Så ringte Erling Kagge

I mange år har jeg drømt om å gi ut en bok. Selvfølgelig en bok med mange gode oppskrifter, men først og fremst en bok om livet mellom måltidene. Jeg har opplevd så mye, så lenge, at jeg føler jeg har en historie å fortelle. En historie om et liv. Mitt eget.

 

Så ringer plutselig telefonen. “Hei, det er fra Kagge forlag”. WTF!

Det var jo ikke han sjøl som ringte selvfølgelig, men forlagssjefen. Stas det også altså. Klart man blir litt beæret, glad, og vi hadde en lang og fin samtale. Kagge forlag er et stort forlag og har gitt ut mange bøker som har solgt godt. For man vil jo gjerne det, selge godt, hvis man først gir ut en bok.

 

Dette er imidlertid ikke det eneste forlaget som har vist sin interesse. Forlaget Utenfor Allfarvei, et nordnorsk forlag med hovedsete i Harstad, tok kontakt med meg for et par måneder siden. Vi har ikke inngått en formel avtale, men vi er i en god dialog og jeg skal møte dem i Harstad om et par uker. Det blir veldig spennende! Hele mitt matprosjekt er jo bygd opp rundt slagordet godt, ekte og lokalt, og da er det jo kanskje også naturlig å velge et lokalt forlag.

 

Det setter meg i et dilemma. Et stort et. Nå er det to forlag som har vist sin interesse og som, så vidt jeg skjønner, ønsker å inngå avtale med meg. Begge er kjempedyktige, men med sikkert ulike kvaliteter. Kanskje vil et lite forlag bruke mer ressurser på å lage en god bok, siden de gir ut færre bøker i året? Satse mer på hver enkelt bok kan du si. Jeg er jo tross alt en debutant, ikke Jo Nesbø. Vil tro rammevilkårene er ganske like, men det har vi ikke diskutert skikkelig ennå. Debutanter får vel stort sett standardkontrakter.

 

På motsatt side har kanskje Kagge forlag flere kontakter inn mot media som gir større sjanse for innsalg av boken på ulike fronter og arenaer slik at man blir synlig for langt flere bokkjøpere, for det er jo først og fremst bokkjøpere som kjøper bøker. Det er også mulig jeg tar feil i alle mine antagelser. Det gjør jeg ofte.

 

Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre akkurat nå, risikerer til og med at begge syns jeg er blærete som skriver om det og trekker seg fra hele greia, men det får stå sin prøve. Da var det aldri meningen uansett og jeg får bare fortsette med bloggingen, hehe.

 

Nei, mye som skjer for tiden. Viktig å holde fokus. Tenke seg godt om. Ikke kaste seg inn i ting på impuls, slik jeg kanskje er litt for god til. Også viktig å fokusere på det jeg faktisk lever av, Hoftepluss og Fy Fader, oppe i Alta. Vi går en viktig tid med julehandel i møte. Den betyr alt for videre drift. Det har den alltid gjort. Slik er det å være en slags nisjebutikk.

 

Ønsker dere alle en fin ettermiddag videre, så får jeg bare sitte her og spekulere. Kom gjerne med innspill hvis dere har noen synspunkter. Setter stor pris på det 🙂

 

 

 

 

63 kommentarer
  1. Ha ett møte ilag med begge forlagene, se om forlaget i Harstad kan ha publisering og produsering og den sør på kan ha destribusjon rettighetene sør på? 🤔
   Vet ikkje om det kom ut rett, men du ser no ka Æ mene 😆

  2. Bok blir det nok og det er viktig med en dyktig fotograf. Og jeg håper det ikke blir «matsminking» – ærlige bilder kommer du lengst med 👍🏻
   Og jeg skal kjøpe boka di

  3. Wow , så bra😃 jeg tenker jeg ville gått for et stort forlag som har større rekkevidde nettopp fordi du ønsker å selge bøker i tillegg til å skrive dem😊 uansett er dette spennende nyheter. Masse lykke til enten det blir det ene eller det andre

  4. Du har et supert distribusjons- og promoteringsnett gjennom dine følgere.
   Bruk magefølelsen i valg av forlag.

  5. Wow så kult 🙌🙌🤟 du må velge det som føles mest rett til slutt 😉 skal hvertfall kjøpe boka 😁

  6. Leste på nettet her en plass om det å bruke de store kjedebutikkene kontra de små lokale🤔
   Det der med liv og lære- skitt, ikke like enkelt bestandig 😊

   1. Jeg tar poenget, men sammenligningen er litt søkt. Dette er jo ikke et lite forlag i kamp mot digre kjeder. Dette er et kvalitetsforlag i kamp mot et annet kvalitetsforlag. Ellers enig når det det gjelder det lokale.

  7. Gratulerer! Ikke alle som får sånne tilbud! Jeg tok meg den uhørte frihet å linke til dette innlegget i en Facebookgruppe for skribenter, for å høre hva de ville gjort. Men spørs om du ikke vil få friere tøyler i det lille forlaget. Men Kagge vet hva han gjør … egentlig tror jeg mange forlag vil være interesserte akkurat nå.

  8. Så fantastisk artig! Det forlaget som lytter til deg og tillater at du får beholde din autentiske skrivestil, uten å slipe deg til et mer kommersielt marked. Lytt til deg selv og hva som gir resonans til at skrivelysten din bobler… Da blir det lett(ere) og gøy(ere).
   Gleder meg til den bestselgeren kommer i hyllene ⭐

   1. Ta en tur innom Bakerinnen og ta en prat med Camilla når du først er i Harstad. Hun har kanskje noen erfaringer du kan dra nytte av i valg av forlag.

  9. Hærlig💪🤩. Følg magefølelsen ja. MEN, aller viktigst (syns eg) e at du får skrive på DETT språk. Altså, kokkejævelspråket!🙂. Nokka forfina språk førr søringa passe deg ikkje😃. E bare å gi gass mens du kan👍💪👏

  10. Utenfor Allfarvei er unik og leverer minst like bra som større, mer etablerte forlag. Anbefaler deg å lese “Jack. Et liv i søkk og kav” før du bestemmer deg 😉

  11. Denne er lett. Du skriver TO bøker. Kagge får kokebok med personlige innslag, Utenfor Allfarvei får den personlige boka med kulinariske innslag. Evt går du for bare Utenfor Allfarvei, for de er søren meg gode på det de gjør. Jeg tror ikke du kommer til å angre.

  12. Kagge vil bare tjene penger på deg. Utenfor Allfarvei vil fremme det nordnorske og løfte deg opp. Velg dem.

  13. Kontakt Bakerinnen i Harstad. Hun ga ut bok via Utenfor Allfarvei. Djævelsk godt, het den. Hun kan sikkert fortelle litt om hvordan de er å samarbeide med.

  14. Møt begge forlag og vurder deretter hva du ønsker å for! Jeg kjøper definitivt den boka!! Lykke til 🙂

  15. Møt begge forlag og vurder deretter hva du ønsker å for! Jeg kjøper definitivt den boka!! Lykke til 🙂

  16. Velg ut i fra ditt hjerte. Det du velger er det beste for deg og du nok. Jeg gleder meg uansett til dinbok kommer. Jeg elsker kokebøker og er det litt historie innimellom er det et stort pluss!
   Lykke til med ditt valg…Det blir bra 👍

  17. GRATULERER Asbjørn!! Fantastisk 👍
   Det er jo dette du vil og jeg er helt sikker på at du velger riktig. Det må være det rette for DEG og at du får formidle og skrive boken slik DU ønsker. Der har kanskje de større forlagene noe de skal ha sagt, i motsetning til de mindre. Hva vet jeg! Du vil gi ut en bok etter ditt hjerte og det er det du må følge ❤️ Ønsker deg lykke til med valget! Spennende tider! Kjøper garantert boken og du må regne med kø ved boksigneringene rundt om i landet 😅😅 Heier på deg, alltid!

  18. Ha møte med begge forlagene, så følger du magefølelsen, og IKKE hodet og fornuften på valget 🙂 lykke til!

  19. Kjære vene! Du kan godt være lokalpatriot, men vær nå ikke en idiot. Kanskje du får gi ut bok èn gang. Ikke undervurder markedsføringseffekten og konsultasjonen m proffe litteraturkonsulenter hos Kagge forlag.
   Kagge har publisert nobelprisvinner i litteratur bl.a.
   Les litt om Erling Kagge også hvis du ikke kjenner ham… vært på polene alene!
   Bodd i klojakksys i New York kun for researchen
   Der får du bøtter og spann av annerledes.
   Ikke kast bort sjansen.
   Kjøper boka uansett. Lykke til! 🙂

  20. Litt av et dilemma. Jeg sier som flere her; møt begge, og følg magefølelsen. Jeg kommer garantert til å kjøpe den, uansett. Lykke til🎆📖📙

  21. Synes du kan skrive 2 bøker jeg – en for hvert forlag – med forskjellig tema/innhold.
   Uansett forlag vil nok de fleste som følger deg kjøpe et eksemplar – kanskje flere… 😉

  22. Må holde en knapp på Utenfor Allfarvei. Dama bak virker til å ha både integritet og mot. Når det kommer til det å nå bokkjøpere kan det være du klarer det i stor nok grad via bloggen. En plattform du er i ferd med å bygge opp og skape ringvirkninger med i rekordfart. Benytter anledningen til å gi ros; du skriver godt, reflekterer ærlig og gjør inntrykk – så det holder. Ønsker deg alt godt fremover og håper du får haka av for målene dine, ett etter ett. Gratulerer med forlovelse forresten!

  23. Det koke nu ned til kæm som kan markedsføre best og i flest kanala! Hvis du først ska legg masse arbeid i ei bok, så vil du jo selvsagt nå ut til så mange som mulig.
   …å så tenk æ; «brenn nu ikke av alt krutte i en smell»🤞masse lykke tell!

  24. Håper bare at du ikke glemmer Hoftepluss og salatbaren! Selvfølgelig skal vi kjøpe boka di, klart det! I dag spiste vi lettsalta uer hos deg! Det visste du ikke,nemlig! Frank kokte ueren til oss, og med tilbehør fra sbaren ble vi lykkeligmetteogglade! Ble en lang middagslur..😅

  25. Gratulere👏🤗og lykke til uansett kæm du velge🤗👍æ elske kokebøker så den vil æ kjøpe🤗

  26. Gratulerer! Hvor stort budsjett forlagene har til foto og markedsføring er viktig å spørre om før du bestemmer deg.

  27. Første først..gratulerer med det hodebryet. Kjæmpeflott.
   Neste først..det som lages i nord, blir som oftes i nord. Bortsett fra deg som nå er blitt kjent over det ganske land.
   Siste først..du får litt peiling om forskjellen på selskapene om søker de opp på Proff.no (klikk på «mer info»)
   All mulig lykke til.

  28. Ha is i magen og vent til et par til av de store har ringt.
   Du trenger noen med godt distribusjonsnett og en redaktør som kan gi deg akkurat nok motstand. Ja, i motsatt rekkefølge, altså!
   For du kan bli enda bedre.

  29. Det er vel ikke noe problem. Du må jo i himmelens navn kunne utgi to forskjellige bøker da. Den ene kunne være morssom om hverdagslivet og den andre litt mer på mat og oppskrifter, – med heftige beskrivelser selvsagt 🙂

  30. Hvis du er opptatt av salg og å nå ut til leserne velger du Kagge. Det er dessverre svært vanskelig for små forlag å få innpass og god profilering i bokhandlerkjedene. Selv om du kan nå mange her på bloggen bør boken være godt synlig i bokhandlerne for å få økt salg. På Kagge vil sjansen for bred profilering være større, særlig nå som de har kontaktet deg. Da kan du stille betingelser ift kontraktsinnhold

   Kagge er også kjent for å være gode på sakprosa og du vil ha mulighet til å nettverke med deres forfattere. Det kan skape synergieffekter ift fremtidige prosjekter.

   Jeg har jobbet i bransjen i mange år og ville ikke vært i tvil.

  31. 😳🤗👏👏👏👏….gleder meg til bok, håper på en signert en😁 Lykke til, du lander nok dette også 🤞👍😊

  32. 😳🤗👏👏👏👏….gleder meg til bok, håper på en signert en😁 Lykke til, du lander nok dette også 🤞👍😊

  33. Jeg kjenner forlaget i Harstad, de er veldig dyktige og bøkene de gir ut er av veldig god kvalitet. Kanskje du kan lage ei bok med oppskrifter der. Så selvbiografisk bok hos Kagge. Ja takk, begge deler.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg