1,5 kg beinfri filet av torsk og/eller sei
3 liter vann
3 ss eddik
1,5 dl salt
Kok opp vann, eddik og salt. Skjær fileten i nevestore biter og dytt dem ned i vannet. Skru ned varmen til 2 og la fisken trekke i 10 minutter.
1 liter melk
80 gram smør
80 gram hvetemel
2,5 dl UKOKT makaroni
(Ja, litt karbo må nu fan mæ vær lov!)
2 buljongterninger, fortrinnsvis type fisk
1 ts salt
1/2 ts kvernet pepper
5 rasp med muskatnøtt
(Nei, jeg bruker ikke egg i fiskegratengen)
Mens fisken trekker smelter du 80 gram smør i en tykkbunnet kjele, for deretter å “smelte” inn hvetemelet med en visp. Tilsett så 1 liter melk, gjerne kokende, men du pisker ivrig for unngå klumper. Kok opp og la putre i 3-4 minutter.
Mens det putrer smuldrer du opp buljongterningene, samt salt, pepper, muskatnøtt og makaroni, og rører dette ut i den tjukke sausen.
Sånn, der var akkurat fisken ferdig. Ha den direkte i sausen og rør litt rundt med en sleiv for å røre ut de største fiskeklumpene.
Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over griljermel, panko, eller knust kavring.
Sett gratengen inn i forvarmet ovn på 225 grader i ca 30 minutter, eller til gyldenbrun.
(Hvis du ikke er på slanker’n kan du legge noen klatter med smør på toppen av gratengen før steiking. Herre Jesus!)
Serveres med revet gulrot, (potet) og
Eggesmør med purreløk
100 gram smør
50 gram purreløk
2 kokte egg
(1/2 ts karri)
(Kjærest liker ikke karri, derfor parentes, men hun aner ikke hva hun snakker om!)
Fres smør og (karri) et minutt på middels varme. Tilsett finstrimlet purreløk og fres et lite minutt til. Tern eggene og rør dem inn i smøret.
Kan du ikke få nok av fiskegrateng? Klikk HER for enda en skikkelig god, og kanskje til og med enda bedre oppskrift!
Vi smattes!
For ordens skyld: Det tar 45 minutter å steike en industrigrateng fra frysedisken…
Tusen takk for oppskriften.Skal prøves.
Lagde fiskegrateng i dag, riktig nok etter egen fremgangsmåte med både klippfisk, løk, hvitløk og parmesan i sausen. Men lagde eggesmør ved siden av etter inspirasjon fra deg – til og med tre barn i alderen 2.5 til 7 smattet og koste seg med både fiskegrateng og tilbehør. Takk for inspirasjon til noe annet enn råkostsalat ved siden av en allerede god (og undervurdert) rett.
Denne var helt fantastisk god ! Takk for oppskrift
Visste du at dette faktisk er middagsretten som lukter værst? FISkekaker..
Det er en oppskrift jeg vil prøve. Så veldig godt ut
Legg noen strimler med bacon på toppen. Flytt pannen på øverste rille, sett grill på full guffe i 5 minutter.. p.s. At du kunne glemme bacon, er meg en gåte
Jeg har ofte bacon på toppen av fiskegratengen
HO LIKE IKKJE KARRI? Korsn et ho feskebolla i kvitsaus då?
Feskegratengen ser digg ut da
Hun liker ikke fiskeboller heller
Takk for tips
Bare hyggelig
Litt mer muskat syns jeg da……..”samler” tacoskjell og knuser de til strø på gratenger. Nydelig
God idé!
Denne såg veldig go ut
vi e fantastisk gla i fesk, så denne ska prøves
Ha en kjæmpe fin kveld alle 3


Kjapp, god og enkel