Det ultimate pinnekjøttmåltid

Reklame | Kokkejævel

Jeg skjønner godt at mange er usikre på hvordan julematen skal tilberedes. For det første så vokser det jo hvert eneste år fram en ny generasjon som aldri har laget julemat før, og resten av befolkningen gjør det jo tross alt bare en eneste gang i året. Da tar det noen år før du blir like kåkky som meg, som har servert flere titalls tusen porsjoner med julemat opp gjennom. Dette kan jeg! Dette er faget mitt.

 

Det ultimate pinnekjøttmåltid

Vann ut Norges beste pinnekjøtt fra Horns slakteri i Lofoten i 8 timer 10-12 timer hvis du damper det i stedet for å høre på meg), eller bruk et annet kvalitetskjøtt.

 

Kok skikkelig godt opp og skum godt av

 

Tilsett gjerne en hel potte med fersk rosmarin og 1 feit vaniljestang splitta i to. Rosmarin og vanilje er fantastisk til tørkakjøtt som pinnekjøttt.

 

Hvis du virkelig vil lage deg et uforglemmelig pinnekjøttmåltid så tilsetter du 1 ss Kokkejævels pinnekjøttkrydder pr liter vann. Krydderet kan også brukes til bordkrydder hvis du er en “damper” eller rett og slett i stedet for pepper i rotmosen. Fantastisk godt!

 

La kjøttet stå og syde i et par timer. Kanskje til og med 2,5 timer. Littvanskelig å si nøyaktig. Kjøttet skal være mørt, men ikke ramle helt fra hverandre heller.

 

Etter koking liker jeg så skjerpe kjøttet i ovnen på 250 grader i ca 15 minutter slik at fettet blir knasende sprøtt. Hell over fett et par ganger i løpet av denne prosessen. Ytrefileten(kjøttdelen) blir litt tørrere med denne metoden, men det knasende fettet er SÅ verdt det!

 

Jeg hadde en turbulent barndom, men det var faen meg mye bra også! Tørket dill på potet for eksempel. Hver gang det var jul, eller en annen skikkelig fin anledning, så skrelte mamma potetene og drysset over tørket dill. Den dag i dag er det duften av tørket dill som gir meg mest kulinarisk høytidsstemning. Rart hvordan slikt henger seg fast.

 

Mandelpoteter er forresten utrolig bra å bruke under pinnekjøttet hvis du på død og liv MÅ dampe det. Bruk poteter i stedet rist eller pinner, og du får et helt fantastisk produkt tilbake. De blir ikke ødelagte, men de blir jævlig gode!

 

Mjødurtgelé høyner opplevelsen på spekemat, også pinnekjøtt, noe voldsomt!

 

Morr i bekmørtna

(Stradamør i kveil)

Skjær pølsa i passe biter og vann ut 24 timer hvis hel, 12 timer hvis den deles på to på langs.
Dampes/kokes den siste halve timen sammen med pinnekjøttet.

 

Rotmos med vanilje

Lag rotmos/kålrabistappe på vanlig måte, men tilsett frøene fra en vaniljestang. Kombinasjonen salt, tørket kjøtt, rosmarin og vanilje  er helt ubetalelig.

 

Dette måltidet trenger ingen saus. Det er kraftig og saftig nok. Kanskje litt tyttebær. Du ser sjøl. Leser du dette er du voksen nok til å bestemme.

 

Det trengs imidlertid “Skjenning“! Dette løvtynne flatbrødet som er penslet med en lake av melk og sukker på den enes siden. Då godt til saltmat. Så godt med noe sprøtt! (For øvrig helt fantastisk til julegrøten også!)

 

God jul. Hellige jul.

Flere oppskrifter, også julemat, med den berømte prikken over ien finner du i kokeboka mi,

“Hva skal vi ha til middag?”, som nå faktisk har solgt over 10 000 eksemplarer 😀

 

 

Norges beste pinnekjøtt, boka og mye, mye annet godt, kjøper du på julemat- og julegavebutikken Kokkejævel.no

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33 kommentarer
  1. Dampa Strandamør til pinnekjøt har vi alltid brukt, men vatne den ut?? Vi snittar litt i den, og dampar attmed pinnekjøtet 2 siste timane 👌😋😋

  2. Hei. Skal ha et pinnekjøttlag så takk for tips.samtidig tenker jeg litt på dessert! Er det logisk å i det hele tatt ha dessert etter pinnekjøtt eller er man så stappa at det kan droppes? Og evt hva slags dessert…

  3. Har du kjennskap til tradisjonen med potetløfse til julematen? I min familie pakker vi all denne herligheten inn i ei heimebaka løfse og kaster innpå! Fantastisk godt!

  4. Litt forundra over at Strandamåren vert utvatna og dampa, er ikkje den fortsatt hard då? Her bruka vi den type mår som pålegg. Lagar ein spekematfat er den oppskjert i skiver ilag med fenalår og spekeskinke. Til pinnekjøttet brukar vi dampapølse som er ein mindre speka /tørka variant. Klar til bruk utan utvatning.
   Ha ei retteleg god jul med alle heimars tradisjonelle måtar å lage julemiddag på 🤶🎅

   1. Oldefar kom fra Sadøya i Møre- og Romsdal, så jeg er godt kjent med de ulike variantane. I min familie har vi brukt den “harde” varianten i snart hundre år. Vil tro det var fordi det ikkje var så lett å få frakta oppover dampemorr nordover. Du burde prøve. Utrolig godt!

    1. Det må eg 👌 Vi grilla den og då vert den ofte hard og veldig salt….. Skal jammen prøve å vatne den ut neste gong 👍

  5. vi dropper vanilje i stappa og alt det grønne i kjøttet. men det er jo smak og behag.
   Men vi har hjemmelaga mør. som høyner måltidet heilt opp til himmelen 😉

   God appetitt og God jul

   — Monika

   1. og vi salter ogtørker kjøttet som har gått i fjella rundt oss 😉
    EG vanner det ut iallefall eit døgn og gjerne litt til

  6. Jeg har prøvd å dampe strandamør tidligere, men har ikke delt den opp og ikke vannet den ut og ble ikke helt fornøyd med resultatet.
   Skal prøve det i år, takk for tips 😊👍

  7. Nei, nei, nei! Vanilje i kålrotstappen?!?!? Nei, det må være alle hånde! Tør ikke eksperimentere med tradisjonsmaten 😉 Pinnekjøttet, av egen sau henger forresten ute til tørk. Vi damper, og kvesser under grillen 😊

  8. Lurer på en ting,når en damper pinnekjøtt på poteter, spiser en potetene etterpå,de må da bli utrolig feite, får nesten vondt i magen bare av å lese om det, virker unaturlig å dempe på potet for å kaste de?🤔

    1. Noe kommer inn i poteten – i alle fall smak….
     Ellers er de ikke-istykkerkokte mandelpotetene et av livets større mysterier…!

    2. Jeg la poteter i bunnen av kjelen, det fungerte fint (eldstemann på 29 som vanligvis ikke spiser poteter, ba om mer!). Eneste utfordringen er å “fiske” opp potetene uten å måtte tømme kjelen for pinnekjøtt først. Takk for gode råd – godt nytt matår!

  9. Hei! Du skriver at du heller fett over et par ganger mens du steker/skjerper det. Hva slags fett bruker du? Smelta smør? Og blir ikke kjøttet veldig salt når du koker det i det samme vannet som du vannet det ut i 😊

  10. Eg bruker og å skjerpe pinnekjøttet i stekeovnen etter det er kokt(dampet)ferdig😋. I fjor prøvde eg å ha mandelpotet under kjøttet isteden for pinner,det gikk kjempefint. Brukte mandelpotet. Skal prøve å ha i fersk rosmarin i år når vi skal ha pinnekjøtt😉. Har brukt tørket dill over ferdigskrelte poteter i alle år,nydelig godt 👌. Ha en fin siste adventshelg😍.

   1. Kjøpte pinnekjøtt hos dæ i fjor(har sikra mæ i år også)…aldri smakt bedre.Begynte å koke/trekke d for noen år sia da æ fant ut at d ble saftigere.I fjor smurte å på mjødurtgelé og skjerpa i ovnen….superdigg. Vi bruker mandelpotet,kålrabistappe og (som ingen vet hvor kommer fra🤔)makaronistuing.Alle som har fått d servert har begynt å lage d sjøl.D e vår «måha»tradisjon🐑

  11. Spørsmål: har du alltid kokt pinnekjøttet, eller har du dampet det i mange år før du gikk over til å koke det? Som du selv sier, dette er mat som lages en gang i året og da ønsker man at det smaker som man er vant med eller bedre. Det er kostbar mat å “leke” med, kan du beskrive forskjellen?
   Mjødurtgelé, hva kan evt brukes istedet?

   1. Ja, hjemme har jeg kokt pinnekjøttet i mange, mange år. På jobb damper jeg det imidlertid fortsatt. Det handler om at vi damper store mengder i dampovn og det er mest hensiktsmessig og enkelt.

    Forskjellen er rett og slett et suftigere produkt

    Bare mjødurtgelé er mjødurtgelé, løvetannsirup eller en annen sirup er også godt.

    1. Har kjøpt mjødurtgele hos deg iår,men korsen bruke du den🙈 som tilbehør eller under tilberedning?

   1. Med skall, men dekket med vann hele tiden. Da holder de seg hele, og blir fantastiske saltkokte poteter!! Slipper i tillegg å vaske pinner/rist!! Win/win

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg