Striskjorter og (oppskrift på) havrelefser

På nyåret er det alltid mye snakk om både striskjorter og havrelefser, men for de fleste av oss er det vel mest et munnhell vi ikke forstår betydningen av annet enn at julas fråtsing er over, og at hverdagen ubønnhørlig er kastet over oss som en blytung sildenot.

 

Å ta på seg en striskjorte høres ikke mye behagelig ut, men sannheten er at den nok var enda verre. “Stri” er en forvanskning av ordet “stry” som er trådendene  du får når du bearbeider hamp,- jute, eller linfiber. Dette kunne de altså lage sekker, tapet og altså også skjorter av. I dag er det mest kjent som dyttestrye som rørleggere bruker/brukte til å tette gjenger med. Høres ikke voldsomt behagelig ut nei, å gå, arbeide og svette med skjorte vevd av dyttestrye.

 

Hva med havrelefsen da, hvor ille kan det være liksom? Etter noen kjappe google-søk så fant jeg faktisk ganske mange oppskrifter på havrelefser, men disse så da både deilige og delikate ut. Nesten som pita- eller nanbrød. Noen inneholdt til og med sukker og egg. Nei, det kunne da umulig være disse lekre pannestekte brødene som mer enn noe annet skulle beskrive at hverdagen atter var kommet tilbake.

 

Jeg ble langt klokere da jeg gikk inn på Kulturhistorisk museum sine sider og leste om både striskjorter og havrelefser der. Der kunne jeg lese at trolig besto de bare av havremel, vann og litt salt. Mer hverdag blir det liksom ikke, men det fyller magen med masse karbohydrater, protein, kostfiber og litt fett, så det gikk fint å arbeide hardt på denne kosten.

 

Oppskrift på havrelefser slik de spiste det i gamle dager

(Oppskrift hentet fra Kulturhistorisk museum)

 

Havremel er mykt og medgjørlig, men det kan være litt vanskelig å få til en sammenhengende deig med bare vann. Med litt skummet melk henger deigen bedre sammen og det blir lettere å kjevle ut lefsene.

Her får du en enkel oppskrift på havrelefse. Oppskriften gir 8 lefser med diameter på ca 30 cm.

  • 7-8 dl havremel
  • 2,5 dl vann
  • 0,5 dl skummet melk
  • 1/2 ts salt

Ha vann og melk i en bolle sammen med litt salt. Rør og kna inn havremel til du får en fin og smidig deig som ikke kleber og som kan kjevles ut til litt tykke lefser. Stek på begge sider på varm takke eller flat stekepanne. Etter hvert som lefsene blir ferdig stekt legger du dem oppå hverandre pakket inn i et fuktig kjøkkenhåndkle. Snart vil lefsene bli myke og klare for servering.

Disse hverdagslefsene smaker kjempegodt fylt med for eksempel rester av grillkjøtt, litt rømme og løk, evt. syltet rødløk.

 

Hvordan det smakte? Det var helt greit, men jeg lever heldigvis ikke i gamle dager. Jeg spiste en, (ok to da), som dere ser på bildet, men avsluttet måltidet med havreknekkebrød.

 

Tolk det hvordan du vil…

 

 

Kilder:

Kulturhistorisk museum

Wikipedia

Notodden bibliotek

 

 

2 kommentarer
    1. Det må da være godt å ha I litt urtekrydder i havrelefsa, det har jo du god tilgang til😅.
      Brukte av urtekrydderet når jeg stekte nesten helt karbohydrat frie flatbrød til jul i kromkakehjernet, det ble veldig bra.

      1. Jo, det hadde nok blitt litt bedre, men syns urter blir litt “borte” i bakverk. Bedre å smøre på litt kremost naturell og drysse urtekrydderet på det?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg