Saltkjøtt har blitt ekstremt dyrt ute i butikkene, og jeg har sett priser på langt over 200 kr pr kg. Selv selger jeg det for 229,- kr pr Hoftepluss og det går fort et par-tre kg hvis alle tenåringsungene elsker saltkjøtt, og du selv heller ikke er kjent for begrenselsens kunst 😉
Kjøp fårikålkjøtt, eller skivet lammelår, når det er på tilbud. Denne posen med et kg kostet meg 69,- kr.
Du trenger 1 liter saltlake pr kg kjøtt.
1 liter 10% saltlake
9 dl vann
90 gram salt
10 gram sukker
Pisk ut sukker og salt og laken er klar til bruk.
Dekk kjøttet laken og la stå kjølig i 4 døgn.
Koking av saltkjøtt
Dekk kjøttet med friskt, kaldt vann
Kok opp og skum godt av.
La kjøttet stå og syde i 90 minutter, eller til mørt.
Serveres f. eks. med rotmos/rotgrønnsaker, kokt potet (hvis du spiser karbo da), tyttebær og “hvit” brunsaus
“Hvit” brunsaus
50 g smør
50 gram hvetemel
- Smeltes og røres sammen på medium varme i en kaserolle. Bruk visp. Da er det lettere når
- du tilsetter 3,5 dl vann og 1,5 dl melk/fløte og pisk godt til jevn saus
- Tilsett 2 små buljonterninger
- Kok opp og la småkoke et par minutter
Ikke vei deg dagen etterpå, for salt binder vann!!! 😉
THERE AIN’T NO SUCH THING AS A FREE LUNCH!
Dette er en originaloppskrift fra sjølvaste Kokkejævel, og alle Kokkejævels oppskrifter koster min. 2-3 kroner pr oppskrift, ev. 100 kr for et helt år. Dette er en ordning basert på tillit, men kulinarisk tjuvpakk som nekter å betale for seg vil oppleve Kokkejævels veldig vrede, og det vil kastes en gastronomisk forbannelse over både deg og hele din slekt sju slektsledd fram i tid. Edder og galle kan også forekomme. Trolig å både bøtter og spann.
Har du problemer med 2-3kroner som engangssum, så tilbyr vi naturligvis en nedbetalingsplan som begge parter kan være fornøyd med, og du vil være kvitt gjelden i løpet av få år.
Ikke gjør deg til kjeltring for et par kroner! Gå inn på VIPPS og skriv KOKKEJÆVEL (ikke telefonnummer) og betal for godsakene. Betaler du 100 kroner så kan du bruke så mange oppskrifter du vil i et helt år! 😀
Vi smattes!
Passer en hytte i fjellet, og vil jo gjerne ha litt ordentlig mat av og til. Så eg tenker salte fårikålkjøtt i lake, la den ligge der til eg skal bruke kjøttet. Utvanning ja, men må eg gjøre nokka underveis? Skifte lake og sånt. Blei nettopp fortalt at det måtte være lufttett det eg salta i?? Sånne ting lure eg på
Ble sulten av å lese dette innlegget 😛 Det så veldig godt ut!
Det der må æ prøve,så veldig godt ut. 😊
Veldig godt forslag å salte kjøtt selv. Antar at er like greit med frosset kjøtt til en billig penge? Saltkjøtt til komler er digg.
Det er aldri «like» greit, men det er nå det en stort sett får tak i for en billig penge. Jeg brukte frossent fårikålkjøtt 🙂
Æ antar de e samme prosess med svinekjøtt?
Ja, samme prosess 🙂
Takk for oppskrifta.Skal bruke denne🙂
Kan dette gjøres på samme måte med fisk? her på vestlandet koster det en månedslønn for en middag med lettsaltet torsk…..
Ja, men ikke i fire dager. Har alltid bare tørrsaltet saltfisk, men skal teste hvor lenge den trenger i laken. Kommer i løpet av uka 🙂
Åååå, fy søren…. Den middagen der må prøves 😋 så helt digg ut. Nam nam 😊
En liten digresjon eller avsporing når det gjelder dette innlegget med en flott oppskrift. Leste nettopp en blogg med tittel “Hva om han tar feil?” Ble ikke litt, men mye uvel når jeg leste.
Det handlet om barn av fedre og mødre som helt uskyldig er dratt inn i en uhyggelig “krig” mot troll på blogg.no. og Facebook. Det vi aldri må glemme er at av alt i livet er barna de absolutt viktigste.
Jeg tar ikke feil i denne saken og «ungene» er voksne. Videre diskusjon om denne saken kan du gjøre på FB eller på innboks. Alt annet vil bli slettet.
Nam nam😋dette skal jeg prøve👏La forestten både kveita og kalkunen i saltlake,kjempe godt begge deler.