Uansett hva matsnobber som meg enn måtte mene om at juleribba må være fersk fra økologiske frilandsgris som blir håndforet med nøtter og rosiner og pjusket i søvn hver kveld i egne himmelsenger, så er det et ubestridelig faktum at 80% av all ribbe som spises i jula er fra helt vanlig frossen gris. Kan det virkelig bli god jul med frossen billigribbe?
Ja, visst kan det vel det! Følg mine steg for steg, så kan jeg garantere det et supert resultat, uansett om ribba er fersk eller har vært frossen:
- Sjekk om ribba er sprøytet med vann. Styr unna ord som “marinert”. Det betyr at den er sprøytet med saltlake for å gjøre den billigere. Alt dette vannet renner ut når du steiker den, og du har ikke spart ei eneste krone.
- Se gjerne etter ribbe med bein. Det betyr ingenting for svoren, men det blir bedre kraft av det. Kjøp den tykkeste delen. Ikke let etter de magreste bitene. Da blir ikke resultatet bra, uansett om den er fersk eller frosset.
- Legg ribba i kjøleskapet fire dager før servering.
- Rut svoren gjennom hele fettlaget. Rut rett oppover og bortover. DSa er det lettere å skjære fine stykker etter at ribbe er stekt.
- Krydre ribba med salt og pepper to dager før servering. Bruk ca 1/2 ss salt pr kg, mest på svordelen.
- Legg ribba med svorsiden ned på et helt flatt underlag og sett i kjøleskap i to døgn
- Snu ribba med svorsiden opp, legg den i en langpanne og lag en liten forhøyning med sølvpapir midt på ribba. Har du en slik “ribberist” går det også helt fint.
- Varm opp ovnen til 250 grader. Jeg bruker bare varmluft
- Fyll 5 dl dl med kokende vann i bunnen av formen og dekk alt godt med sølvpapir. Ikke for stramt, for ribba blåser seg opp under dampingen. Damp i en time. (Er du rik og har en dampovn trenger du selvfølgelig ikke bale med det sølvpapiret, men vi vanlig dødelige må det.)
- Fjern folien etter en time og skru ned temperaturen til 200 grader. Steik til ribba er ferdig, dvs. til svoren er sprø og fin. Tar mellom 1 og 2 timer, alt etter hvor mye fett det er under svoren og hvor godt du har saltet ribba
- Hvis svoren ikke er ferdig er heller ikke ribba ferdig. La den stå i ovnen til den er perfekt, for det blir den til slutt
- Jeg pleier å helle fett over svoren hvert kvarter den siste timen, men det er ikke nødvendig for perfekt resultat, men det er en hyggelig ting å gjøre. Føler liksom at man gir ribba det lille ekstra. Det som derimot er viktig er å gjøre dette en gang helt på slutten for glinsende resultat. Den ser rett og slett bedre ut med litt fett.
Tja, det var det hele. Jeg pleier å sette ribba inn i ovnen rett etter frokost og tar den ut når den er ferdig. Null stress! La ribba stå på kjøkkenbenken å hvile helt til en halvtime før servering. Da setter du den inn i ovnen på 225 grader så den blir varm og deilig igjen.
Se video HER hvis du vil jeg skal vise deg hvordan du steiker ribba helt perfekt 🙂
Les også:
Perfekt stekt juleribbe, trinn for trinn
Hvis du steker den tidlig på dagen, legger du da folie over den etter at den har fått slått av seg litt varme? Og bruker du folie over ribba når du skal varme den opp igjen til middagen?
Nei, ingen folie, verken når den står på benken eller i ovnen
Hei. Steker du ribba på varmluft under hele prosessen?
Ja, jeg bruker ikke annet enn varmluft på noe som helst
Hei,
Jeg kjøpte frossen ribbe lørdag, som tinte i kjøleskap til mandag. Saltet og pepret og la den opp-ned, og planla middag i morgen onsdag.
Men – planer har endret seg. Kan den ligge og vente i kjøleskap frem til lørdag uten at det er et problem?
Skal ellers prøve dine steketips😊
Arne
Stek den ferdig og varm den opp når det passer. Da tjener du 14 dager til med holdbarhet
Jeg brukte din metode før, og fikk stort sett alltid fin ribbe. Stekte den så den bare fikk hviletid før middag og var frustrert over at det var vanskelig å dele opp varm ribbe og at svoren lett falt av. Nå står den i ovnen hele natta på 75 grader. Får høy overvarme når jeg står opp så svoren blåser seg skikkelig opp. Deler opp kald ribbe og da sitter svoren fint. På den måten blir stekeovnen ledig til å gjøre risgrøten ferdig etter oppkok.
Ja, det er mye lettere å skjære opp svoren når den er kald
Du selger ribbekrydder i butikken din; når skal det evt bli tatt på i denne prosessen?
Det tar jeg på KJØTTDELEN, gjerne dagen før. Jeg har det ikke på svoren, for da kan krydderet lett bli svidd
Hei . Er helt enig i behandlingen av ribba til du kommer til damping…. Selv steker jeg ribba i 90 gr i 2 timer så i 120 gr ca 2 til 4 timer ettersom hvor stor den er helt uten damping. Så sluttresultatet er en ribbe hvor fettet har smeltet og ribba er som smør. Min mening er at denne dampingen gjør at fettet stivner og smelter ikke. Uansett ha en God Jul med dine.
Hilsen fra Kari
Det er et fritt land, men etter å ha stekt mange tusen kilo med ribbe opp gjennom årene så støtter jeg ikke teorien din 🙂
Jeg tror deg. 👏 Jeg prøvde nemlig svigermors pepperkaker da du delte den oppskriften, og de ble kjempegode. Nå har jeg pleid å få til ribba før også, men allikevel. Nå blir det vel (kokke-)jævelsk god ribbe også. 🙂 Takk skal du ha, og god jul til deg og dine! 🤶
God jul 🙂