Pappa, hvorfor gjør du dette mot meg?

Det er ikke alltid jeg er like heldig med søndagsfrokostene her i huset, og Datter er ikke den som lar seg servere hva som helst bare fordi jeg er The Kokkejævel og liksom skal ha peiling på slikt. Er det ikke bra nok, så spiser hun ikke. Da går hun heller sulten. Lettere med meg, søppelkverna, som trøkker i meg det meste så lenge det ikke er voldsomt muggent og inneholder tilstrekkelig med kalorier.

 

På bildet ser dere oppvarmet risengrysngrøt med rester av noe tomatbønner vi hadde fra forrige uke, en kjøttpølse, noen skiver spekeskinke og den siste klatten med tyttebær. Kombinasjonen er egentlig god den, hvem liker ikke eksempelvis rømmegrøt med spekeskinke, men Datter vil ikke ha slike kombinasjoner. Jeg vet det jo. -Pappa, hvorfor gjør du dette mot meg?

 

Spørsmålet fikk meg til å tenke. Hvorfor gjør jeg egentlig dette? Jeg kan jo så mye bedre. Jeg vet hva hun liker. Kunne jeg ikke i stedet servert bare grøten til henne, og ikke lesset på med masse som hun ikke vil ha? Endatil i en alt for stor porsjon. Motivet var edelt nok: Bruke opp restene i kjøleskapet og spare både penger og kanskje lette klimaavtrykket bitte litt. Gjøre mitt for en bedre verden. I stedet endte det med at jeg måtte kaste alt, og hun tok seg en God Morgen-yoghurt, innpakket i masse plast, i stedet. Godt jobba, Kokkejævel!

 

Jeg vil ikke være moralist. Trolig har jeg kastet flere hundre kilo med matpakker i løpet av mine år med skolebarn. Hvorfor? Fordi jeg har lagd for mye. Guttene vil ikke bli snakket så mye om, så bruker Datter igjen som eksempel. Hun spiser bare en skive, ikke to. Hvar eneste dag i mange år har jeg derfor kastet en hel brødskive fra matboksen. Først nå i høst har jeg faktisk hørt på henne og smurt bare en. Har vært så redd for at skulle bli sulten. Skoledagene er jo så lange, nesten fire timer og over to timer fra frokost til lunsj.

 

Kaster ikke skolemat lenger. Hun får det hun trenger. Sparer både tid, penger og miljø. Ja, hun kunne selvfølgelig spist den skiven som var igjen i matboksen til kvelds, men det vil hun ikke. Den er gammel. I stedet for å krangle smører jeg derfor bare en.

 

Kunne fortsatt i evighet med å snakke om mine synder på matsvinnfronten, men jeg vil heller snakke om dine. Om de valgene du gjør hver gang du er i butikken. Det er der det virkelig store matsvinnet ligger. Har vært ferskvaresjef en gang i tiden på en stor Coop Mega-butikk så jeg vet nøyaktig hva du gjør. Du sjekker datoen på kjøttdeigen du skal ha til middag i dag og hvis den “går ut” om tre dager, så graver du til du finner en som holder en ekstra uke. Selv om du skal spise den i dag! Det samme gjør du med pølsene, saltkjøttet og servelaten. Eplene plukker du bakerst fordi du vet at butikken legger de eldste forrest. Samme gjør du med isbergsalaten, tomaten og agurken. Bananene rører du ikke hvis de har en bitte liten flekk på seg. Hva er du redd for, at de skal eksplodere? Etterpå, i kassa, trekker du stolt fram din gjenbrukspose og gjør et stort nummer av at du tenkte på miljøet. Som om det er posene som er det store problemet.

 

Oi, ble visst moralist likevel, men det der irriterte meg grenseløst da jeg jobbet i bransjen, men det som irriterer meg aller mest er at jeg gjør akkurat det samme selv, bortsett fra det med posene. Selv om jeg vet at de forreste eplene er akkurat like gode, skiller jo bare en dag, så plukker jeg likevel de bakerste. Når mange nok gjør dette blir jo eplene dårlige til slutt og må kastes.

 

Hvorfor holder vi på slik? Jeg har fiskedisk. Ingen vil ha halebiten, ei heller nakkestykket, av fisken.  Den må vi skjære av. Blir hundrevis av kilo bare i min lille disk. Hvert eneste år. Hva mener folk vi skal gjøre med alle disse halene og nakkene. De er jo like god som resten av fisken. Hvorfor vil ingen ha dem, heller ikke jeg. Hva er det med oss?

 

Jeg skal ikke skrive så langt. Dere fatter tegninga. Den er stor. Vi må snart ta oss sammen. Det er ingen som sier du skal spise muggent brød og drikke sur melk, men vi må da for pokker kunne spise fullt ut spisbar mat selv om den “går ut” om tre dager, er en liten rynke på tomaten eller er røkt torskehale?

 

Neste gang du kommer til meg og kjøper fisk, og nekter å kjøpe halen eller nakkestykket, trenger du i alle fall ikke skryte av at du ikke vil ha pose fordi du tenker på miljøet.

Avtale?

 

Hør meg snakke mer om dette på NRK Finnmark i morgen kl. 15:00

 

 

47 kommentarer
    1. Tips til en fiskedisk til en annen. Hoper det seg opp med ørbein og spor, sett ned prisen. Så selges de på få minutter😉

    2. Kan kanskje butikkene vente med å fylle på? Syns det er rart at melk går ut dagen etter kjøp…selv har jeg en liter melk i 5-9 dager. Frukt og grønt på kiwi ser bra ut utenpå, men når en kommer hjem er det mugg inni paprika, løk er råtten inni, druer og klementiner er halvråtne. Så noe må butikken ta skylden for disse “lange armene”.

    3. Husker moren min, hun ville aller helst ha fiskehodet – kokte det, slurpet og smattet og koste seg. Sånn mat man spiser i enerom, sa hun. Men det var forbløffende mye mat på det. Selv kjøper jeg gjerne halestykket, for det er minst bein på det, og det er jo ferdig på et øyeblikk.
      Ellers vil jeg vel tro at datter er stor nok til å smøre skolemat selv? Selv om pappa sikkert synes det er koselig å gjøre det 🙂

    4. Tror ikke jeg hadde spist den kom noen der selv, men det er de tomatbønnene sin skyld. 😂 Hver for seg derimot.

    5. Vi kan alle gjøre mye mer for å gjøre noe med matsvinnet. Men jeg synes man for mange ganger står i et selger-perspektiv å moraliserer ovenfor kjøperne. Så her er litt om hvordan jeg ser på ting.

      Jeg forsøker å handle matvarer kun en gang i uka, noe jeg tror fører til at jeg kjøper mindre mat og kaster derfor mindre. Så når jeg står der på lørdag, og skal ha kjøttdeig til pizzaen på fredag, så er jeg veldig lite interesert i å kjøpe kjøttdeig (som i utgangspunktet er dyr nok) som går ut dato på onsdag. Ikke en gang den som går ut på fredag eller lørdag heller. Fordi jeg alt for ofte ser at matvarebutikker lar kjølevarer stå på store paller ute i butikken, mens de pusler med andre ting. Så varene som skal gå ut på fredag er sur allerede på onsdag. Selvsagt ofter på sommerstid når du hele uka har gledet til grillmaten for å få helgestarten ødelagt fordi grillskivene er sure.

      La oss snakke kjapt om den fisken. Det er gjennomført undersøkelser som viser at den ferske fisken som er fanget her og fraktet til Tyskland, den lagres på is nær null grader i kjøledisken, og har en tilnærmet normal holdbarhet. Her hos oss, så blir fisken lagret mange ganger opp mot og over 4 grader. Så tapt holdbarhet fordi kjøpmannen ikke gjør det han kan for å sikre at maten varer så lenge som den kan.

      For øvrig er det ingen som har spurt meg om jeg vil ha den krokete gulroten eller bitte lille løken. Men jeg er ikke villig til å betale samme pris som for de perfekte grønnsakene. Men tørr kjøpmannen tilby meg b-varen til en lavere pris? Eller han mest redd for at da velger jeg bort de dyrere varene?

      Moralisering går begge veier, så her tror jeg alle må skjerpe seg og i stede for å finne feil hos den andre, så forteller hva man selv er villig til å gjøre for å redusere matsvinnet.

    6. Sporbiten(e) var alltid reservert til pappa da jeg vokste opp. Det var den biten som kom sist opp av havet, altså var det den ferskeste biten!

      Jeg har blitt mer bevisst på å ikke ta de varene med lengst holdbarhet dersom jeg skal bruke de samme dag, eller innenfor datoen som står. Hver torsdag handler jeg for en uke i slengen. Hvis jeg da skal ha for eksempel karbonadedeig til middag den påfølgende onsdagen pleier jeg å grave litt bak i hyllene, ikke ellers.

    7. Da jeg var barn, sloss vi om halestykket, for det var lettest å renske og hadde minst bein, så har aldri fått med meg at halestykket er upopulært før du skrev det 😉 Jeg er vokst opp med at det er helligbrøde å kaste mat og syns det er på høy tid at det endelig kommer mer fokus på dette igjen nå, så bra jobba! Kjøper gjerne på datosalg, men har brent meg litt for ofte på at maten blir dårlig før jeg får spist den opp, så det jeg ikke planlegger å spise med det aller første, vil jeg gjerne ha lengre holdbarhet på. Er overhodet ikke slave av datomerking, men har opplevd at melk er blitt sur/klumpete og salat vissen/råtten dagen før de har gått ut på dato, så har lært meg å legge inn litt margin der. Merkingen gjelder jo ikke for ting som er åpnet, og når man er få i husholdningen, går det ikke alltid fort nok unna. Jeg styrer unna brunflekkede bananer i fruktdisken fordi jeg vil de skal holde seg lenger, men jeg kaster aldri dem som er blitt brunflekkede i mitt eget kjøleskap.

    8. Skjønner ikke greia, kakestykket er jo det ferskeste stykket…. 🤪
      -har alltid valgt kakestykket,jeg 😁

    9. Sporstykket e ferskest, det kom sist opp av havet😂😂 Er heller ikke så glad i ørbeinet, selv om det jo er der den mest smakfulle fiskekjøttet er. Sporstykket er jo beinfritt og derfor svært “safe” å satse på. Jeg reagerer faktisk en del på at enkelt kan opptre kresen i fiskedisken, samtidig som de lar det hagle med kritikk over at turistfiskerne som gjør akkurat det samme når de skjærer filet for å ta med hjem. Det heter seg at “på seg selv bør du kjenne andre”, men i diskusjonen er det vel heller dobbeltmoralen som kommer frem. 🤔

    10. Huff og huff, der traff du spikeren på hodet.
      Kjente meg igjen, gjør det samme sjøl.
      Kaster alt for mye spisbart. Eneste unnskyldning jeg har er at hunden min kan spise noen av restene.
      Ikke lett å kjøpe og lage mat til en person. Spesielt ikke når en har vært vant med å lage mat til flere.
      Uansett du skriver sabla bra..👍😜

    11. Du har mange gode poeng, dette er nok mange som bør tenke litt på de valgene vi gjør, hver dag. Det er så enkelt å skylde på politikere som ikke gjør nok, men alle må vi ta vår del av å tenke på matsvinn og miljø. Forøvrig så må jeg bare si at jeg hadde forventet av en kokkejævel fra nord, at han kaller det sporstykket på fisken, og ikke halestykke 😉

    12. Her spiser jeg halestykket, fordi det er så lett å renske. De ganger jeg kjøper pepperlaks eller røkelaks, går jeg også for halestykkene, de er ikke så fete, og har mer smak. Pålegget tar jeg nok bakerst ja, for jeg vil det skal vare en stund. Ellers finner jeg mye i datovaredisken. Når det gjelder frukt, går det i epler og bananer, og jeg kjøper gjerne banan med prikker. De blir som regel oppspist med en gang, og blir den ikke det, deler jeg den i skiver og fryser, perfekt til smoothie 🙂 Har gjenbrukspose. En gang samlet jeg sammen alle plastposene som jeg hadde kjøpt på butikken, og det ble en full søppelsekk. Den ble tatt med til barnehagen hvor barna gikk, og de ble veldig glade, for da hadde de poser en stunt til våte klær 🙂

    13. Den fine frokosten din kunne du jo delt opp i frokost og lunsj, hadde nok blitt bedre da😊. Datter som er så flink å lage mat, kan jo starte å smøre matpakke sjøl, forstår du syns det er koselig, men da får hun så mye og det hun vill. Når jeg handler kjøper jeg gjerne noen varer med kort dato og noen med lang holdbarhet , så slipper jeg å handle så ofte, noen dager er vi to som skal ha middag men plutselig er det flere som vil komme på mat. Her kaster vi veldig lite, noe går i fryseren, suppe er en super middag for å få brukt opp mange rester. Ha en fin kveld😊

    14. Nakkestykket er jo det beste, sååå mye god fisk akkurat der, så jeg ber alltid om nakken.
      Halestykket bruker jeg i fiskesuppe.
      Jeg spiser hodene også, og lever, rogn og mager
      Du har så rett, vi må endre tankegangen, fryse ned alle rester, de kan alltids brukes i en pai, i pizza, i suppe osv

    15. …..får vondt i meg hver gang mat må kastes, selv om det kastes lite her i huset. Flott at du belyser dette også👍 Men jeg må nok støtte Datter…😔

    16. …..får vondt i meg hver gang mat må kastes, selv om det kastes lite her i huset. Flott at du belyser dette også👍 Men jeg må nok støtte Datter…😔

    17. …..får vondt i meg hver gang mat må kastes, selv om det kastes lite her i huset. Flott at du belyser dette også👍 Men jeg må nok støtte Datter…😔

      1. Fordi noen tror at den midterste delen av fisken er best – og det er tull og tøys (og kanskje noen og tror at det ikke er bein på den delen).

    18. Fikk akkurat med meg programmet “Matsvinn” på nrk. Utrolig hvor mange som ikke vet hva de har i sitt eget kjøleskap. Hjemme hos meg kastes det svært lite mat, og har ofte restemiddag. Men risengrynsgrøt og bønner? 🤔 Støtter Datter fullt ut der ja 😂🤗👍

    19. Sporstøkke og ørbein, vi bruke alt! Men ein gang æ kjøpte saltauar og ba om heile fesken, kikka ho i disken undranes på meg; “nakkestøkket òg?” Jepp 👍

      Ongan e opplært t at vi spis opp restan, men min far på 85 va seinest i går bekymret førr at æ førr streng. Han påstår at hain bare får restemat heime hos ho mor, og synes det bi litt kjedelig i lengden 😂

      Ellers enig med du, bedre å tilpasse meny og porsjona litt 😘

    20. Flott skreve. Her i huset brukes heile fisken… Vi har katt 🙀 også er det mye fisk som kan brukes i fiskegrateng😍 Men det er en lang vei å gå før alle mål innafor matsvinn er nådd😊 men vi er på rett vei.

    21. Kom nettopp over bloggen din, og er nå fast leser😀 Digger deg og det jeg har lest så langt. Jeg skal definitivt også kjøpe boka di når den kommer for salg!

    22. Fytti, denne bloggen blir bare mer og mer aktuell å lese! Snakk om å virkelig treffe, særlig der det gjør vondt! 🤣 Tror jaggu meg det er meg du skriver om og ikke deg selv. For det der er meg. Alltid obs på å ta det ferskeste – uansett når ke2g skal bruke det. Ække mitt problem lissom, med de andre varene. Og jadda, jeg kjøper miljøposer. Og søkke hvor godt de ligger i baksetet på bilen! Som jeg forøvrig alltid bruker. Trilleveska den står fjellstøtt og uten flekker i kjelleren. Vel, du kommer med en tankevekker – så fra mandag (!😁) sksl jeg bli sååååå mye flinkere! Lover…

    23. Det er bare å være ærlig, du beskriver måten jeg handler på. Eneste forskjellen er at jeg ikke bruker gjenbrukspose, men ryggsekk.Takk for du vekket meg!

    24. Lett gjenkjennbart det du skriver om å finne best dato….Kan uansett spise bananer som har flekker, de er faktisk mye bedre! Og eg vil gjerne ha sporstykket på fisken, er faktisk kjent for å ville ha den biten. Latskapen lenge leve, for den er lett å renske…. Gubben kan gjerne spise ørebeinsstykket, og så deler vi på det som er midt i mellom. Men du må altså, du må jo ikke servere all restemat på en tallerken, de matvarene på det bildet der så rett og slett ikke særlig godt ut. La Datter spise en ting om gangen, da blir det nok spist og du bevarer husfreden. Hva du sjøl spiser er sikkert mye rart, deg om det…. Men enig i at vi må ta oss sammen alle som en når det gjelder matsvinn!

    25. Lutefisk er stort sett den eneste fisken vi kjøper i fiskebutikk og vi har flere ganger fått den til god pris fordi vi har tatt spolbitene og ørebeinet.
      Jeg liker spolbitene og herren i huset er veldig glad i ørebeinet….
      Vinn, vinn 😉

    26. Jeg er nok litt sær jeg. For jeg vil ha bare spør stykkene av fisken. Om det er saltfisk, fersk fisk eller røket laks o.l.

    27. Jeg vil gjerne ha halestykket. Mannen min elsker nakkestykket. I vår lokale fiskebutikk fikk vi i gamle dager nakkestykket med gratis når vi kjøpte resten av fisken, men tror vel de veier den med nå.
      En ide å selge de upopulære bitene litt billigere?

    28. Å gå fra 6 til 2 i familien medførte en stund til mye restemat.. nu har vi vendt oss til å være ensomme ved matbordet.. og har vi noe til overs.. så legger vi det ut på matshare Hammerfest.. Mange som har fått seg en bedre middag uten stress med å følge med der <3

    29. Menneskan e forskjellig. Kanskje det va derfor han bak disken hos dæ, såg litt rart på oss, da ho mamma ville ha det tjukkeste nakkestykket, og æ halestykket, på den lettsalta ueren vi kjøpte hos dæ. (Jada, fikk med et par stykka til – til gubben 😀 ) Æ kjøpe gjerne “halestykka”!!
      Og æ tar forresten plastpose på butikken. (men det hende vi har med “gjenbrukspose”.) Det e faktisk billigere å produsere sånne plastposa, enn de gjenbruksposan, har æ lest 😀 😀
      Ha en flott kveld.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg