 60-årsdag rett før jul. Fulgte rådene mht utvanningstid. Min familie mener dessverre at det er pisking på torget hvis man koker pinnekjøttet eller har i pinnekjøttkrydder, så det måtte jeg dessverre droppe. Men pinnekjøttet ble helt nydelig. Perfekt røkt og saltet, og helt mørt etter 2,5 t damping. Perfekt!

    8. Valgte å bruke oppskrifta di på pinnekjøtt, ribba og kalkun. Kommer til å fortsette med det!

    9. Har skrotet mange kalkunmiddager, denne ble veldig mør og saftig, og ikke minst ekstremt god salt og kryddersmak👌
      Puddingen kanon. Takk for oppskrift😊

    10. Jeg er 16 år og har nu i 4 år stått for nyttårsmiddagen etter at pappa døde. Men dette er den beste kalkunoppskrivta jeg har vært anni. Så safti kjøtt. Til og med mitt 9 års gamle søskenbarn som til vanelig er veldig kresen storkoste seg med maten. Takk for god hjelp og god oppsikt. Æ kommer tebake neste år.

    11. Eg laga kalkunen etter di oppskrift, problemet var at den hadde nådd sine grader etter litt over 1 time på 160 grader (kalkunen var 6 kg). Turte ikkje å ta den ut då, så lot den stå i 2 timar. Vart god, men kanskje litt tørr på toppen. I fjor prøvde eg å ha den i steikepose, men då vart den ikkje bruna, så det droppa eg i år. Har du noko forklaring på kvifor den trong så lite steiketid, hadde den vore ferdig etter litt over 1 time?

      1. Og hvis kalkunen er vokst opp på den naturlige måten eller så kaldt økologisk kalkun og aldri har sett innsiden av en fryseboks, så kan steketiden kortes ned fra ca.40min pr.kg til ca.30min pr.kg. Ikke spør meg hvorfor for det vet jeg ikke. Vett bare at helt naturlig fersk kalkun blir fortere gjennomstekt enn kalkuner som blir foret med noe mat og noe «veksthormoner» for så å bli fryst ned. Og alltid husk å la kalkunen få hvile i minst 20.min etter den er ferdig stekt. Og hvis du putter ett par halvdeler klementin inni kalkunen under stekingen så vil dampen fra de også hjelpe å få saftig resultat også skader det aldri å «baste» kalkunen med kjøttsaften som kommer på stekebrettet, sånn hver 15-20min. Det er så mye som kan gjøres, for å sikre at du ender opp med en saftig og smakfull kalkun. Og tørr kalkun er jo så uspiselig at jeg ville ikke en gang gitt det til katten min😉

    12. Ribba 👍😋
      Kalkun , der gikk vi for fileet sia vi og ha finnbiff så behovet for en heil fuggel va ikkje tilstede. Men laga saltlaka di, lot fileen ligge i den i 2 t å fulgte så oppskrifta videre. Funka så fjell😀👍
      Takk for gode forklarandes framgangsmåter👏👏😀

    13. Fulgte din metode på ribbe og pinnekjøtt(bare at jeg kokte pinnekjøttet i en blanding av buljong og øl i stede for vann), og begge deler ble helt perfekt. Har aldri klart å få hver eneste rute på ribbesvoren sprø uten å jukse med grill – før i år 😁 Kalkunen orket jeg ikke styre noe med, så den ble gnidd inn med smør/salt/pepper og stappet i en stekepose med en liter vann, og fikk stå i ovnen 30 min pr kg kjøtt. Steketermometeret lå i skuffen 😄 Men fulgte rådet om å la fuglen hvile lenge, så den sto innpakket på benken i nesten 1,5 time. Ble meget bra resultat👍

    14. Kalkun oppskrift🦃. Sier bare tusen takk🤤. Kommer aldri til å prøve noen andre enn denne👌🏼

    15. Ja nå blir for alltid før og etter ang steking av kalkun. Går aldri tilbake til den «gamle» oppskrifta. Fulgte rådet om lake i et døgn og fulgte oppskrifta di til punkt og prikke. Saftig og nydelig smak på kalkunen.
      Det største problemet var at jeg ikke fikk mer enn en liten rest igjen til dagen etter😅 fordi alle ni nesten spiste på deg «brokk»🤣.
      Takk for herlig blogg og gode tips👍🏻

    16. Brukte oppskriften din på viltsausen til kalkunen og den stod opp til tittelen! Magisk og takk!

    17. her i heimen var det pinnekjøtt både julekvelden og nyttårskvelden ,smitt og smule ble oppspist ,i går hadde vi 3 barn med sine utkårede på besøk og 7 små barnebarn ,en kalkun på 6,1 kilo ble fortært og noen satt og plukket rester av beina og duppet det i kraftasom låg i panna ,mmmm det er så godt sa dei også her gikk smitt og smule med så nå sitter vi her uten en eneste rest i kjøleskapet

    18. Ribba ble helt topp👌
      Men kalkun fikk terningkast 10, beste jeg har laget på 30 år, Beste av alt var stuffingen 🏆Takk for god motivasjon for å lage god mat igjen ❤

    19. Vi kjøpte 4.5 kg pinnekjøtt som skulle fordeles som både jul og nyttår-middag. Og det pinnekjøttet synes jeg var relativt dyrt. Og det kommer vi ikke til å kjøpe igjen. Julaften brukte det nesten 5 timer før det ble ferdig nok til å kunne spise det, nyttårsaften var jeg fare vør og satt det på kl 12…og ja, kl 17.15 måtte vi spise selv om det kunne stått lenger for vi måtte rekke en buss til et selskap. Der hadde de spist billigmerke-pinnekjøtt og DET var godt det.
      Uberskuffet og flaut å servere gjester.

      1. Det er helt i orden at du ikke kjøper hos meg flere ganger. Etter å ha solgt nesten et tonn ble jeg (dessverre) utsolgt tre uker før jul. Klarer neppe å dekke etterspørselen til neste år heller. Smaken er som baken, men at du har kokt pinnekjøttet i over fem timer, og det enda ikke var ferdig, det høres meget merkelig ut. Ikke en gang de aller, aller seigeste delene på et dyr trenger fem timer på kok, så jeg vet rett og slett ikke hva du har gjort. Vanna du det ut?

        1. Selvsagt vannet jeg det ut, jeg kokte det ikke da, som du anbefalte, jeg dampet det. Du må ikke ta det som personlig kritikk, for det er da ikke din skyld at det ikke ble bra resultat. 😉
          Godt nytt år

          1. Jeg tar det ikke personlig, men jeg finner det underlig at kjøttet ikke ble mørt hvis du dampet det i over fem timer. Jeg var ikke der så må jo forholde meg til det du skriver.

    20. Jeg lagde kalkunen etter dine råd i år. Har bare en ting å si om den: Hvorfor i hule heite har jeg ikke gjort det sånn bestandig???? Det er den nydeligste kalkunen jeg har spist i hele mitt liv, og jeg var snar til å fortelle hvor jeg fant oppskriften. Fantastisk saftig, og helt nydelig smak. Vi storkoste oss, alle sammen, og kalkunen har fått en ny renessanse her i huset.
      Tusen takk for gode råd, og for en hærlig blogg.
      Godt nytt år.

    21. Ribba på julaften blei laga etter di oppskrift, samt 3.dag jul så tipsa æ mi kusine om den. Masse skryt begge gangan 😁

      Den kalkunfileten på nyttårsaften æ sku prøv på.. Den blei d ikke no av.. Æ fant den i frysern på 1. dag jul , og sku legg t sides så æ kunn legg de tebake øverst i frysern.. Men de kom aldri tebake i frysern 🙈🙀 oppdaga tabben da æ sku ta opp t tining 30.des 🙄 den blei herlig forrige nyttårsaften da 😛

    22. Har stekt ribba i fleire år, men aldri fått den så bra tell som no. Kjøttet va saftig og perfekt, og svorn sprø og nydelig på smak- heilt fantastisk! Vi va mange rundt bordet, og alle hadde vanskelig førr å slutte å måille innpå. Meget vellykket me andre ord, så en STOR takk tell deg! ☺

    23. Ettersom du sponser Airfryer også, vil jeg bare si at jeg har aldri hatt så saftig kalkunbryst som i år.180 grader i 55min. pakkes i folie og hvile i 15 min .Anbefales

    24. Brukt både ribbe og kalkun oppskriften din, ribba ble helt nydelig, det samme ble kalkun bortsett fra at vi savnet brun crispy skinn. Fiksa det med å pensle den med kraften og sette inn 5-10 minutter under grill funksjonen i ovnen. Helt nydelig.

    25. Har lagd min aller første ribbe i år etter din oppskrift, og trur det e den beste ribba æ har spist! Tusen takk for skuddsikker oppskrift<3:)

    26. Kokkejævel.
      Først og fremst må jeg takke deg for inspirerende og spennende oppskrifter.

      I tillegg må jeg takke deg for mang en latter når jeg leser dine skriblerier 🙂

      Så herlig uten filter. Jeg er fra Molde, vi herfra er halveis så rå i praten som dere lenger nordfra.

      Tenker å ta en testmiddag med din oppskrift på “kokt” pinnekjøtt ila 2-3 uker. Bestiller ditt pinnekjøtt-krydder, funker det ikke så flyr jeg opp til Alta for å “arrestere” deg 😉

      Godt nytt år !

    27. Det var andre året vi lagde ribba etter din oppskrift, og vi lager ribbe også én gang før jul i tillegg til i jula. Den har blitt perfekt hver gang.
      Nyttårsaften lagde vi kalkun etter din oppskrift. Den ble god, men jeg savnet at den var brunet og sprø.

    28. Lagde ribbe etter din oppskrift i år, og aldri har jeg hatt mer perfekt ribbe. Kommer aldri til å gjøre det på en annen måte igjen 😊😊

    29. Brukte oppskrifta di til pinnekjøttet jeg kjøpte hos Horn etter din anbefaling. Var ikke imponert over pinnekjøttet, Henriettes er nye bedre etter min smak. Så til neste år blir det Henriette og damping igjen. Skjerping i ovnen kommer også til å utgå, syns ikke det «gjorde» det med kjøttet som oppskrifta sa. Men men, smaken er som baken: delt😁

    30. Vann i sukkerlaken på karamell puddingen vart ikkje noe suksess her iallefall – sleit med å få sukker brunt – og synes karamell puddingen vart kornete på toppen …

      Men nesten alt vart oppspist alikevell 😉

    31. Tusen takk for gode råd! Eg hadde handla litt FØR eg leste oppskrifter( lære aldri), så eg tok med meg det eg kunne utifrå mine forutsetninger. Kalkunen🙈 kjøpte eg èin stor frosen èin( må alltid kjøpe økologisk kalkun .)🙈. Men sjølv èin frosen 8 kilos pip pip vart supersaftig ved hjelp av dine råd. Stuffingen og waldorf vart mottatt med stor begeistring. Rosenkålen og btw👍 Takk igjen .

    32. For en vestlending som har pinnekjøtt som spesialitet og ingen erfaring med svineribbe, laget jeg svineribbe etter å ha sett din video. ( for 2. gange mitt 69 årige liv ) . Den ble helt perfekt og jeg fikk kudos fra alle gestene 👍 Tusen takk til deg, du reddet 2.juledag og min ære

    33. Prøvde meg på Waldorfsalat, halverte oppskrifta.. vi er ikke så mange 🙃 neste gang… har jeg ikke i all sitronsaften.. d ble litt mye.. men den hadde potensialet – og skal definitivt prøves igjen!

    34. Mannen i huset mener han ikke kan lage mat, men han begynte å bla i kokeboka di før jul. Så i jula ble oppskriftene på ribba, pinnekjøtt og lammelår testet ut og det ble fantastisk gode resultater (å han kan lage mat😊) Godt Nyttår!

      1. Da tror jeg du har slurvet litt med enten oppveiing eller liggetid, for det skal være umulig å gjøre et så stort dyr for salt på bare 5% lake i 24 timer

    35. Tja, hadde forberedt meg på å koke pinnekjøttet med rosmarin og vanilje. Så hadde jeg selvfølgelig glemt å kjøpe vaniljestang, funderte jeg litt på om jeg heller kunne bruke vaniljesukker, men droppa det. Tenkte at da koker jeg det med rosmarinen da, og fant ut at jeg hadde kjøpt timian i stedet 🙄 Ga opp og dampa det som vanlig, men til neste år …
      Godt nyttår 😊

    36. Ribben ble god, men svoren helt krise🤦🏻‍♀️ Brent og myk.. Velger å skylde på stekeovnen, innafor det..??

    37. Brukte ribbeoppskrifta di i år også, og som de andre årene jeg har brukt den har resultatet vært upåklagelig. Sier ikke at det bare er oppskrifta sin «skyld», men ribba stammer også fra en lykkelig frittgående utegris på et gardsbruk like oppi skogen her.
      Et riktig GODT NYTT ÅR ønskes dere alle 😊

    38. Karamellpudding din ble en hit! Og gubben spiste opp nesten halvparten alene. Da æ sku kjefte på han da han sto å smugspiste, randt slevje fra munnen min🤣. Det såg jo såååå godt ut!

    39. Karamellpudding din ble en hit! Og gubben spiste opp nesten halvparten alene. Da æ sku kjefte på han da han sto å smugspiste, randt slevje fra munnen min🤣. Det såg jo såååå godt ut!

    40. Etter din beskrivelse Både ribbe og 3 sorter pinnekjøtt i hver si gryte. (Lam m røyksmak, Lam uten røyksmak, pinnekjøtt av rein ) Full suksess. Mindre søl med ribba fra det æ gjorde før ; kokte ribba i langpanne med svor ned, så snu og ha på rist. Pinnekjøtt fikk kortere koketid enn i damp, mye saftigere. Takker . Godt nytt år til kokkejævel, konemor, lillestorebror, ho-i-magen, Lyset den Vakre og alle storebrødrene.

    41. Denne må vi faktisk teste, men ble svigermors oppskrift til nyttårsmiddag, den er også helt nydelig🤩

      1. Aldså waldorffen, og riskremkaka. Ble faktisk en Lavvolars 3. Juledag, helt fantastisk nydelig, både for store og små🤩

    42. Fulgte ribbeoppskriften din. Familiens overhode, en eldre herre syntes ribba ble perfekt. Kjærringa ble også imponert😊 så nå har æ fast jobb i julene som kommer.

    43. Ribba etter oppskriften din er den beste vi alle her i huset har smakt, pleier ikke spise svor men ble nesten mett av bare det😅
      Kalkunen prøver vi på nytt neste år da vi hadde litt liten stekepose, men den ble god allikevel.

    44. Har fulgt din ribbe oppskrift med litt justering, gamlingene mente eg hdde valgt feil yrke, den italienske gryteretten fra boka di var meeeeget oppegående, pinnekjøttet ser eg ikke poeng i å endre en allerede suksess eg har hadd fra tidligere.
      Gledes til å teste mere fra boka di

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg