Bare tull og dårlig unnskyldning at “sunn mat er så mye dyrere enn usunn mat”!

Den unnskyldningen for egen overvekt jeg hører oftest, (til og med oftere enn medisinering, stress, hormoner og arv), er at den sunne maten er så fryktelig mye dyrere enn den usunne maten. Der de andre unnskyldningene, i visse tilfeller i alle fall, delvis kan ha noe for seg, så er denne unnskyldningen med respekt å melde det reneste tullball. Det stemmer rett og slett ikke.

 

Klart man kan finne eksempler hvis man sammenligner de dyreste fiskestykkene fra fiskedisken i landets dyreste dagligvarekjede med den pågående kampanjen alle kjører nå på Grandiosa, kanskje den berømte av alle i familien “Søppelmat”, men det mener jeg blir for enkelt. I stort er nemlig prisen på “sunt” og “usunt” rimelig jevnt fordelt.

 

Kjedene kjører tilbud hele tiden på både fisk, kylling, kjøtt, frukt og grønnsaker. I forrige uke for eksempel var det 10 kr for 400g Kystens fiskegrateng fra Findus. Den digger vi, så tror jeg kjøpte 10-20 stykker. Så kan man sikkert diskutere hvor voldsom “sunt” fiskegrateng egentlig er, men sammen med masse kokte grønnsaker, noen kokte poteter og et deilig dryss med karri, så er det en veldig mye bedre middag enn det aller meste en som sliter med vekta ellers kunne trykt i seg. (Forutsatt at man dropper stekt bacon og smelta smør selvsagt).

 

Så er det gjengangeren at “smågodt er mye billigere enn fisk”. Det kan for så vidt være sant nok det, (selv om sannheten snarere er at smågodt stort sett koster det samme som de billigste fiskekakene), men hvis du dekker bordet og serverer smågodt til middag, i stedet for eksempelvis stekte egg på grovt brød med ertestuing, så er ikke fedmeproblematikken din forårsaket av prisnivået på mat for å si det veldig diplomatisk.

 

“Sjokolade er mye billigere enn frukt og grønnsaker”. Vel, for det første er ikke sjokolade mat, og for det andre stemmer heller ikke denne (dårlige) unnskyldningen. Nå spiser ikke jeg mye sjokolade, men har registrert at disse store platene fra Freia og Nidar pleier å koste 25 kr/stk når de er på tilbud. (Ser folk kjøper dem også når de ikke er på tilbud altså). Det skulle gi en tilbudspris på 100 kr/kg. Epler og  pærer koster mellom 25 kr/kg og 45 kr/kg når de ikke er på tilbud. Samme gjelder vel for appelsiner. Bananer litt høyere, men fortsatt mye billigere pr kg enn denne sjokoladen som liksom skal være så “billig”. Det er forresten tilbud på frukt og grønnsaker absolutt hele tiden, hos alle kjedene.

 

Vi elsker gulrøtter! (10-35 kr/kg). Helst kokte. Gulrøtter er veldig holdbare, og vi kjøper gjerne mange kilo når de er på tilbud, (Er alltid tilbud i en av kjedene, så egentlig bare tull å kjøpe så mye, men vi har et stort kjøleskap i kjelleren med veldig god plass. Veldig praktisk, men denne muligheten har selvsagt ikke alle). For å gjøre det ekstra enkelt når de, (Christine og ungene), kommer hjem fra jobb og skal lage kjapp middag, så pleier vi gjerne å kutte og koke et par kilo gulrøtter i slengen. Samme gjør vi med potet. Da er det bare å varme dem opp et par minutter i vann i stedet for å begynne å bale med skrelling, kutting og koking mens ungene tar livet av hverandre der ute i stua.

 

Brokkoli er en annen favoritt hos oss. Storebror spiser bukettene som om de var de saftigste kyllinglår. Herlig å se. Brokkoli er imidlertid lagt fra like holdbare som rotgrønnsaker, dessuten nokså kostbart, (i alle fall hvis du regner pr kg, ikke volum), når det ikke er tilbud. Til gjengjeld er det tilbud på brokkoli veeeldig ofte. Tror det nesten ikke går en uke uten at vi kjøper brokkoli til 10 kr/stk en eller annen plass. Disse gjør vi det samme med som gulrota. Altså kutter og koker/damper ferdig. Holder seg en uke i kjøleskap.

 

Frosne grønnsakblandinger bruker vi lite av, men vet mange liker de veldig godt. Disse er det også veldig ofte tilbud på forresten, men de vanligste variantene koster mellom 40 og 50 kr/kg, og da er det heller ingen svinn i form av skrell og skall. Det er billig!

 

Blomkål derimot, som jeg også ofte ser blir trukket opp som eksempel på hvor dyrt det er med frukt og grønnsaker, skal jeg si meg enig i som regel er dyrt. I alle fall nå utenfor sesong. 40-50 kr for en bukett kjøper ikke jeg inn til min familie i alle fall. Da venter jeg heller til sesongen. Da er de både billigere og mye bedre.

 

(Slik kunne jeg fortsatt, både i det vide og det brede. Snakket om min forkjærlighet for kokt kål, (koster nesten ingenting), spesielt til vilt og reinsdyr, (som til gjengjeld koster veldig mye). Jeg kunne også fortalt om mine ovnsbakte grønnsaker, både de som er bakt bare med litt Supreme/olje, salt og pepper, og de jeg baker med Supreme/olje, masse urter og hakka tomater. Disse passer både til kjøtt og fisk og holder seg i alle fall i 14 dager i kjøleskap.)

 

På bildet ser dere middagen min i går kveld. 250g fersk seifilet (33,5), 200g gulrot (6kr), 200g potet (5kr), 100g hvitsaus (3kr) og 50g sylta rødløk (2,5kr). 800g god, sunn og mettende middag til 50 kr. Det tilsvarer en kilopris på 62,5 kr. Ingenting er kjøpt på tilbud. Innkjøpene er gjort på Kiwi, men kunne like gjerne vært gjort på Rema eller Extra.

 

En Grandiosa koster normalt 59 kr/stk. Dette gir en kilopris på 102 kr. Altså dobbelt så dyrt som min middag. Hvis vi skal sammenligne min middag til fullpris med Grandiosa på tilbud (29 kr/stk), så koster grandisen 50 kr pr kg. Altså 12,5 kr billigere pr kg enn min middag. Nå vet jeg jo at det i aller høyeste grad selges andre frossenpizzaer enn Grandiosa på tilbud, så i 99% av tilfellene vil faktisk min middag være billigere enn kjøpepizzaen.

 

Så det så!

 

Les også:

Periodisk faste. Noe for meg?

Diagnose: Tjukkas

Ikke vær så krenkesur da!

 

 

Og hver torsdag er det “veiedag”:

Dag 0

Uke 1

Uke 2

Uke 3

Uke  4

Uke 5

Uke 6

Uke 7

Uke 8

Uke 11

Uke 12

Uke 13

 

SYLTA RØDLØK

100g rødløk, tynne skiver

10g sukker

10g eddik

 

Bland sammen og la stå MINST en time, helst over natta. Holder seg (minst) 30 dager i tett boks i kjølsekap.

 

HVIT SAUS

25g smør(margarin

25g hvetemel

1/2 liter melk

Salt, pepper (og gjerne litt revet muskatnøtt)

 

Smelt smør på litt over medium varmie i en kasserolle. Rør inn hvetemel. Bruk visp. Fres jevningen noen sekunder før du tilsetter melka. Kok opp under konstant omrøring. Skru ned varmen og la sausen putre litt 2-3 minutter. Smak til med salt, pepper og eventuelt annet krydder. Det er også godt med en skvis sitron i sausen.

 

Følg meg gjerne også her:

Kokkejævel.no

Facebook 

Instagram   

 

 

 

 

10 kommentarer
    1. Jeg er veldig glad I min trykkoker. kjøper mange høner når de dukker opp på extra, 50 – 60 kr pr stk. Med suppegrønnsaker, sellerorot, purre, løk og gulrot. Med litt cilliflak, en ts. spisskummen, en ts gurkemeie, litt temíanpepper og salt og hvitløk f.eks., blir det verdens beste suppe. bruker ca 2,5 liter vann til en høne. Det blir veldig billig middag.
      Billig er også svineknoke med frosne lapskausgrønnsaker. Får ca 5 kg lapskaus av en knoke.

    2. Litt usikker på om eg skal tørre å kommentere, men for en gang skyld er eg så hjertens enig med deg. Alle (sånn ca) som trenger å spise sunt pga fedme har råd og muligheten til å spise sunt, hvis de innser hva som egentlig holder på fedmen. Ja det er sårt og vondt å høre “sannheten”, men det ER sannheten. Om man ønsker å slanke seg ved hjelp av operasjon, sprøyter eller bare en gammeldags livsstilsendring må man uansett ta grep om kosten, hva som passer best for en selv må man “jobbe” litt med å finne ut av fordi alt passer jo ikkje for alle, men til syvende og sist er det det man stapper i munnen som er det avgjørende 🙂

      Vibbedille

    3. Personlig syns jeg du er flink å ro. Du traff en nerve hos folk når du skrev at overvekt IKKE skyldes medisiner, stress og what not. Tenk på hva det gjør med en person som spiser sunt og hinder rundt på krykker. Gjerne etter siden 10. operasjon. Eller som spiser grønnsaker til middag hver dag, salat hver kveld og likevel ikke går ned i vekt. Jeg syns du stigmatisere en hel gruppe mennesker. i mine øyne blir det helt feil. Vis heller litt forståelse for at vi er forskjellige og sliter med ting som andre ikke gjør. vektoppgang eller ikke. Håper du ellers får en fin dag. Lykke til med vektnedgangen

    4. Tjukke folk kjøper gjerne med mye anna godt ved siden av det sunne så derfor det blir dyrt… En brannfakkel🙈

      Vel, jeg gjør hvertfall det. Jeg er tjukk fordi jeg spiser alt for mye usunn mat og godterier og ikke glad i å bevege meg.,dessverre.
      Legen min sier at det er ganske få folk som legger på seg mye pga andre ting en kosthold, veldig få hvertfall i forhold i antall tjukke.
      Hun sier også, det er ikke brokkoli og gulerøtter som har gjort deg tjukk Tonje😁
      Noe jeg aldri har nektet på. Jeg blir sprø av folk som sier at jeg spiser jo nesten ingenting så skjønner ikke hvorfor jeg er 30 og overvektig😳😳vel… Noe spiser du hvertfall.
      Jeg kaller en spade, nettopp spade.

      1. Selvfølgelig! Fedmeproblematikken handler MINST like mye om det som trøkkes inn MELLOM måltidene, men tror jeg venter litt med akkurat det blogginnlegget… 😉

    5. Kan alt i gårsdagens middag fryses? Spør siden jeg bor alene og er litt avhengig av fryseren for ikke å bli så matlei 😊

    6. Mmm muskatt i hvit hjemmelaget saus er et must 🙂 Nydelig! Og raspede gulrøtter er bare lekkert 🙂 Og berre lekkert med andre grønnsaker også 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg