WOW, uke 14 leverer noe så sinnsykt!

Ny torsdag og veiedag. Ukene bare smelter bort som meierismør på høy varme. Skal innrømme at jeg hadde litt høye forventninger til veiingen i dag. Både fordi jeg satte meg et slags mål/forhåpning for et par uker siden om at jeg skulle bikke under 130 kg i løpet av januar. Du vet, man kan jo bli litt “revet med” når man ser at kiloene bare forsvinner “av seg selv”, uke etter uke etter uke.

 

Skal ikke si at jeg kjente tårene presset på da jeg vraltet meg opp på vekta i morges, og så at ikke en gang en pakke smør var blitt borte i løpet av uka, men kjente litt på skuffelsen. Ikke som et knyttneveslag kanskje, men mer som en irritasjon. Hva faen er dette liksom??? Innrømmer at jeg gikk på vekta både tre og fire ganger bare for å dobbeltsjekke, men joda, vekta stemte den.

 

Jeg vet jo at vi alle møter slike uker på et eller annet tidspunkt, men hadde ikke forventet at den skulle komme akkurat denne uken. Som dere kanskje har fått med dere, så begynte jeg, (i tillegg til Wegovy-gutten), med periodisk fasting f.o.m. tirsdag. Det betyr at jeg ikke spiser eller drikker noe med kaloriinnhold mellom middag kl. 20:00 og lunsj kl. 12:00 dagen etter. Eller “hoppe over frokosten” som det også kalles. Da skal man visstnok gå inn i noe som kalles “lett ketose”, (Ketose er er en metabolsk forandring i kroppen som skjer når kroppen begynner å brenne fett for energi i stedet for glukose), men jeg velger heller å se rent matematisk på det. Min frokost inneholder 500 kcal. Det betyr at jeg i løpet av 14 dager får i meg 7000 kcal mindre enn jeg ellers ville gjort.

 

Ett kilo kroppsfett tilsvarer ca 7000 kcal. Det vil altså ta i alle fall en uke før jeg vil se noe utslag på vekta. Likevel håpet jeg at jeg skulle være et slags medisinsk mirakel og klare 2-3 kilo på et bare fra tirsdag til torsdag. Mennesket, (noe jeg jo tross alt på mange måter også er), er i sannhet et artig vesen.

 

Vel, tilbake til virkeligheten! 400g nedgang gjør dagens overskrift til ren ønsketenkning. (Eller klikkåte om du vil). Likevel, hvis du ser bort fra den barnslige vektnedgangen, så har det vært en helt spinnvill uke. Bloggen har hatt lesertall jeg ikke har hatt siden Lillebror/Storebror ble født. I løpet av uka har vel 2-300 000 vært innom for å la seg inspirere, engasjere, kopiere, irritere, diskutere, kverulere, harselere. Ingen tvil om at vektnedgang, kosthold og matpriser engasjerer noe helt vilt!

 

I uke 14 satte jeg meg nemlig som mål å bevise i praksis at det bare er tull og tøvprat at god og sunn mat er noe som helst dyrere enn god og usunn mat. Kanskje snarer tvert i mot. Jeg har nemlig sett at det veldig ofte blir brukt som unnskyldning mot vektnedgang at sunn mat er så dyrt. Det kan jeg jo for så vidt være enig i, men sunn mat er ikke noe dyrere enn den usunne.

 

Derfor legger jeg nå hver dag ut en god, sunn og billig middag på bloggen. Alle disse oppskriftene finner dere under emneknaggen “Sunt og billig” her inne. Dere finner også oppskriftene i FB-gruppa KuliNarnia -Norges deiligste oppskrifter.

 

Dette har tatt voldsomt mye tid og fokus. Handle og lage selvsagt, men finregne på priser, veie opp, ta bilder. Og, ikke minst, forsøke å besvare spørsmål i kommentarfeltet og delta litt i diskusjoner. Gjerne korrigere litt hvis folk helt åpenbart ikke har lest innlegget eller har misforstått det jeg har skrevet (med vilje). Enkelte skal bare krangle. Det virker nesten som om de ikke vil at sunn mat skal være billigere/like dyr som usunn mat. Da ryker jo den viktigste unnskyldningen for fortsatt overvekt.

 

Misforstå meg riktig, jeg koser meg jeg! Føler faktisk at jeg holder på med et veldig viktig prosjekt og folkeopplysning, for til tross for min høye vekt så har jeg virkelig store kunnskaper når det kommer til å sette sammen råvarer til god mat. Jeg er ikke redd for å “snobbe ned”, for det er ikke de som allerede har kunnskap til et sunt og godt kosthold jeg primært ønsker å nå ut til, det er alle de mange, mange som vil så gjerne, men som kanskje ikke sitter inne med kunnskapen som er nødvendig for å lykkes.

 

Alt dette fokuset på mat og matpriser, kosthold og vekt, har “ødelagt” litt av den viktigste effekten Wegovy hadde på meg. Nemlig at jeg nesten ikke tenkte på vektnedgang i det hele tatt. Jeg bare gjennomførte dagene og kveldene som “normale” mennesker uten disse voldsomme carvingene som man åpenbart har slitt med når man blir så stor som jeg har blitt. Ikke det at jeg på noen som helst måte har sprukket, men siden det er så voldsomt fokus på bloggen og min FB-side for tiden, så kretser tankene om mat i en eller annen form nesten hele tiden.

 

Ikke minst fordi jeg jo faktisk er nødt til å lage og skrive en oppskrift hver eneste dag. Vit likevel at jeg gjør det med overskudd, optimisme og formidlingsglede. Du skal heller ikke se bort fra at jeg selv også lærer noe på veien. Jeg sparer i alle fall enormt med penger for tiden. Dels fordi jeg jo faktisk spiser 2-3 000 kcal mindre per dag, men også fordi jeg, (pga. denne “prismisjoneringen”), hver dag leter spesielt etter rimelige råvarer, for gudene skal vite prisforskjellene kan være enorme på samme råvare, eller mellom to “like” råvarer. (Som f.eks. torsk vs. sei).

 

Jeg har alltid vært litt over gjennomsnittlig opptatt av matsvinn, og vet at en familie kan spare ti-tusenvis av kroner i året hvis man klarer å få resten av familien med seg. Holdbarhetsdato er her et viktig stikkord. De settes gjerne flere uker, mange ganger flere år, før varen faktisk blir dårlig. Dette gjør produsentene av to enkle grunner. Grunn nummer 1 er rett og slett at de selger enormt mye mer så lenge vi kaster og kjøper nytt når den såkalte holdbarhetsdatoen er overgått. Grunn nummer 2, dette gjelder spesielt for ferskvarer, er at produsentene er livredde for at en eller annen trøkker i seg noe som helt åpenbart er ødelagt og blir syk.

 

Det er altså både tryggere og mer økonomisk for produsentene å sette veldig korte holdbarhetsdatoer. Det har ført til at vi kaster helt absurde mengder med fullt spiselig mat rett i søpla. I følge Matvett.no kaster vi nordmenn 385 MILLIONER kilo spiselig mat i løpet av et år. 58% av dette kaster vi hjemme i søpla. For en familie på 4 blir dette 170 kg spiselig mat. Uavhengig av vektnedgang, så med mindre du hater pengene dine, så det første du burde gjøre hvis du mener maten er for dyr er å slutte å kaste den. Halvere kastingen i alle fall. Hvis vi regner med at snittprisen på mat er 100 kr/kg så vil en familie på 4 gå fra å kaste mat for 17 000 kr til “bare” 8500 kr. Dette er bare et snitt, så jo mer mat du kaster, jo mer er det å spare på å være mer litt bevisst og litt mindre redd for den såkalte holdbarhetdatoen.

Vel, det var denne ukens rapport! Senere i dag kommer oppskriften på gårdagens middag. Da lagde jeg nemlig en deilig lapskaus med lettsaltet svinekjøtt (som jeg lagde av nakkekoteletter til 79 kr/kg). Veldig godt, veldig sunt og veldig billig!

 

Les de ukentlige oppdateringene her:

Dag 0

Uke 1

Uke 2

Uke 3

Uke  4

Uke 5

Uke 6

Uke 7

Uke 8

Uke 11

Uke 12

Uke 13

Les også:
Bare tull og dårlig unnskyldning at “sunn mat er mye dyrere enn usunn mat”!

 

 

Følg meg gjerne også her:

Kokkejævel.no

Facebook 

Instagram   

 

 

 

 

6 kommentarer
    1. Har lurt på det der med ketose under fasting når en går på wegovy. Jeg går på wegovy selv, og følger 18/6 modellen i fasten. Men maten blir jo liggende mye lenger i magesekken enn den pleier. Merket det selv da jeg var syk, og så at jeg kastet opp mat jeg hadde spist til lunsj dagen før. Vil kroppen klare å gå i ketose da? Jeg vet ikke. Prøvde å spørre i en fastegruppe på Facebook, men det var visst et medisinsk spørsmål jeg måtte ta med legen min, så hele innlegget ble slettet. Jaja, uansett så vet jeg jo at all småspisingen på kvelden blir kuttet ut når jeg faster så det er egentlig vel så viktig for min del. Blir spennende å følge deg videre i dette.

      1. Hei! Veldig bra admin i den gruppa. Jeg svarer heller aldri på åpenbare medisinske spørsmål, men Wegovy eller ikke så går vel ikke kroppen inn i “ekte” ketose etter bare 18 timer uten kalorier, men et slags forstadie. Uansett er det jo til gigantisk hjelp hvis fasten får deg til å kutte ut småspisingen. Lykke til uansett 🙂

    2. Siden du som kokk har inngående kunnskap om smakstilsetninger og selger (DJÆVELSK gode) tørkede krydder (jada gratis reklame, men har sikkert 16 boksa på kjøkken), så er du kanskje (?) den rette til å svare på dette: er tørka krydder som er gått ut på dato ok å bruke? Rydder i krydderhylla hver jul og hiver krydderglass som er mer enn seks mnd utgått på dato. Ikke fordi jeg trur vi blir syke av det eller at maten blir forderva, men innbiller meg altså at krydderet som er tørket mister noe av sin effekt etter hvert. Medfører dette riktighet?

      1. Hei, og takk for god reklame! 😀
        Med mindre dere har vært nedi boksene med “blodfingre” og lignende, så er det INGEN fare for at bakterioppblomstring i tørka krydder. Smaken blir imidlertid mildere, spesielt hvis det er malt krydder, men dette tar maange år i tett boks. Med mindre du er supersmaker vil du ikke kjenne forskjell før det har gått MINST 5 år, så bare tull å kaste en gang i året. (Bortsett fra at jeg tjener mer penger da, hehe)

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg