Det blir god jul, også med frossen billigribbe!

De siste dagene har jeg kjent på en gnagende samvittighet, men har liksom ikke turt skrive noe om det før nå i frykt for å bli beskyldt å “ri på bølgen” for å skaffe meg klikk og lesere på en sak som jeg i utgangspunktet ikke står bak selv. Jeg snakker selvfølgelig om diskusjonen rundt “First Price”-unger som vi kunne lese om i Dagsavisen og som bloggkollega Geriatriks  også skrev om dagen etter.

 

Jeg følte meg faktisk litt truffet. Ikke fordi jeg har sett ned på de familiene som ikke har råd til å kjøpe fersk mat av aller ypperste kvalitet, men fordi jeg i så mange år har vært en aktiv forkjemper for litt fordyret kvalitetsmat, gjerne fra småprodusenter, og dermed kanskje indirekte har rakket ned på billigmaten. Kanskje har folk som meg gjort at noen har følt seg underlegne fordi de har måtte “ta til takke” med en frossen billigribbe på en lavpriskjede til jul. Akkurat som om det ikke blir jul hvis ikke ribba er fersk med garantert fin fettfylde, for det blir det! Det er folkene rundt bordet som skaper stemningen. Maten kommer, selv for meg, i andre rekke, selv om jeg personlig foretrekker fersk ribbe og naturligvis anbefaler det jeg mener er best.

 

Klart det er kvalitetsforskjeller, ikke bare på ribba, men på en rekke produkter. Man får som regel det man betaler for. Det gjelder ikke bare mat, men alle andre produkter. Biler, klær, mobiltelefoner, alt egentlig, men nå var det en gang juleribba som var mitt tema. Har du råd kjøper du den ribba økonomien din tillater, men har du det litt trangt skal jeg snart gi deg en trinnvis “bruksanvisning” hvordan du får et nesten perfekt resultat, også med en frossen billigribbe.

 

(Nesten) perfekt stekt frossenribbe

Grunnen til at jeg skriver “nesten” er fordi frossen mat aldri kan nå samme grad av saftighet som et fersk produkt, såpass ærlig føler jeg en kokk må være, men ribba er så pass feit at det blir nok jul uansett 🙂

  1. Sjekk om ribba er sprøytet med vann. Styr unna ord som “marinert”. Det betyr at den er sprøytet med saltlake for å gjøre den billigere. Alt dette vannet renner ut når du steiker den, og du har ikke spart ei eneste krone.
  2. Se etter ribbe med bein. Kjøp den tykkeste delen. Ikke let etter de magreste bitene. Da blir ikke resultatet bra, uansett om den er fersk eller frosset.
  3. Legg ribba i kjøleskapet fire dager før servering
  4. Krydre ribba med salt og pepper to dager før servering. Bruk ca 1/2 ss salt pr kg, mest på svordelen.
  5. Legg ribba med svorsiden ned på et helt flatt underlag og sett i kjøleskap i to døgn
  6. Snu ribba med svorsiden opp, legg den i en langpanne og lag en liten forhøyning med sølvpapir midt på ribba. Har du en slik “ribberist” går det også helt fint.
  7. Varm opp ovnen til 250 grader. Jeg bruker bare varmluft
  8. Fyll 5 dl dl med kokende vann i bunnen av formen og dekk alt godt med sølvpapir. Ikke for stramt, for ribba blåser seg opp under dampingen. Damp i en time. (Er du rik og har en dampovn trenger du selvfølgelig ikke bale med det sølvpapiret, men vi vanlig dødelige må det.)
  9. Fjern folien etter en time og skru ned temperaturen til 200 grader. Steik til ribba er ferdig, dvs. til svoren er sprø og fin. Tar mellom 1 og 2 timer, alt etter hvor mye fett det er under svoren og hvor godt du har saltet ribba
  10. Hvis svoren ikke er ferdig er heller ikke ribba ferdig. La den stå i ovnen til den er perfekt, for det blir den til slutt
  11. Jeg pleier å helle fett over svoren hvert kvarter den siste timen, men det er ikke nødvendig for perfekt resultat, men det er en hyggelig ting å gjøre. Føler liksom at man gir ribba det lille ekstra. Det som derimot er viktig er å gjøre dette en gang helt på slutten for glinsende resultat. Den ser rett og slett bedre ut med litt fett.

 

Tja, det var det hele. Jeg pleier å sette ribba inn i ovnen rett etter frokost og tar den ut når den er ferdig. La ribba stå på kjøkkenbenken å hvile helt til en halvtime før servering. Da setter du den inn i ovnen på 225 grader så den blir varm og deilig igjen.

 

Det som er litt dumt med frossen ribbe er at det er litt sjansespill å vurdere kvaliteten før den er tint, men følger du mine råd skal det nok bli god jul uansett, men vær forsiktig med juleølet. Det tror jeg er mye viktigere for ungene enn om ribba har vært frossen før den steikes.

 

Ta vare på hverandre!

 

Se hvordan jeg tilbereder juleribba HER

 

 

 

 

16 kommentarer
    1. Prøv denne varianten fra eks svigermor: Sprø ribbe uten svor. Får tak i hel tynnribbe som ikke er kuttet i beinene. Når den er fersk eller ferdigtint så skjærer jeg av svoren og skjærer ribba langs beina med alt kjøttet på. Ruller hver ribbebein med kjøtt i mel, salt og pepper og steker de i masse margarin i langpanne i ovnen på ca 200 grader til de er deilig sprø rundt hele. Så er det bare å knaske i vei. 🙂 Serveres med surkål, ekte grønnerterstuing, potet og ribbefett/smør fra langpanna. Mmm…
      Mvh May

    2. PS. Det er kjempeviktig at ribba er norsk!!!!! Vil ikke ha industriribbe fra EU full av antibiotika og skumle bakterier som liv.

    3. Bruker allrid frossenribbe, kjøpt i god tid og etter nøye utvelgelse. Grisen skal jo være så forbasket mager – og det gir ikke god ribbe og sprø svor. Lager krydderblandig av salt, pepper, nellik, ingefær og allehånde og gnir det inn et par dager før bruk. Damper den under folie en halv time kvelden før bruk. Skrur varmen ned til 80 grader og legger meg. Neste morgen får den noen minutter høyt i ovnen på høy varme og da “eksploderer” svoren. Kjempesaftig ribbe deles opp og varmes sammem ned medister kaker og pølse når kvelden kommer. Garantert lekkert resultat.

    4. Dette må være en av dine beste og ærligste blogg innlegg, dette må æ si gir respekt for dæ som person 👍🏽 Vil med dette si, ikke mist dæ sjøl, fortsett med å være den som gjorde at du ble populær 👍🏽

    5. «Man får som regel det man betaler for. Det gjelder ikke bare mat, men alle andre produkter. Biler, klær, mobiltelefoner, alt egentlig» Ikke enig, mange betaler for å ha et merke, en logo, produkt fra en «kjendis» selv om kvaliteten ikke er bedre enn billigere «ukule» varianter. Men jeg handler brukt og da får man så mye mer enn det man betaler for. Men kjøper ikke brukt ribbe da. Selv om det hadde vært lettvint. God jul.

    6. Maten ER viktig, men det er det sosiale også, og økonomi oppi det hele 😉 Tar ut på fredag, tiner i kjøleskapet og ruter + krydrer lørdag kveld. Ønsker dere alle en riktig god jul!

    7. Har aldri stekt ei ribbe i mitt liv, men nå fikk jeg lyst til å prøve! Så for en amatør: skal ikke svoren snittes? Eller er den ferdigsnitta?

      1. Ofte er den ferdigrutet. Hvis ikke, bruker du en stanleykniv og skjærer gjennom svor og fett, men ikke helt ned i kjøttet. Billigste stanleykniv har jeg funnet i blomsterbutikker. I tillegg til salt og pepper, er det godt å gni inn ribbe (og f.eks skinkestek) med tørr sennep.

    8. Har alltid kjøpt frossenribbe, og den jeg lager er mye bedre enn det man får på restaurant/julebord 😁 Bruker 3 døgn på den, 1 døgn til opptining, krydrer den og lar den ligge ett døgn, så langtidssteker jeg den. Setter den i ovnen kvelden før, og setter ovnen på ca70 grader. Utover neste dag øker jeg litt og litt på varmen, ikke over 175 grader og når gjestene kommer er den perfekt. Hvis ikke svoren er sprø, bruker vi grillelementet i stekeovnen noen sekunder. Og masse god saus og annet tilbehør. Vellykket hvert år ❤️❤️❤️

    9. Liker veldig godt at også du kan innrømme ting som ikke alltid faller i god jord hos noen og enhver, så god kredit til deg Kokkejævel 🥇

    10. Har nesten h ert eneste år kjøpt frossen ribbe,i år fra Gilde. Har fått kjempegod ribbemiddag hvert år med skikkelig baconcrispi svor👍.Så lenge eg ikke oppleve å få ei dårlig frossen ribbe,blir eg å kjøpe det fortsatt. Kjøpte tynnribbe til syltarull,har prøvesmake. Den ble nydelig. E ribba veldig tykk,lager eg det vi kaller syltaflesk,e vant med det fra barndommen😋. Steker forresten ribba akkurat likt det du beskrev😉.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg