Kan lammerull gi kulinarisk orgasme?

Dette er en inspirasjon, ikke en oppskrift. Forrige helg var vi hos svigerfar og sydde kjøttrull, eller lammerull som det heter på så fint. Googler du “lammerull” får du 19 000 treff. Alle er omtrent helt like. På MATPRAT finner du en god, trinnvis oppskrift som du gjerne kan følge. Eller du kan følge de 18 999 andre oppskriftene. Resultatet blir det samme.

 

Det jeg ønsker å bidra med på kjøttrullfronten er å få deg til å tenke bare litt utenfor boksen.

 

Tips 1:

Hva er det aller, aller beste du vet? Veldig mange vil svare ety langtidstekt lammelår krydret med rosmarin, timian, svart pepper og hvitløk. Vel, hvorfor ikke krydre lammerullen med det samme??? Det eneste du trenger å gjøre er finhakke litt, nei masse, fersk hvitløk, samt rosmarin og timian og blande sammen med kjøttet i rullen. Ekstra godt blir det hvis du bruker både ferske og tørkede urter. Da får du hele smaksspekteret av urten og en helt utrolig rik smak, men går fint med enten eller også.

 

Tips 2:

Etter at rullen er saltet ferdig bruner du den gylden og fin med godt smør i varm stekepanne før du koker den. Stekt kjøtt er og blir bedre enn kokt kjøtt, og når du kombinerer disse to blir resultatet rett og slett uslåelig!

 

Tips 3:

Malt ingefær går igjen i alle oppskrifter. Prøv med fersk ingefær, gjerne iblandet rød chili og hvitløk. En smaksbombe av  en rull på et hvert julebord! Jeg ville brukt, til en stor kjøttrull, 1 rød chili, 1 kinesisk hvitløk og 1 “tommel” ingefær. Finhakk. Bland i kjøttet. Helt fantastisk!

 

Tips 4:

Karri. Himmelsk til lam, også lammerull. Karri!

 

Tips 5:

Mandler. Hakk mandlene og rist dem lett i tørr panne. Når kjøttrullen er ferdig kokt og avkjølt tar du ned ut av nettet og smører den inn med honning. Rulles så i masse mandler. En smaksopplevelse av de sjeldne!

 

Slik kunne jeg fortsatt hele kvelden, men gjør det ikke. Det ville jo tatt hele kvelden. Vil heller at du skal tenke litt selv. Prøve deg fram. Tenke litt nytt. Tørre. Smake. Prøve. Feile. Kose. Er forresten helt umulig å mislykkes med en lammerull. Lammekjøtt tåler nesten hva som helst av smaker. Det er kun fantasien som setter grenser. Men lag i alle fall en tradisjonell, det må det jo være, men de andre to. De kan du jazze litt opp. Tror du vil bli overrasket over hvor god en lammerull egentlig kan være.

 

God førjulstid!

 

 

 

 

 

 

16 kommentarer
  1. Hei.
   Leste oppskriften fin og fikk lyst til å prøve. Hvor mange kilo kjøtt bruker du? Lurer også på hvorfor du skriver kinesisk hvitløk? Har blitt fortalt at den klorer for å bli hvit nok og ikke er spesielt sunn. Vet ikke sikkert altså, så derfor spør jeg.

  2. Skulle gjerne ha prøvd dine varianter men her i stua MÅ det være «same procedure at every year» – men skal rett og slett ta unna en slagside og prøve varianten som lammestek 😋

  3. Ifølge våre tradisjoner lages lammerullen, eller rullepølsen som vi kaller det, av svanger. Den krydres med salt og pepper, litt ekstra lammelår inni for litt mer kjøtt, rulles sammen og syes. Så legges den i salt før den henges til tørk, på samme måten som pinnekjøttet. Pølsen henger frem til jul og legges i vann over natten før den kokes. Finnes ikke bedre julepålegg👍

  4. Takk for mange spennende tips, det skal definitivt prøves ut 👍😉 bare ikke i år siden årets produksjon akkurat er ferdig i dag 🤔🙈

  5. Mora min lærte mæ å henge den ferdig salta kjøttrullen til bokning, i lag med låran og de siden som sko bli til pinnekjøtt. Det e altså så orgastisk godt at æ bli svimmel bare ved tanken på kor æ glede mæ til lillejulaften når dem skal kokes.

  6. Nordlendingsmannen min må ha helt tradisjonell lammerull. Den må inneholde en passelig mengde fett. Når den blir kokt, gjøres det istand en tallerken med hjemmebakt flatbrød. Det får vi sendt fra Gildeskål til Oslo – så omsorgsfullt pakket at det er ikke knust i det hele tatt🥰. Flatbrødet blir bløtet i litt vann. Rullkrafta, med fett, øses over. På toppen ringles det litt sirup. Dette kalles rullmølje – og uten dette blir det ikke jul her i huset. 🤗

  7. Sy sammen slagsiden ( til en strømpe) fyll den med oppmalt (kjøttdeig) lammebog ( eller sau ) krydret med salt, pepper og løk ettersmak , legg i salt lake 5-6 dager kok og press.

  8. Dette var til å få vann i munnen av. Dette skal lages til jul, tror det blir himmelsk godt🍗🍗🍗

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg