Må ribba ha bein for å bli perfekt?

Juleribba er viktig for veldig mange, meg selv inkludert. Det forstår jeg godt, for dette er jo årets kanskje viktigste måltid. For å oppnå et perfekt resultat må du få tak i en ribbe med fin fettfylde, altså minst 1 cm fett under svoren og helst marmorert kjøtt i tillegg. Ribba må være “fast i fisken”, ikke geleaktig, og svoren må være lett  oransje, ikke hvit.

 

Beregn 350 gram pr person, 500 hvis du vil ha litt rester. (Vi som vil tjene penger anbefaler 500 gram pr person 😉 )

 

Alt frossent kjøtt forringes pga ca 10% tinesvinn og 5% ekstra stekesvinn, men hei, man fordi ribbe som regel er så feit kan man  fint få et fantastisk måltid med en frossen ribbe. Problemet er at man ikke vet hvordan den er før den er tint. Slik er det bare. Kjøp fersk hvis du har råd, men det blir god jul med frossen også, slapp bare helt av 🙂

 

Med eller uten bein?

På samme måte som jeg kjøper biff uten bein, søndagssteik uten bein og fisk uten bein, så kjøper jeg også ribbe uten bein! Det har absolutt ingenting å si på svoren om ribba er med eller uten bein, faktisk så er den beinfrie delen lettere å forme slik at den blir stekt jevnere hvis du ikke bruker varmluft. Blir jo billigere også, for de fleste av oss spiser jo ikke beina…

 

MÅ RIBBA HA BEIN FOR Å BLI PERFEKT?

Nei, nei og atter nei!

 

Hva er greia med bein da?

Godt spørsmål egentlig , men bein er godt til kraft. Gir en rikere, tjukkere og fyldigere kraft. Vet ikke med deg, men det er sjeldent vi proffer bruker ribbe som kraftråstoff…

 

Jeg har jo holdt på med dette i hele mitt voksne liv, og de siste årene har jeg merket at mange, selv de som ikke aner hvordan man en gang  koker egg, har fått med seg at juleribba må ha bein, alt annet er “avskjær”.

 

Sannelig jeg sier Eder, det er bare tull! For det første kan vi jo ikke kaste halve ribba, ærlig talt, og for det andre har det absolutt ingenting å si for resultatet om ribba er med eller uten bein.

Var egentlig bare det jeg ville si.

 

SNOBB NED!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 kommentarer
    1. Heihå.
      Var innom hos dere i sommer og kjøpte ribbekryddret deres. Er såå spent – det luktet himmelsk.
      Så var det med eller uten ben. I år har jeg, og det var kanskje en tabbe, fjernet beina fra ribba. Det er uansett gjort. Det jeg lurer på nå er om du har tips til hva beina (og det kjøttet som er rundt, kan brukes til?

    2. Her er jeg helt uenig. Beina er med på å sette god smak på ribba. Ribbe uten bein er ikke ribbe men billigst eller sideflesk.

      1. Beina gir god smak og gelatin til krafta, men er helt uvesentlig for kjøttet, spesielt på ribba som er så feit. Akkurat hvor selve ribba slutter og buklista begynner er for øvrig en glidende overgang. Stykningsdelen, også den med bein, kalles sideflesk.

    3. Hei, har vært innom deg/dere i Alta. Fantastisk mat! Jeg satt her nå og var bekymret fordi jeg faktisk kjøpte ribbe uten bein, men etter å ha lest hva du sier, så er jeg heldigvis litt avslappet nå. Tusen takk, Kokkejævel! 😀 God jul

    4. Men… men… men du sa jo på den videoen på altaposten som du delte i fjor på bloggen (posta 2018) at æ må ha bein på ribba for å få en “saftig, god og fin smak”🥺 Derfor har æ kjøpt ribbe med bein både i fjor og i år, men godt å vite at æ ikke treng det neste år..

    5. Ja den er bedre da
      Uten ben kan og bli bra. Jeg får alltid ribben perfekt. Er lærer med kokkedatter. Det hjelper ikke dra kokkelortet for der er mye forskjellig ser du. Vet du vi har hentet en hel side. Vi måtte forklare slakteren hva vi ville ha. Og vi skal lage julemiddag til greske venner på Kreta. Er glad for alt du har klart og all lykke videre med alt. Spesielt familien. Kos deg med dine.

    6. Den stekte ribba på bildet så kjempegod ut 🙂 Nam nam. Sånn håper jeg at min skal se ut når den blir stekt. God jul

    7. Vokst opp med at det skal være bein på ribba. Har nada med snobberi å gjøre. Jeg synes kjøttet rundt beina er gode. Da jeg var liten spiste vi ribbe uten svor men med bein. Delt i biter. Elsket det! Mannen har satt ned foten, han vil ha svor 😅

    8. Job: etter å ha lest bloggen (noe som det virker som du gjør hver dag). Tror du virkelig han mener at der aller viktigste i livet er å få en perfekt ribbe?

    9. Vi kan være mer en veldig så glad for at vi bor i et land, langt der oppe i nor…der det viktigste i livet er å få en perfekt ribbe svor …

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg