Ovnsbakt fenalår á la Kokkejævel

Reklame | Kokkejævel.no

Dette er rett og slett bare helt fantastisk godt! Og enkelt selvfølgelig, som alt annet jeg lager. I kveld har vi gjester, de sitter der borte og rister på hodet over han der toppbloggeren som må gå fra bordet for å sette et kveldskudd, unnskyld kveldsblogg, som en annen narkoman, men slik er livet. Aldri helt fri.

 

Fenalår. Finnes en drøss med varianter. Da jeg var liten var de godt tørket og passe saltet alle sammen. I dag har industrien nesten ødelagt en av de beste mattradisjonenen vi har i Norge. Mange av de “billige” lårene er så rå, ja faktisk helt røde i midten, at de nesten ikke kan spises uten å varmebehandles. Du må ettertørke de i sjåen noen uker, så er de ferdige ut i februar en gang. Håpløst! Kjøp kvalitet når du først investerer i et fenalår. Hvis du tenker etter så er det ikke de to fenalårene du kjøper i løpet av et år som raserer familieøkonomien uansett.

 

Hvor var jeg? Jo, ovnsbakt fenalår. Fantastisk førjulsmat og, ikke minst, super vintermiddag etter jul når du fortsatt har to lår igjen etter de fire du fikk i julegave og ikke orker mer fenalår og pils selv om gubben er kjempefornøyd. Til fenalår er det liksom lov med pils, uansett ukedag. Vet ikke hvorfor, men jeg liker tradisjonen, hehe.

 

Beregn ca 3 døgn i vann pr kg fenalår. Dvs. kjøper du et lår på to kg beregner du 6 døgn i vann. Du trenger ikke skifte vannet, men la det stå kaldt.

 

Sag av øverste delen av knoken med en sag. Da ser det kulest ut etter steiking.  Ikke bruk tenna, det blir bare tull. Hvem er det du egentlig prøver å imponere der du står og gnager? Bli voksen! Legg låret på en rist, kok opp 1 liter vann og hell i formen.

 

Dekkes godt med sølvpapir. Dampes på 225 grader i 1,5 time. Er du så heldig at du har tatt opp lån for å kjøpe en dampovn når du pussa opp kjøkkenet i fjor for nesten to hundre tusen kroner trenger du selvfølgelig ikke styre med kokende vann og sølvpapir, så sånn sett kan du jo si at investeringen endelige betalte seg. Bruk dampovnen din. Bruksanvisningen ligger i boden. Du finner sikkert ut av det.

 

Slik ser låret ut etter 1,5 timer på damp. Helt ærlig ser det ikke spesielt godt ut, men herregud, vi er jo ikke ferdig! Her bruker jeg masse tid, til og med når jeg har gjester, på å vise deg hvordan du lager virkelig god mat, så er det bare sutring og klaging tilbake. Hva er greia liksom???  Følg med videre, det blir bedre!

 

Kvern over svart pepper og dryss litt timian og rosmarin på låret.

ELLER, FOR EKSTRA NYTELSE, BRUK:

Kokkejævel lammekrydder UTEN salt og sukker

 

Kokkejævels pinnekjøttkrydder UTEN salt og sukker

Pensle med god olje. Steikes uten folie på 225 grader i 30 minutter. La det, som alt annet du steker, hvile på benken i ca 30 minutter etter steiking. ALT blir så utrolig mye mørere og saftigere etter hviling. Sett låret et par minutter inn i ovnen igjen like før servering for å få opp overflatetemperaturen igjen.

 

Dette blir garantert suksess! Jeg serverer, i  dag, med urtebakte rotgrønnsaker, fløtebakt potet og, er tross alt helg, fløtesaus. Og tyttebær selvsagt. Må ha noe syrlig til dette. Beregn ca 350 gram fenalår per person.

 

Vi smattes!

 

Denne, og ca 200 andre gode middagsoppskrifter finner du i kokeboka mi, “Hva skal vi ha til middag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

43 kommentarer
  1. Det ble kjempegodt. Minner om gammelsteik som vi bruker i Lofoten, men en mildere variant.
   Takk for oppskrift

  2. Testa dettan no i helga. Vanna ut en skank, i ei uka, bytta vatn 3 ganga.
   Eg vil bære få sei, om du e 14,2 knæpp meir gla i pinnekjøtt enn den gemene hop, så e dettan midt i blinken.
   Sku nok vanna den ut 3-4 fleire daga, va steike salt. Og ennå eg hadde saga av litt i kvær ende førr å få plass i vanndunken.
   No ska eg ransake kjøkkenet ætter alt som e flytanes!

  3. Nå har låret ligget i vann siden søndag og jeg gleder meg veldig til å servere det til gjester på fredag ( va 1,6 kg) Fordi vi blir flere gjester må jeg steike ett «vanlig» lammelår i tillegg. Det blir fint å sammenligne og smake på forskjellene av de to lårene🤩🤩 så
   Må jeg bare skryte av pinnekjøtt krydderet ditt🤩 jeg brukte det på pinnekjøttet ( etter din oppskrift) i julen og det smakte himmelsk🤩 Lårene skal definitivt gnis godt inn med dette. Takk for gode oppskrifter ! Vi smattes👏👏👏

  4. Jeg har 2 digre lår hengende på 4. uka. Gleder meg sinnsykt til gammelsteik. Har gnidd steika inn med salt og pepper, og så hengt den luftig.
   Har prøvd flere typer tilbehør, bl.a fløtegratinerte poteter og rotgrønnsaker.
   Tenkte jeg neste gang skal prøve kokte mandelpoteter og kålrotstuing med sjy eller smeltet smør. Fikk tips om at dette sitter som et skudd.

  5. Det så fantastisk ut. Blir det omtrent som smaken av pinnekjøtt? Men hvorfor er det slik at folk tror at alle har Vipps? Jeg har ikke!

  6. Hadde et fenalår vi hadde spist litt av..å så glemte helt av…hengte i boden på hytta i 4 uker…fulgte oppskriften her til punkt å prikke….helt fantastisk. Serverte med potet..surkål..ertestuing å fløtesaus(det æ hadde på hutta)….nydelig…takk for oppskrift.

  7. Hei- vi prøvde den her i går- og gikk direkte i akutt nyresvikt nesten- d va peeeeise salt!!! Hadde et på 1.8 kg og vanna det ut i 3 døgn-Ka gjør vi feil??

  8. Færøyveringane har noke liknande. Låret er ikkje salta, kun tørka. Kan etes som den er, eller steinkast i ovnen. Rastakjøt kalles det. Slett ikkje for pingler men det lukta verre en de smaker 🙂

  9. Stakkar deg du har gått igjennom så mye gjør dagen bedre får andre også kommer dette ❤
   Du fortjener all kjerlighet❤
   Kondolerer😍

  10. Stakkar deg du har gått igjennom så mye gjør dagen bedre får andre også kommer dette ❤
   Du fortjener all kjerlighet❤
   Kondolerer😍

  11. Man kan også gjøre dette med gammelsteik. Vil smake omtrent det samme vil jeg tro. Tre døgn med tørrsalting, tørk av. Smør med en god honning. Ha på litt ymse krydder. Heng til tørk i tre uker (her snakker vi GOD planlegging av middag) og så langtidssteiker vi det. Gjerne inn og ut av ovnen to-tre ganger før den er ferdig så den får hvile litt inni mellom. Gammelsteik er en gammel konserveringsmetode på lik linje med fenalår før fryseboksens inntog. Serveres med hjemmelaget kålrabistappe med tørristede hele pepperkorn som knuses i en morter gir en utsøkt nøttesmak på pepperet. Og mandelpotet.

  12. På Helgeland har vi tradisjon for en lignende matrett. Det heter gammelsteik. På høsten når det slaktes lam eller sau henges det opp gammelsteik til modning. Det er lår av lam eller sau hvor man gnir inn låret med salt og pepper og henger det til speking minimum en måned. Saltet gjør at kjøttet raskt får ei tørr hinne. Kjøttet får en utpreget spekesmak samtidig som det ikke er behov for utvanning. Man kunne like gjerne kalt dette for boknalår fordi prosessen er i grunn ganske lik på boknafisk.

  13. Æ må bære spørre, e d tørka og utdanna lammelåre, sånn halvrått,type rosa inni etter at du har stekt d sånt?
   Æ hærest ikje å ete kjøtt som e så rosa inni,at du egentlig kunna drept d på nytt igjæn(læs næstn levanes type rosa kjøtt,sån blodvanne pipler ut når du skjær.)

  14. Hvordan fenalår bruke du? Di to siste Solberg Pettersen æ har kjøpt har vært lik kvit å like mjuk som fersk lår. Samme me det siste Ingebrigtsen. Hatt enkelte billig lår som har hatt mye bedre kvalitet enn det 🙈

  15. “Kaster du bort” et kvalitetslår i denne retten, eller er det her vi skal bruke opp “billiglår”? Har forøvrig nesten skremt vannet av flere “søringer” med å steke fenalår på bål😋 Da snakker vi snadder og ubetinget unnskyldning for å ta en pils👍🏻

  16. Så og hørtes bra godt ut😋, bare så synd at det bare e æ hær i familien som e glad i lam og fenalår😥

  17. Ser seriøst helt vanvittig godt ut 🤩🤩🤩 Nyt en trivelig kveld, og ja…. stemmer går til Bilal 🏆

  18. Det ser bra ut…vet du det har aldri fælt meg inn å steke et fenalår, men det skal jeg nå!! Jeg har grilla pinnekjøtt og det er nydelig…takk for oppskrift 👍

  19. Åj, det der må eg prøve, hørtes super godt ut..
   Forresten, hvordan type fenalår bruker du??
   Sjøl kan eg ikke fordra de der nymotens tøvet sirupsaltet fenalår, honning marinert fenalår… GRØSS!!
   Nei gi meg et skikkelig natur tørket fenalår, uten annen tilsetting enn salt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg