Reklame | Kokkejævel.no
Hvis du googler “mandelkjernepudding” så ser du at alle nettstedene nesten ordrett bruker den samme oppskrifta. Felles for alle er at de av en eller annen merkelig grunn bruker masse maisenna i puddingen. Det gir en underlig konsistens og en “melete” smak som jeg rett og slett ikke syns er god. Jeg foretrekker derfor, (som det meste annet), å lage også mandelkjernepuddingen på min egen måte:
Mandelkjernepudding
(Gir 1 liter pudding)
4 eggeplommer
100 g mandler
100 g sukker
1 ts vaniljepasta eller en vaniljestang
5 dl H-melk
3 dl kremfløte
6 gelatinplater
1-3 dråper mandelessens
(Kan sløyfes)
- Skåld mandlene. Det gjør du ved å koke opp mandler i vann og la det småputre i 3-5 minutter. Hell av det kokende vannet og skyll de et par sekunder i kaldt vann. Nå er det bare å klemme på dem og mandlene spretter ut av skallet som prosjektiler.
- Hakk mandlene. Enten med kniv eller et par skunder i matprocessor. Det skal ikke bli mandelmel, men det skal heller ikke være kjempegrovt.
- Legg gelatinplatene i rikelig med kaldt vann
- Pisk sammen eggeplommer og sukker i en bolle.
- Kok opp melk, fløte og vaniljepasta
- Avkjøl fløtemelken i 1 minutt før du pisker det for hånd inn i de sammenvispede eggeplommene
- Klem vannet ut av gelatinplatene og rør de inn i blandingen
- Tilsett de hakkede mandlene og smak til med 1-3 dråper mandelessens
- Hell puddingen i en litersform eller i dessertskåler/glass og la den stå i kjøleskap til dagen etter
Mandelkrokan
100 g sukker
100 g grovhakkede mandler
25 g meierismør
- Smelt smøret på medium varme i en helt ren teflonstekepanne
- Tilsett sukker og mandler
- Rør forsiktig i blandingen med en tresleiv til fargen på sukkeret ligner skallet på en hasselnøtt
- Hell alt over på et stekebrett med bakepapir og flat det litt ut med sleiva
- Avkjøl og hakk opp til ønsket størrelse med en kniv
Jordbærsaus
200 g frosne jordbær
(Eller ferske hvis det er sommer.)
100 g sukker
1 ts vaniljepasta
1 ts presset sitronjus
(Kan sløyfes)
Tin jordbær og kjør alt på matprosessor til helt jevn saus.
Pynten er som vanlig sponset av Kokkejævel.no.
Bærene på bildet er for øvrig glasert med hurtiggelé, altså søt gelé som stivner med en gang du pensler den på frukt, bær eller andre godsaker
Hei, maizennaen hører ikke hjemme i denne desserten. Synes jeg da.
Min bestemor fra Helgeland brukte mandelmel og ca. en kaffekopp med grovt knuste mandler. Samt 1-2 ts vaniljesukker i tillegg til sukker. I nødsfall kunne hun bruke semulegryn, hvis hun ikke hadde nok mandler. Og hun brukte ca. 2-4 dråper mandelessens.
Hadde hun tilgang på råmelk, brukte hun dette i stedet for melk og fløte.
Ååååå, du sykeste! Det så godt ut!
Helt enig når det gjelder den maizennaen.
Den dekorgeleen tenker jeg at jeg må prøve.
Ha en herlig kveld i nord!
Ja, hva er liksom greia med den maisennaen og hvorfor i all verden er alle oppskriftene nesten ordrett de samme?