Kokkejævelsk waldorfsalat

Den originale waldorfsalaten, som hovmester Oscar Tschirky på Waldorf Hotel i New York kom opp med i 1893, besto faktisk bare av tre ingredienser; nemlig epler, majones og stangselleri.

Den lettvinte oppskriften er gjengitt i Tschirkys kokebok fra 1896. Salaten ble umiddelbart en stor suksess på hotellet til tross for sin enkelhet. Kanskje er det nettopp enkelheten som gjør den så god der den kombinerer en fyldig og mild majones sammen med biter av søtsyrlige epler og kraftig aromatisk stangselleri.

 

I dag finnes waldorfsalaten i mange ulike varianter. Valnøtter og druer var de første tilskuddene, og da hotellet stengte for oppussing i 2017 bestod den av Fuji og Granny Smith-epler, miniruccula, røde og grønne druer, kandiserte valnøtter, honning, molasses- og lønnesirup samt en trøffelvinaigrette.

 

I Himmelen, der jeg kommer fra, bruker vi imidlertid en litt annen variant. Nemlig denne:

 

Kokkejævelsk waldorfsalat

(6 porsjoner)

1 sitron, finrevet skall og saft

100 gram rosiner

100 gram røde druer, delt i to

100 gram gram klementin, båter delt i to

100 gram stangselleri, fine terninger

100 gram ananas, delt i biter

1oo gram fruktcocktail, uten saft

1 ss kokosmasse

200 gram røde epler, delt i biter

200 gram hodekål, fine strimler

Bland sammen

 

100 gram lettrømme

100 gram ekte majones

 

Bland sammen og vend inn i salaten. La den stå kaldt et par timer, gjerne over natten.

 

1,5 dl kremfløte

Piskes til krem og vendes inn i salaten like før servering

 

100 gram valnøtter (eller andre nøtter du har for hånden)

Grovhakkes og serveres i en skål ved siden av. (Nøtter blir ganske fort bløte og ekle, så unngå å vende den inn i selve waldorfen. Det er også best med tanke på allergikere)

 

Pynt med noen rosiner, druer, valnøtter og klementinfileter.

 

Passer til

  • Kalkun
  • Koldtbord, jule- og nyttårsfrokost etc.
  • Seibiff og laks
  • Svinekoteletter
  • Pita med kylling
  • Sterk mat
  • Osv., osv.

 

Godt nytt år!

 

Les også:

Perfekt helstekt kalkun

 

PS! De historiske fakta innledningsvis i denne bloggposten er direkte sitat fra Mills.no

6 kommentarer
    1. Den er da ikke såå langt unna waldorf? Hva er det folk snakker om. Du har jo de klassiske ingrediensene pluss litt til.
      Ikke er det noen tvang å lage denne heller, for skeptikerne.
      Nei huff å huff. Tenke seg til å utvikle et produkt litt da, kanskje til og med lage egen vri? Det er det frekkeste.

    2. Høres ut som en god salat, men veldig langt fra Waldorf. Hvorfor ikke gi den et eget navn, for «Waldorf» blir misvisende? Ikke stor prosent Waldorfingredienser der!
      Det er veldig irriterende når jeg søker etter en oppskrift og finner 20 forskjellige med samme navn, men med forskjellige ingredienser. Skulle ønske navnene var «fredet».

    3. Nå har du motivert meg til å reflektere over forskjellen mellom “jævelsk” og “jævlig”. Selv har jeg laget Waldorfsalat eksakt èn gang, på kokkeskolen (samme som diverse kaker). Jeg liker jo ikke sånne søte saker.

      1. Forskjellen i akkurat dette tilfellet er krystallklar, men “jævlig” kan også være positivt ladet. “Det var en jævlig god waldorfsalat”, for eksempel. I motsatt tilfelle, “Waldofsalaten smakte helt jævlig”, er ikke akkurat et kompliment til kokken.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg