Bålbakt nammelår á la Kokkejævel

Påsketid, og med den, masse deilige lammelår ute i butikkene. Mange av oss har plutselig fått veeeldig god tid og det er helt PERFEKT å dra ut på tur og tilberede en skikkelig digg middag på bålet. Denne retten passer hele året og tar omtrent like lang tid som en litt tjukk grillpølse. Krever litt forberedelse, med tid har du nok av og du kommer til å imponere alle når du åpner folien og duften av bålbakt nammelår slår, som en kulinarisk trykkluftsbor, rett inn i nesene til dine turkamerater som kjemper med å holde trygg avstand.

 

Kjøp et fersk nammelår, eller tin et frossent i kjøleskap

Sag av den aller øverste delen av skanken, blir mye tøffere når låret er ferdigbakt

 

Gni godt inn med med salt et par dager før bruk, i alle fall én dag før.

For ultimat nytelse krydrer du med Kokkejævels lammekrydder. Det er perfekt balansert til lammekjøtt, (og annen grillmat), og inneholder timian, rosmarin, hvitløk, persille, svart pepper, gressløk, chili og karri faktisk. En fantastisk kombo til lam!

 

Putt foten  inn i en stekepose. Nei, ta foten din ut av posen. Det var lammefoten som skulle inn i posen. Lov å tenke altså!

 

Steikes på 65 grader natta over, 12-14 timer, spiller ingen rolle, blir bra uansett

 

Rull låret inn i 5-6 runder med sølvpapir, skal være helt tett og isolere godt.

 

Rull det så inn i et par aviser. Trenger ikke være Altaposten, men det hjelper veldig.

 

Teip det hele stramt sammen med kraftig tape

 

Fyr opp bålet, eller la noen som kan det gjøre det mens du nonchalant trekker låret opp av sekken og legger det rett på flammene. Fader du er kul!

 

Hvis du ennå ikke har sluttet å røyke kan du ta deg en blås mens låret ligger der. Hvis du, som meg, slutta for mange år siden, kan du drømme om at du tar deg en blås. Hvis du aldri har røkt og derfor ikke aner hva jeg snakker om får du heller tenke på noe annet der du står. Fritt land.

 

Når avisene er brent vekk så gjenstår ca 5 minutter steiking på hver side

 

Ta låret bort fra direkte flamme og la det ligge og hvile før du åpner folien

 

Åpne folien og motta stående applaus og hyllest. Spark lett bort de som kryper langs bakken og kysser deg på føttene i håp om å få en smakebit.

 

Bålbakt nammelår med marsipanremulade. Av og til er tilbehør fullstendig overflødig.

 

Marsipanremulade

Marsipan er lagd av mandler og mandler er helt fantastisk sammen med lam. Da høres det plutselig ikke så rart ut likevel.

• 1,5 dl lettrømme

• 1,5 dl ekte majones

• 75 g finhakket marsipan (gjerne gul siden det er påske, men vanlig funker fint altså)

• 75 gram finhakket tørka reinhjerte/tørka reinkjøtt

(Har du ikke tilgang til slik luksus så går det fint å bruke spekepølese av rein/vilt. Det finnes over hele landet)

• 1/2 ts grovmalt pepper

 

• Bland alt sammen mens du tenker “Herregud for en LATTERLIG idé!”

• Sett “remuladen” inn i kjøleskapet i en times tid

• Ta “remuladen” ut av kjøleskapet, rør rundt, smak på den og send meg en melding på hvilken sang som kommer ut av deg, for SYNGE, det kommer du garantert til å gjøre!

• Holder seg i alle fall i en uke hvis den står kjølig, men det kommer neppe til å bli noe problem tenker jeg, for denne kommer du til å drikke opp!

 

God tur!

 

Trenger du flere middagstips? I kokeboka “Hva skal vi ha til middag?” er du sikret i alle fall et helt år med gode, kjappe og enkle middgastips.

32 kommentarer
    1. Laget – smakt – havna på sofaen. Ikke fordi jeg ble matforgifta eller kvalm eller noe. La gå da, litt kvalm ble jeg, fordi jeg spiste aaaaaalt for mye. Det var jo sinnsykt godt.
      I tillegg begynner jeg å bli litt lei av Jon Henrik Fjällgrens «Mountain Dance». Det var nemlig den låten som har surret i hodet siden jeg smakte på marsipanremuladen for første gang.

    2. 🤣🤣🤣 Må sannsynligvis lese denne oppskriften mange ganger, for å få med meg det som faktisk handler om maten🙌

      1. Førr en knakanes go ide! På hytta har vi ikkje ovn, så æ lure på om dette lar sæ gjøre typ: Steik heime natta før vi fær på hytta, kjøle ne før innpakking og la d ligge kaldt til litt før æ fyre bålet? Trur du d kan funke?

    3. Hei, fantastisk oppskrift.

      Jeg vil også være kuul, å få beundrende blikk av andre småbarnsmødre oppi skauen når vi er på tur.. Sånn at kona skjønner hvilken enestående mann ho har. MEN, skal jeg ta av stekeposen før jeg pakker det inn i sølvfolie? Det er ikke sååå kuuult å stå med et lår hvor plasten har smeltet inn i låret, på en måte 🙂

      Amatøren 🙂

      1. …det undret jeg meg også på – men da jeg så bildet av den utpakkede steken, ser det ut som stekeposen ikke er der…så regner med den skal vekk? Sikkert en del kraft i posen man bør ta vare på?

      2. Æ e ingen ekspert på kjøkkenet,
        men æ kan tenke meg steikeposen taes av etter den natta på lav varme 😊
        At man tar den ut av stekeposen, og låret bare rulles inn i folie 😊

      3. Æ e ingen ekspert på kjøkkenet,
        men æ kan tenke meg steikeposen taes av etter den natta på lav varme 😊
        At man tar den ut av stekeposen, og låret bare rulles inn i folie 😊

    4. I går prøvde vi en av dine fantastiske oppskrifter med reinskav, hvitløksdressing og tyttebærsaus osv. Nydelig. Og med dette lammelåret blir vi nok vinnere av påskeaften 2020. Gleder meg

    5. Kul mat, men et spørsmål dukker opp. Hva kan erstatte tørket reinhjerte, det får jeg ikke tak i her jeg bor😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg