Perfekt stekt juleribbe

Reklame | Julegavebutikken Kokkejævel.no

Jeg vet ikke hvor mange tonn ribbe med knasende sprø svor jeg har stekt opp gjennom, men jeg vet i alle fall hva jeg snakker om…

 

HER viser jeg deg hvor enkelt du får til en perfekt stekt juleribbe med skikkelig sprø, knasende svor. Ikke flir av antrekket!

 

Kjøp helst en fersk tynnribbe med bein, men det blir god jul med frossen billigribbe altså. Ribba skal være fast og fin med god fettfylde. Magre ribber skal du styre unna. Velger du frossen ribbe kan det være litt vanskelig å se hva man har kjøpt før den er tint, men det går som regel greit. Ribbe inneholder så mye fett at det ikke har noe å si på saftigheten om den har vært frosset. Svoren blir like bra på en frossen ribbe som en fersk.

 

Juleribba krydrer du med salt og pepper to dager før steiking. Som dere ser i videoen, mye salt på svorsiden. Når du tror du har tatt nok salt, tar du litt til. Du trenger ikke like mye salt på kjøttdelen, da kan den fort bli for salt. Legg så ribba, men svorsiden ned, på et helt flatt underlag. Et brett eller lignende og sett den kjølig i to døgn.

 

Tilbereding

  1. Rut svoren gjennom hele fettlaget. Rut rett oppover og bortover. Da er det lettere å skjære fine stykker etter at ribbe er stekt.
  2. Krydre ribba med salt og pepper to dager før servering. Bruk ca 1/2 ss salt pr kg, mest som sagt på svordelen.
  3. Legg ribba med svorsiden ned på et helt flatt underlag og sett i kjøleskap i to døgn
  4. Når ribba skal tilberedes snur du ribba med svorsiden opp, legg den i en langpanne og lag en liten forhøyning med sølvpapir midt på ribba. Har du en slik “ribberist” går det også helt fint.
  5. Varm opp ovnen til 250 grader. Jeg bruker bare varmluft
  6. Fyll 5 dl dl med kokende vann i bunnen av formen og dekk alt godt med sølvpapir. Ikke for stramt, for ribba blåser seg opp under dampingen. Damp i en time. (Er du rik og har en dampovn trenger du selvfølgelig ikke bale med det sølvpapiret, men vi vanlig dødelige må det.)
  7. Fjern folien etter en time og skru ned temperaturen til 200 grader. Steik til ribba er ferdig, dvs. til svoren er sprø og fin. Tar mellom 1 og 2 timer, alt etter hvor mye fett det er under svoren og hvor godt du har saltet ribba
  8. Hvis svoren ikke er ferdig er heller ikke ribba ferdig. La den stå i ovnen til den er perfekt, for det blir den til slutt
  9. Jeg pleier å helle fett over svoren hvert kvarter den siste timen, men det er ikke nødvendig for perfekt resultat, men det er en hyggelig ting å gjøre. Føler liksom at man gir ribba det lille ekstra. Det som derimot er viktig er å gjøre dette en gang helt på slutten for glinsende resultat. Den ser rett og slett bedre ut med litt fett.

 

Tja, det var det hele. Jeg pleier å sette ribba inn i ovnen rett etter frokost og tar den ut når den er ferdig. Da blir det null stress! La ribba stå på kjøkkenbenken å hvile helt til en halvtime før servering. Da setter du den inn i ovnen på 225 grader så den blir varm og deilig igjen.

 

Se video HER hvis du vil jeg skal vise deg hvordan du steiker ribba helt perfekt 🙂

 

Kanskje ikke på selve julaften hvis du sverger utelukkende til salt og pepper, men anbefaler Kokkejævels heftige ribbekrydder hvis du virkelig vil ha en stor svineribbeopplevelse!

 

 

God jul!

Sjekk ut nettbutikken min HER

 

 

 

43 kommentarer

Siste innlegg