Må vi oppleve noe absolutt hele tiden?

Det er straks vinterferie og mange har både tid og penger til å reise bort enda en gang til et sted som skal fylle livet med mening og innhold. Selv om det bare er i underkant av to måneder siden de kom hjem fra Thailand på nyttårsferie og bare er noen uker til neste innholdsrike ferie, nemlig den hellige påskeferien. På sosiale medier virker det som om folk knapt nok er hjemme straks det blir en langhelg, og i alle fall ikke har tid til å jobbe. Slik er det naturligvis ikke. Folk reiser ikke hele tiden. Det bare virker slik.

 

Personlig har jeg ikke reist noe sted i vinterferien de siste atten årene. Ikke har jeg hatt vinterferie heller. Butikken stenges jo ikke, og hvis jeg har gitt noen ferie har jeg i alle fall ikke prioritert meg selv, men heller ansatte. Klart dette har gitt meg litt dårlig samvittighet i forhold til ungene mine som aldri har reist bort i denne litt rare ferieuken midt mellom jul og påske, men på den annen side tror jeg ikke det har gjort noe heller. Tror ikke unger, eller voksne for den saks skyld, har godt av en endeløs rekke med ferieopplevelser som man til slutt ikke klarer å skille fra hverandre. Det spørres om hvor mange bukser man egentlig trenger hengende i skapet for å være lykkelig, men ingen spør om hvor mange dyre ferieminner du trenger i løpet av et år.

 

Folk gjør naturligvis som de vil. For min del kan du bare ta med deg ungene feriere året rundt, men det er ikke sikkert at totalsummen av ferieglede blir noe større enn vi som kanskje bare kommer oss unna et par uker på sommeren. Tror faktisk at vi husker ferien bedre og i alle fall gleder oss mer til den hvis det går litt mer enn to måneder mellom hver tur.

 

Likevel er det en forventning når ungene kommer tilbake til skolen, det være seg etter en ferie eller en helg, at de på død og liv skal være proppet med opplevelser de kan fortelle om. Skolen legger opp til det. Det skal tegnes og skrives historier om alle opplevelsene. Hvem reiste lengst? Hvem opplevde mest? Det aller, aller flaueste du kan si etter ferien er at du bare har vært hjemme. Man skal ikke være hjemme i ferien. I det minste må man ha vært på “hytta”. Selv om det også er dødskjedelig, det vet alle, men det er i alle fall ikke hjemme.

 

For min del er det i alle fall delvis selvvalgt. Kunne sikkert tatt meg råd til en vinterferie eller to hvis det ikke hadde vært for butikken, men jeg trives hjemme. Verre er det for alle de som ikke har noe valg. De som faktisk ikke har råd til å reise noe som helst sted, i alle fall ikke fire-fem ganger i året. Da må de i alle fall, for ikke å være “sosiale tapere”, fylle dagene med turer i nærområdet, stå opp i otta og komme seg ut og ned i fjæra, opp på fjell, gå på ski og tenne bål. Og selvfølgelig, ta masse bilder de kan legge ut på Instagram og sende på Snap for å vise at de fyller ferien til ungene med innhold. Selv om de selv må på jobb, for det er ikke alle som har ferie i vinterferien. Faktisk nesten ingen.

 

Egentlig er det jo helt absurd. Før i tiden kunne man legge seg ned med en bok, hvis det var det man ville fylle tiden med, og ungene aktiviserte seg selv. De kjedet seg inn i mellom, kanskje til og med en hel dag, men det var ingen som så på det som noe katastrofe og kastet seg rundt og bestilte en tur til Levi eller Geilo av den grunn. “Gå ut og lek hvis det er så kjedelig. Det er middag klokka fem. Fiskeboller. Liker det ikke? Da blir det ikke mat før til kvelds.”

 

Denne vinterferien har jeg ikke unger en gang, så slipper og slite med samvittigheten over at vi ikke reiser noe sted. Datter er hos Moren og jeg vet faktisk ikke hva de skal gjøre, men jeg vet de ikke skal reise bort. Kjenner jeg håper at de skal gjøre noe morsomt. Jeg er jo også preget av dette forventningspresset over at alle livets timer skal fylles med “innhold”, men slår tanken fort fra meg. Kanskje Datter har best av å bare roe helt ned, bli skikkelig frisk og bare kose seg hjemme. La dagene bare gå og ikke ha noe spesielt å fortelle på skolen på mandag. Når læreren spør om hvor hun har vært i vinterferien håper jeg hun med hevet hode kan svare:

 

“Jeg har bare vært, og det har faktisk vært veldig deilig!”

 

 

29 kommentarer
    1. Som barn opplevde jeg aldri at det var om å gjøre å gjøre noe spetakulært i ferien fordi jeg da kunne ha noe å skryte av til vennene etterpå. Jeg opplevde heller ikke at klassekameratene la opp til det. Kan kun huske at læreren kort spurte muntlig i klassen en gang første dag etter sommerferien om hvordan vi hadde hatt det i ferien, og da var det opp til dem som ville å rekke opp hånden og si et par setninger. Helt avslappet og uten noe pes. Læreren var i grunnen mest opptatt av hvor mye vi hadde vokst. Jeg syns stort sett at vi gjorde akkurat passe mye i feriene, kanskje med unntak av at jeg ble dratt med på litt flere skiturer enn jeg strengt tatt satte pris på 😉 Som godt voksen har jeg imidlertid opplevd press fra kolleger av typen: “Hva skal du gjøre i ferien?” Og når jeg en gang svarte at jeg skulle på en ukes ferietur med familien til syden (er ikke noen typisk sydenløve til vanlig, men akkurat da passet det godt med en hodeløs ferie), fikk jeg spontant tilbake: “Er det alt, skal du ikke noe mer?”(!) Da ble jeg temmelig oppgitt og begynte å lure på når dette hadde blitt en konkurranse med plikt til å oppleve mest mulig for ikke å tape ansikt. Det hører med til historien at jeg trengte resten av ferien til å slappe av og hvile ut etter beinhard jobbing, så bare tanken på mere reising fikk pulsen til å gå rett til værs.

    2. husker selv hvordan det var når man kom tilbake på skolen og læreren sa «nå skal vi skrive om..», «nå skal dere tegne..» osv hva man hadde gjort i ferien. Var alltid en eller flere som sa oppgitt og nesten litt skamfullt «men jeg har bare vært hjemme». Og svaret da skriver/tegner du om det var jo selvfølgelig aldri noe trøst, for hvor gøy var det å sitte der å skrive/tegne om hjemmeferien når sidemannen hadde vært i besteforeldrenes feriehus i Thailand. Husker tilogmed vi måtte lage PowerPoint presentasjon om ett land vi hadde vært i en gang, der det skulle blant annet inneholde hvordan hotell man hadde bodd på osv. Det legger veldig opp til å fremheve de sosiale forskjellene. Men samtidig handler det jo sikkert ikke bare om økonomi, noen foreldre er jo bare sånn at de liker ikke å reise til syden, og det må jo også være greit? Jeg syns ikke vi skal slutte å snakke med barna om hvor man har vært på ferie, fordi da er det mye annet vi heller ikke kunne snakket om hvis vi skal se sånn på det. Men kanskje vi må senke forventningene litt, og ikke lage det slik at livet handler om å reise mest mulig men at man også kan ha gode opplevelser og skape ferieminner hjemme og i eget nærområde.

    3. “alle vet det er kjedelig å være på hytta”
      jeg var ofte med familie på hytta i barndommen og det husker jeg ikke som kjedelig. Fant jo på ting og utforsket hytteområdet rundt…

    4. Tenker at mye av det du skriver er rett, der ER mye forventninger og stress rundt ferier, men dette er det jo vitterlig ikke skolen som kan ta skylden for. Jeg har jobbet som lærer på flere skoler, og overalt var det stor bevissthet rundt ferie. Husk at man er mye mer obs på å mane frem dårlige følelser hos barn nå, enn for 20-30 år siden. Vi har rett og slett mer kunnskap nå. Jeg lurer litt på om disse fordommene dine henger litt igjen fra egen skolegang, eller fra en enkelt skole eller to. Det er i hvert fall ikke representativt at skolen bidrar til feriepress. Noen ganger må foreldrene faktisk også ta på seg ansvar.

        1. Det kommer jo relativt tydelig frem her da..?

          “Likevel er det en forventning når ungene kommer tilbake til skolen, det være seg etter en ferie eller en helg, at de på død og liv skal være proppet med opplevelser de kan fortelle om. Skolen legger opp til det. Det skal tegnes og skrives historier om alle opplevelsene. Hvem reiste lengst? Hvem opplevde mest?”.

          Jeg bare synes det er så leit å legge skylda på en enkeltstående faktor, når det til syvende og sist er samfunnet vi alle lever i som er “synderen” (og min personlige mening: en god del foreldres manglende vilje til å sette grenser for barna OG seg selv, både når det kommer til forbruk, menneskesyn og holdninger).

          Hvis man gjør om eksempelet litt så ser man den åpenbare logiske bristen: “Det er så mye forventninger når ungene drar håndballtrening, være seg etter ferie eller en helg, at de på død og liv skal være proppet med opplevelser de kan fortelle om. Håndballen legger opp til det…”

          Og da kan man spørre; “Hvem er håndballen?”, “Treneren?”, “dommerne?”, dama i inngangsbilletluken?, “de andre barna og deres foresatte”?… Du gjettet det siste? Helt riktig!

          Det høres jo rart ut, ikke sant? Hva om vi sier:

          “Det er så mye forventninger når ungene møtes igjen, være seg etter ferie eller en helg, at de på død og liv skal være proppet med opplevelser de kan fortelle om”.

          Enkelt og greit. Ungene snakker sammen. Foreldrene snakker sammen. Foreldrene legger ut bilder på Insta.

          Foreldregenerasjonen er voksne i et samfunn hvor individer jager etter å bli sett, føle seg unike og viktige. Det er mer stuerent å flashe penger og fasade, for nå er det lenge siden krigens magere år. Vår overflodskultur drives fremover av en rekke faktorer i samfunnet vårt – jeg tror ikke at den norske “spareskolen” med jevnt over nedslitt byggningsmasse, og ansatte helt på det jevne lønnsmessig, er en bærende bjelke i akkurat denne problematikken.

          Mitt ønske for 2020 er at folk må slutte å dra inn skolen i absolutt ALT som er negativt i livet.

      1. Så utrolig enig, skole og barnehage blir synderen i noe jeg selv mener ikke eksisterer. Iløpet av mine 10-15 år i bransjen har jeg aldri hør/spurt selv HVOR noen har vært. Vi snakker om fritiden ja, men på en helt annen måte enn det som ofte fremstilles i ulike mediekamaler 😊

    5. På tide, og takk skal du ha! Jeg har barnebarn på besøk i vinterferien, og tenker nok av og til at vi bør gjøre noe spesielt, noe mer spennende enn å bare være her. Men så viser det seg, når jeg spør, at de helst vi være nettopp her, i mormorhuset, og bare være. Gjøre det som faller dem inn i øyeblikket, hvilket som oftest betyr å leke, lese, klappe katten, eller kanskje ta en tur på den lokale butikken. Ikke lager vi bål, ikke baker vi, ikke er vi på fjelltoppene, med mindre de foreslår det selv. Om sommeren kan det hende vi bader om temperaturen tillater det, eller vi fisker litt. De er tydelige på at de ikke vil har for mye “stress”, som de kaller det. Jeg skjønner dem veldig godt. Vi defineres og kvalitetsstemples ut fra vår (mer eller mindre dokumenterte) aktivitet. “Latskap” (eller ro i kropp og tanke) er undervurdert!

    6. Veldig godt sagt, det er visst bare skolene som vet hva vinterferie er for noe.. vi vanlig dødlige har ikke ordet i vårt vokabular😔
      Ha en flott helg💮👍.. æ har for øvrig oval helg😄

    7. Jeg er så enig, å bare slappe av å gjøre ingenting går ikke ser d ut til. 😣Ett evig jag etter opplevelse og ting er d viktigste av alt. 😪 Det glemmes å bare være sammen og nyte det en har. 😄❤️

    8. Så enig😊ser på instragram, alle som ligg ut bilde, av skiferie, ( masse utstyr, som trengst)
      Du må liksom vekk, når det er ferier, dager fri.
      Trur alle har godt av å kjede sej litt, berre ta livet med ro❤️Slutte å lage forventningspress❤️

    9. Kjære deg, takk for dine refleksjoner, i dette tilfellet rundt ferie, og forventninger som skapes hos barn, fra skole og fra venner.
      Hjertelig hilsen og takk fra ei som følger dine betraktninger om svært viktige saker i livet, på alle plan!😊❤

    10. Leste et sted, da noen barn ble spurt om hva det beste med ferien de hadde i Syden var, så svarte de at å spille kort på hotellrommet med hele familien var det beste. Jobber som lærer i barneskolen. Vi snakker ikke om hva de har gjort i noen ferier lengre.

    11. Jeg er veldig glad i å reise, men så er jeg pensjonist og har tid til det. Men jeg reiser helst utenom alle skoleferier. I år blir det litt annerledes da nest eldste barnebarnet ønsket seg tur med bestemor til 18 årsdagen. Så vi drar fra mild vinter og lite snø til det kalde nord, nemlig til Kirkenes og Vadsø i halve vinterferien.

    12. Fine tanker om et ømt tema for mange, men det er vi voksne som setter forventningene til ungene. Det er nok stor forskjell fra sted ,skole og venner.
      Når gutta var små/skoleunger, å vi spurte etter ferier hvor kompisene hadde vært eller, etter jul om noen hadde fått noe fint, var svaret vet ikke det snakker vi ikke om.
      Lurer på om jenter snakker mer om sånn enn gutta?
      Uansett har ingen vondt av å ta det med ro noen dager, som ikke e full av gjøremål og hendelser, ikke rart vi blir stressa.
      Lag en fin dag for hverandre.

    13. Som alltid; du treffer med noe viktig og riktig. Opplever det samme på min jobb og i mine omgivelser. Jeg spør ofte meg selv om hvor i huleste får folk alle fridagene fra, og hvordan i h… klarer de å finansiere alle turene til Afrika, Vietnam, Thailand, Bali, USA og seff Kroatia, Gdansk, Granca, London, Paris, Italia og attpåtil alle små rundhelgreisene? Jeg er den som sitter lenge på jobb, handler mest mulig brukt på Finn.no, lager maten og spiser hjemme. Regnestykket går ikke helt opp! 🤣👍

    14. Du har rett i mye.Alle kan ikke ta vinterferie.ikke alle kan dra til varmere strøk heller.Det er dyrt å reise.
      Ha en fin dag.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg