Ribbe- og julesaus

I dag skal vi ikke snakke om knasende sprø ribbesvor, (den kan du lese om HER ), men om ribbefett. Det renner nemlig fort ut en liter fett av en 3-4 kilos ribbe, og hvis man skal drikke alt dette fettet blir man veldig tjukk, veldig fort, men det er liksom for galt å kaste det også, for det har jo en fantastisk smak.

 

Ribbefettet holder seg fint et år i fryseboksen, så du trenger ikke bruke alt med en gang. Porsjoner, så har små smaksbomber når du trenger det. Fantastisk å bruke til eksempelvis ovnsbakte poteter, grønnsaker eller stekefett.

 

Og som basis i smørjevning til brunsausen selvfølgelig!

 

Ribbesaus

75 gram ribbefett

75 gram hvetemel

1 liter kraft/vann (uten fett)

(Ev. buljongterning, soyasaus, pepper, sukkerkulør)

 

Fres ribbefett og hvetemel i jerngryte til hasselnøttfarge. Visp inn kraft/vann og kok opp. Det er viktig at andelen fett mot hvetemel er lik slik at ikke sausen skiller seg. Du vet, når det er masse fett på toppen av sausen. Det er ekkelt og smaker bare emment. Dette gjelder ikke bare ribbesaus, men all saus som er laget med smørjevning.

 

Hvis du ikke har stekekraft eller annen kraft, så bruk vann med noen buljongterninger. Kok sausen 4-5 minutter og smak ev. til med pepper og soyasaus/salt. Salt tilsettes alltid etter at sausen er ferdig kokt. Dette fordi det hjelper lite å smake den perfekt til, for så å koke den 30 minutter til. Du fatter greia?

 

 

Tips!

Bruk rikelig med vann, 1-1,5 liter, i bunnen av formen når du steker ribba. (Eller annet kjøtt). Da unngår du at det “koker tørt” og svis seg, samt at stekekrafta ikke blir for salt. Hvis du har tid, så sett den kjølig til dagen etter slik at det er lett å bare plukke vekk fettlaget. Skal det brukes samme dag lar du den stå 15 minutter helt i ro på benken, for så å forsiktig fløte av fettet.

 

Brunsaus kan forresten fint fryses og kokes forsiktig opp under omrøring igjen en dag du trenger det. Jeg bare nevner det 🙂

 

Julesaus

1 liter brun ribbesaus

5 nellikspiker

1 krm tørket ingefær

1/2 kanelstang

1 ss rosiner

 

Lag ribbesausen etter oppskriften, men kok opp med disse krydderiene og la sausen småputre i fem minutter. Siles før servering.

 

God jul!

 

 

 

 

 

17 kommentarer
  1. Jeg skjønner at fettet på toppen blir ribbefett. Men vil det som er igjen i panna da gå som kraft?? Eller er det også egentlig fett?😅😅. Vil ikke ha en saus som er for mektig ved siden så kraftig kost som ribbe allerede er..

  2. Dæven æ kom på den gangen da æ va ung og uvitende og skylte ut alt ribbefettet i vasken. Han svigerfar snakka nesten ikke tel meg resten av den jula….

  3. må ikke kaste fettet på sjya. det skal i kjøleskap og brukes i stedefor smør, med salt,pepper, nøkkelost, kalde poteter eller danskeåpølse på. nam nam og gjerne sprøstekt løk .

  4. Har alltid tatt vare på ribbefett. Bruker av og til også brunost i vanlig brunsaus. Setter litt ekstra smak. 🤗 Ha en fin dag.

  5. Mye god smak i ribbefettet. Fikk nesten lyst på ribbe nå, selv om frokosten akkurat er fortært.

  6. Herregud, som jeg angrer på at jeg ikke frøs ned ribbefettet, det var ikke i mine tanker.. Takk for tips, tror ikke at jeg glemmer det igjen.

   Kan jevning fryses?

  7. Takk for oppskrift! Skal prøve denne neste gang jeg skal lage ribbe. Vi får se om jeg får rotet meg til å lage det en gang til før våren kommer i år da.

  8. Takk for tipset 🙂Nå blir det slutt på å hive det størkna ribbefett er, har aldri tenkt tanken på å fryse det ned 😄

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg