“Kan man jobbe i hagen hvis man er sykemeldt?”

Reklame | Kokkejævel

Jeg fikk spørsmålet i mitt eget kommentarfelt, og jeg syns faktisk det er et godt spørsmål.

Tror jeg har skrevet såpass mange surkeinnlegg det siste halvannet året til at det er umulig å ikke ha fått med seg at jeg sliter med ryggen. Prolapsene vokser fram som betente kviser mellom ryggvirvlene mine, og jeg er avhengig av sterke tabletter til faste tider for å komme meg gjennom dagen som en slags mann.

 

Det siste halve året har jeg vært arbeidsufør fra jobben min som aktiv kjøkkensjef, men jeg er privilegert, så i stedet for sykemelding og arbeidsavklaringspenger skapte jeg heller en ny arbeidsplass, nettbutikken Kokkejævel.no, der jeg kunne veksle mellom å stå, sitte, gå og ligge. Alt i mitt eget tempo og ingen andre å ta hensyn til enn meg selv.

 

Problemet mitt er at jeg bare klarer å stå 15-20 minutter i slengen før jeg må sette meg ned like lenge for å hvile ryggen. Jeg står nå på venteliste for operasjon, og satser på at denne tilstanden derfor er forbigående.

 

Tilbake til spørsmålet, som egentlig var om jeg burde jobbe i hagen når jeg hadde vondt i ryggen. Svaret er både ja og nei. Enkelte dager jobber jeg ikke i hagen i det hele tatt, andre dager litt og atter andre dager mye. Det kunne selvfølgelig ikke falt meg inn å vært sykemeldt for prolaps, med full lønn fra enten arbeidsgiver eller NAV, for så å dra ut i hagen for å plante hekker og rive og slite i røtter. I min verden ville det vært den reneste svindel.

 

Hadde jeg derimot vært sykemeldt for at sønnen min døde, noe jeg jo faktisk var et par sommermåneder i 2019, så subbet jeg rundt i hagen med den beste samvittighet.

 

Sykelønn er et veldig følsomt tema, og folk faller ned i skyttergraven med en gang. Jeg derimot syns det et helt betimelig å både spørre og kontrollere hva både arbeidsgivers og fellesskapet penger går til. Det svindles over en lav sko på absolutt alle andre områder i samfunnet, men hvis sykelønn diskuteres så er det en “sak mellom meg og legen”. Det er jeg faktisk uenig i, så lenge det er andre som betaler for deg.

Det er en svært menneskelig egenskap å berike seg selv, gjerne på andres bekostning. Det handler ofte om å ikke “bli tatt”. Rekk opp en hånd den som ikke hadde ført opp 0,- i inntekt på skattemeldingen hvis det var 100% sikkert at det aldri noensinne kom til å bli oppdaget. Eller den som alltid ville fulgt fartsgrensene i sommer hvis det ble vedtatt at fartskontroller var ulovlige.

 

Alle systemer der vi får utbetalt penger kontrolleres, bortsett fra sykelønnen. Jeg har derfor absolutt ingen problem med slike spørsmål. Syns ikke det er frekt i det hele tatt, snarere heller betimelig. Klart noen burde spørre hvis man får utbetalt flere hundre tusen i året uten å møte på jobb. Kanskje vi heller burde blir flinkere til å ta permisjon, eller rett og slett gå litt ned i stilling, hvis det er vanskelig å kombinere full jobb med en aktiv fritid? Livet er tross alt mer enn økt kjøpekraft.

 

Tilbake til spørsmålet. Nei, jeg kan ikke røske opp røtter 4-6 uker etter operasjonen, men inntil jeg legges under kniven har det ingenting å si fra eller til. Ryggen er flink til å sette grenser. Dessuten betaler jeg for det sjøl siden jeg ikke er sykemeldt.

 

Ha en fin dag i skyttergravene, men kom gjerne opp i hagen. Sola varmer bedre her, og blomstene har begynt ås spire 🙂

 

 

Kulinarisk hilsen

Kokkejævel

 

 

 FACEBOOK          INSTAGRAM          NETTBUTIKK            PODKAST          YOUTUBE        KONEMOR

 

 

 

 

 

 

 

23 kommentarer
    1. Dette er helt klart et følsomt tema.Hvorofor er det slik?
      Sånn innerst inne stoler vi ikke på hverandre…systemet stoler ikke på deg,og ingen stoler på legen som er den som bestemmer som den fagpersonen legen er.
      Å ja la oss ha det klart noen vil utnytte dette,som alt annet.Sånn er det bare,men er det god nok grunn til å mistenke naboen din,eller vennene dine?
      Å være sykemeldt er ikke noe man snakker høyt om med mindre det er en godkjent diagnose.Ja godkjent diagnose fra flokken.Hva er en godkjent diagnose fra flokken da? Det er vel alt som er synlig,og alt som er potensielt dødelig.
      Men veldig mye kommer mellom der,og veldig mye er vanskelig å snakke om.Mange ønsker ikke å snakke om det.Må man brette ut en vanskelig tid for andre enn legen og Nav? Det burde holde.Nav og arbeidsgiver blir involvert,noe de selvfølgelig skal.Etter 7 ukers sykemelding skal arbeidsgiver ha innkalt til et dialogmøte.Etter 26 ukers sykemelding skal Nav ha innkalt arbeidsgiver og den sykemeldte til et møte.Det kan også skje før det er gått 26 uker også.Så man får tett oppfølging.Det er så bra for ingen vil jo stå utenfor flokken.Det er tøft og en ekstra belastning å miste kolleger i tillegg til å være syk.Så la oss slutte å skule på hverandre,la oss heller ta vare på hverandre.La oss være glad vi som samfunn har dette sikkerhetsnettet vi er så priveligerte å ha når sykdom rammer og vi får livet i trynet som et godstog i full fart.Det er tøffere enn man tror,og har man sluppet å oppleve det er man også heldig.Men vit at blir du syk,synlig eller usynlig så er det mange som vil hjelpe.Vi trenger mer raushet ikke mer mistenksomhet.La oss gi hverandre det rommet å få løse en vanskelig livsituasjon som sykdom på den måten som er best for oss.

      1. Jeg tror det er et så følsomt tema fordi det ikke egentlig finnes noen skikkelige gode kontrollmekanismer, slik det gjør for absolutt alt annet i samfunnet, også andre velferdsgoder. Dette gjør naturligvis risikoen for svindel enormt stor, noe som igjen gjør at syke folk kan føle seg mistenkeliggjort. Du kan være borte fra jobb flere uker i året, med full lønn, uten noe krav til annen dokumentasjon enn dine egne ord, ofte bare en SMS. Pirker man borti dette så ramler mange rett ned i skyttergravene, noe som flere av kommentarene jeg har fått på en post som overhodet ikke var kritisk rettet mot noen, jeg bare stilte et spørsmål.

      2. Fint innlegg Anne… men…. pirker man borti bloggerens hellige sannhet, (kan virke som Dunning Kruger-effekten) går bloggeren rett i skyttergraven og forblir der 😉

    2. Velferdssystemet i Norge er bygget på gjensidig tillit. Slike system vil alltid bli utnyttet av enkelte, men stort sett, jevnt over, er nok folk såpass at de bruker velferdssystemet slik det er ment. Tror vi skal være veldig forsiktig med å uttale oss om andres uførhet og arbeidsevne. Plutselig står vi i en lignende situasjon selv. Husk at mange lidelser er «usynlige» for de rundt, kanskje det å komme seg ut og «jobbe» litt var det som fikk hen til å stå opp den dagen?

    3. Hmm… er ganske uenig med deg om prolaps og hagearbeid osv. Har selv tilbakevendende prolaps som til tider slår meg totalt ut. MEN igjen så er bevegelse det beste du kan gjøre så leddvesken kommer seg gjennom systemet samt det og trene opp kjernemuskulaturen. Det og ha prolaps er veldig individuellt og noen klarer ikke stå og gå, mens andre klarer små ting i 10-20 lin før de må legge seg ned. Og hvorfor skal ikke de kunne gjøre ting i hagen med prolaps i 10 min hvis kroppen sier det er greit før man må legge seg? Selv om man ikke kan fungere på en arbeidsplass da ikke alle kan tilrettelegge for 10-20 minutters intervaller skal man ikke låses til senga. Man har krav på et liv selv om man ikke klarer og utøve sine arbeids oppgaver. Jeg er 100%ufør og det syns ikke på meg, men jeg har mistet hele 2 barn som jeg besøker graven til, hode vil ikke samarbeide og dette har spredd seg til kroppen som går med konstante smerter. Alikevel får jeg rare blikk og folk snakker bak ryggen min om at jeg er lat eller utnytter systemet. Det er ganske skammelig i grunn. Jeg tenker at man skal trå litt varsomt qå man ikke trykker folk lenger ned psykisk enn det man er. Bedrevitere og ugletittere gjør ikke livet til folk bedre og man er ikke en svindler selv om man ønsker et lite liv utenfor sykesengen.

      1. Kjære Fortvilet ufør. Du vil aldri få et fornuftig svar så lenge du ikke heier på bloggeren og stryker han medhårs. Du vil få et god dag mann økseskaft svar. Sånn er det bare med den saken.

    4. Viktig spørsmål å stille.
      Eg har sjøl ein nabo som ikkje e sjukemeldt, men faktisk ufør på tiande året, sånn ca, grunna leddplager. No for tida brukar ho dagane til å rive eit gamalt gjerde ved huset, der ho brukar både slegge og spett. Elles mala ho hus, og måker tonnevis med snø om vinteren. Ho står på i timevis. Eg e klar over at ikkje alle dagar e like, og at ho sikkert har dårlegere dagar innimellom. Men ser ho ute i aktivitet nesten kvar dag.
      Da tenkjer eg at det finnes ein restarbeids-evne der, som kunne kome samfunnet til gode på ein eller anna måte.

      1. Gunhild – vet du med 100% sikkerhet at denne personen er sykemeldt for akkurat dette? Tror du at hun alle dager kan stille på jobb 8-16 og være så aktiv som man trenger å være på en jobb? Tror du det er enkelt å finne så fleksible arbeidsgivere at man kan være aktiv på de tidene av døgnet som man er i stand til å jobbe? Tror du ikke enhver arbeidsgiver – nå som det er så vanskelig å finne arbeid – vil foretrekke en som er frisk?

        Man skal være veldig forsiktig med å dømme og tvile på folk. Uføre føler – dessverre med rette – seg som noe så å si alle ser ned på.

        1. Eg skriv RESTARBEIDSEVNE. Då e det ikkje snakk om å “stille på jobb 8-16”, men bruke den arbeidsevna en har att, gjerne i samarbeid med NAV og arbeidsgiver. I mi bedrift blir f.eks sjukmeldte bruka til lettere oppgave, som å steike vaflar, rydde litt i kantina, ta ut av oppvaskmaskina, hente post, kjøyre rundt lette varer o.l. Nesten ingen sjukmeldte hos oss ligg heime på sofaen over tid, men brukast om det er mogleg. Då snakkar eg ikke om alvorleg sjuke, men folk med t.d slitasjeproblem, og også innafor psykisk helse. Nokon jobbar berre 5 timar pr veke, andre bortåt 80%. Må legga til at det e forskjell på ei IA-bedrift og andre, men likevel. Synest det e synda at folk blir gåande sjukmeldt utan tilbud, for så å bli trygda, når det faktisk finnes oppgåver dei klarer, noko som e det beste både samfunnsøkonomisk, og for den enkeltes sjølvrespekt.

    5. Utrolig dustet sammenligning når du skriver at hvem ville vel ikke kjøre for fort om det ikke var fartskontroller. Vel, jeg er en av dem som aldri kjører over fartsgrensen. Fartsgrenser er til for å holdes. Mangel på respekt for evt andre som man risikerer å skade /drepe om man kjører uforsvarlig. Fartsgrenser er satt for en grunn

    6. Ja… du er privilegert, du skriver “Det siste halve året har jeg vært arbeidsufør fra jobben som kjøkkensjef, men jeg er privilegert, så i STEDET FOR sykemelding og arbeidsavklaringspenger skapte jeg heller en ny arbeidsplass, nettbutikken Kokkejævel.no, der jeg kunne veksle mellom å stå, sitte, gå å ligge. Alt i mitt eget tempo og ingen andre å ta hensyn til enn meg selv.” Sitat slutt,

      Skjønner du hva du skriver? Neste sitat ” Nei, jeg kan ikke røske opp røtter 4-6 uker etter operasjonen, men inntil jeg legges under kniven har det ingen til å si fra eller til. Ryggen er flink til å sette grenser. Dessuten betaler jeg for det sjøl siden jeg IKKE er sykemeldt.”

      I din verden ville det være den reneste svindel å være sykemeldt.

      Har du tenkt at det er ikke alle som er så privilegert å ha en blogg som genererer hundretusenvis av kroner via bøker, spleis, nettbutikk, abonnement oppskrifter ?

      1. Tøys og tull! Jeg skriver SLETT ikke at det er svindel å være sykemeldt. At jeg skriver at jeg er priveligert som kunne tilrettelegge for meg selv i en ny arbeidsplass er vel et tydelig tegn på at jeg har tenkt over at jeg er PRIVELIGERT?

        1. Javel, det du sier er at om du ikke var så privilegert måtte du sykemeldes. Du har vært arbeidsufør det siste året fra jobben. Med andre ord, om du var sykemeldt kunne du ikke hatt dine daglige turer opp på fjellet, ikke plante hekk, ikke rive opp røtter de dagene prolapsen “hvilte” Det ville være kriminelt i din verden ?

            1. Haha dette er VM i selvmotsigelser.. enda et sitat ” Det kunne selvfølgelig ikke falt meg inn å vært sykemeldt for prolaps med full lønn fra enten arbeidsgiver eller NAV, for så å dra ut i hagen for å plante hekker og rive og slite i røtter. I min verden ville det vært den reneste svindel” Sitat slutt.

    7. Selvsagt kan du jobbe i hagen når du er sykemeldt!
      Det kan være det som er avgjørende for at du kommer raskere tilbake til samfunnet. Vi må ikke undervurdere den mentale biten av å gjøre noe annet enn å ligge på sofaen når man er sykemeldt. DERSOM man ikke har diagnoser/sykdom/skade som gjør at det er 100% nødvendig.
      Jeg ble ufør etter en heftig skade og jobber i hagen med god samvittighet. Der styrer jeg tid, innsats etc etter energinivå og smertenivå. Og har det mye bedre når jeg kan gjøre noe. Og jeg har absolutt ingen dårlig samvittighet!
      Stå på det du klarer, orker, som er forsvarlig…… Kan jo også stille spørsmål: kan du fly på Komsalaien når du er sykemeldt? Eller hvilken som helst tur? Jeg er av den “gamle” skole som ble oppdratt til at: er du syk, holder du sengen eller så hUter du deg på skole/jobb.
      Den tiden bør vi ha passert for lenge siden.
      Alltid noen som utnytter sykemelding systemet. Men kom deg ut. Løp. Hopp. Plante blomster. Ta opp røtter. Gå turer med og uten niste…….. La kroppen styre ditt aktivitetsnivå. Er vel om å gjøre å være så sterk som mulig både fysisk og mentalt før en operasjon. Raskerer rekreasjon og bedre rekreasjon. Snakker av erfaring.
      LYKKE TIL! 💪💪🌞

    8. Ja dette er nok noe mange er opptatt av. Jeg har selv blitt oppsøkt på butikken av Nav ansatt som lurte på om jeg klarte å være ute når jeg var sykemeldt. Heldigvis mange år siden men jeg tenker hele tiden på hva som er “lov” i folks øyne dersom jeg er sykemeldt.
      Syns det er bedre å fortelle arbeidsgiver hva som feiler slik at de kan ta de tilpasninger som må til.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg