Sorry, søringer, men dere har elendig ribbe!

Jeg har naturligvis lagt merke til det før, men har av en eller annen merkelig grunn alltid sett på det som en tilfeldighet. Har ikke sett mønsteret, men de to siste årene har jeg blitt mye mer bevisst. Stort sett bruker vi ribbe fra nord-norsk gris og den får vi fra slakteriet i Målselv. Klart det kan være en og annen dårlig ribbe derfra også, men 99% av ribbene er faste, feite og fine. Kjøttet er lyst og svoren blir alltid perfekt så lenge den saltes tilstrekkelig.

 

Annerledes er det med ribba fra Østlandet. Vi får derfra med jevne mellomrom før jul hvis det er fritt i Målselv. senest nå før helgen 300 kg. Det er et helt annet produkt, hver eneste gang. Ribba er slapp, nesten geléaktig mange ganger. Mye rødere i kjøttet, kommer til og med mørkerød kjøttsaft ut av den hvis den har vært frosset, og svoren, som nesten er umulig å snitte når den er så slapp, blir langt fra så bra som den nord-norske grisen. Det er rett og slett en enorm kvalitetsforskjell!

 

Jeg vet ikke hvorfor det er slik. Har prøvd å spørre Nortura, som slakter stort sett all gris i Norge, men de jeg har spurt har ikke visst svaret. Nå spekulerer jeg, men kan det ha noe på størrelsen på gårdene å gjøre? Er grisene i sør mer stresset enn de mer bakoverlente nord-norske grisen? Er det rett og slett en annen rase? Behandles de annerledes?

Noe er det i alle fall! Det er et helt annet produkt. Jeg kunne aldri solgt slik ribbe til mine kunder til julemiddagen. Aldri i livet! Har alltid lurt på hvorfor det i alle kanaler snakkes så mye om den ribbesvoren hvert år, men nå som jeg har bevisst hvilken kvalitet det er på ribba hos folk på Østlandet, så begynner jeg å forstå. Det er faktisk et reelt problem.

 

Når du kjøper ribbe til jul så se etter nord-norsk ribbe. Finner du ikke det må du kjøpe en ribbe som kjennes fast, nesten hard, når du klemmer på den. Er den slapp og kvapsete er det ikke et bra produkt. Let videre.

 

Har du gjort deg noen tanker om dette temaet?

 

Her kan du se hvordan jeg tilbereder juleribbe

33 kommentarer
    1. Hurra, æ er så heldig å ha Eide Handel som min nærbutikk og der har æ fått kjøpt flott marmorert kjøttfull ribbe fra Målselv gris. Gleder meg virkelig å tilberede ribba i år.

    2. Nord-norsk ribbe – hvilket merke/butikk selger det? Og er det en spesifikk leverandør du gjerne anbefaler?

    3. Kanskje de har bedre rutiner på slakteriet i Målselv? Kjøtt kan jo få dårlig kvalitet av at dyret blir for stresset under slakting (PSE/DFD meat).

    4. Bor sørpå og har ofte besøk av mine matglade foreldre som lage mye mat når dæm e på besøk, heldige mæ, men dæm lægg ofte merke til at d e en ainna kvalitet på kjøttet. Blaint ainna ribba og lammelår. Sist han pappa laga lammelår til oss hær i oslo så krympa låre så mye inn at han va bekymra om vi fikk nåkka mat ut av d, 😂

    5. Bor i Målselv, handler for det aller meste alt av kjøttvarer fra Gilde👍. Gilde er for meg kvalitet😋.

    6. Bor i Målselv, handler for det aller meste alt av kjøttvarer fra Gilde👍. Gilde er for meg kvalitet😋.

    7. Det høres ut som at den bløte ribba med veldig rødt kjøtt er jukset med. Den er kanskje sprøytet full med vann for å øke vekta og salta med nitrittsalt for å få en friskere farge. Da jeg jobbet med kjøttproduksjon for ca 30 år siden, ble det forbudt å bruke nitrittsalt. Ribba vi produserte var veldig fast, mens den vi kjøpte inn var bløt. Lenge siden, kanskje dem bruker andre triks i dag

    8. Mye mulig du har rett i det.. Jeg ser på ribba og kjøper en jeg synes ser “brukendes” ut ikke tenkt så mye på hvor i landet den kommer fra… har stort sett smakt bra..men kanskje vet jeg ikke hva jeg går glipp av med den fra Nord-norge..hehe..

    9. Kjøper ribbe av utegris som har gått i fjellet heile sommaren. Slakta i eit mobilt slakteri på garden. Prima vare👍

    10. Bor i Tyskland og Grisekjött smaker komplett anneledes her , trur det har med foret ä gjöre !!

    11. Ikke bare med oss som må kjøpe fryst ribbe.ikke bare og kjenne om den er slapp. Lurer jo på om finsk ribbe er ok. Vi har jo bare 3.5 mil dit .

    12. Samme gjelder bacon. Bacon hjemme i Alta er noe helt annet enn her i Kristiansand. Bare elsker den nordnorske baconet.

    13. Bor på Østlandet, i Hedmarks dype skoger. Det jeg tenker om ribbe er at jeg ikke vil støtte stressende industrigris-produksjon. Så min familie går for lokal ribbe fra frittgående gris, der grisen slaktes på gården 😊 Såkalte happy pigs 🐷🐷

    14. Fint å få høre, kan det ha med temperatur å gjøre, lyset, vist det er mer løsdrift. Vi i Trøndelag ligger jo nesten midt i mellom, så her er det kanskje håp🤞

    15. Dette var meget nyttig og interessant, Asbjørn. Som klimaflyktning i sør er jeg prisgitt de sørnorske grisene. Men prøver alltid å finne gris fra små produsenter med lykkelige svin, gjerne svin på skogen.
      Å spare en hundrelapp på julemiddagen og risikere dårlig smak og seig svor, det blir for dumt.

    16. Tror du kan få alle tiders ribbe her sør på og. Men vi sender ikke den nordover…😜
      Selvsagt er det forskjell på kvalitet på ribbe som på alt annet. Vokste opp på gård med gris. Bare 2 stykker og stort sett til eget bruk. Slik ribbe finner jeg ikke på billigsalg på Rema 1000

      1. Snakker om industriribbe nå, ikke frittgående gris. Har skjært flere tonn med søringgris , og den er virkelig av en helt annen kvalitet enn den fra nord. Har ikke sett sammenhengen før på søndag. 300 kg og ikke en eneste “skikkelig” ribbe

    17. Jeg er rimelig skråsikker i min påstand nå – alt (i allefall 90 %) som kommer fra Nord-Norge er prima kvalitet. Dessverre fordyrer frakt og avstand det neste av det man ønsker seg nordfra. F eks torsketunger (fra Lofoten sies det???) koster nesten 200 kg (rett skal være rett-kr 199,-) og da blir det likevel lommeboken som bestemmer om en skal unne seg torsketunge eller fiskekake! Har heldigvis lokal fiskebutikk der all foredla fisk blir håndlaget.

    18. Viktig at grisen har en del grovfòr i kosten, silo/høy o.l. Trur at storprodusentar nesten utelukkende fòrer med kraftfòr, og då blir det som med oppdrettslaks! Kvapsete kjøt, rimelig udelikat.

    19. Har merket at det er ulik kvalitet, men ikke tenkt over hvorfor! Nå ble jeg glad for å ha kjøpt ribbe fra Målselv mat! Jeg trykket på linken “juleribba” på den nederste kommentaren din for inspirasjon, men ble linket til forrige blogginnlegg “mandag nr 47” og der var det ikke så mye tilberedingstips om juleribba!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg